TÉMA

Kateřina Beránková

Žadatelé čekají na sociální dávky i měsíce, podle ombudsmana jsou úřady práce podfinancované

Na vyplacení sociálních dávek čekají lidé v Česku mnohdy i několik měsíců. Těch, kteří je potřebují, totiž neustále přibývá, naopak zaměstnanců na úřadech práce je nedostatek. I proto mohou od února zájemci o pomoc volat na bezplatnou linku úřadu práce, kde zjistí, jak daleko je zpracování jejich žádosti, případně kdy mohou dávku očekávat. Podle ombudsmana Stanislava Křečka jsou úřady práce silně podfinancované.
1. 3. 2023|

Vyplácení dávek se zpožďuje, žadatelé nevědí proč. Úřad práce tak rozšiřuje služby své telefonické linky

Lidé žádající pomoc od státu, například příspěvek na bydlení, si mohou počkat i několik měsíců. Vyplácení dávek se totiž v některých případech zpožďuje. Po delší době se tak žadatelé na úřady obracejí znovu a zjišťují stav své žádosti. I proto Úřad práce rozšířil služby svého call centra. Od středy volající budou moci zjistit třeba to, jak daleko je zpracování jejich žádosti o konkrétní dávku. Mohou také zkontrolovat, zda při podání neudělali chybu, která vyřízení protahuje.
31. 1. 2023|

Obce budou moci využít neobsazené sociální byty pro uprchlíky. Česko udělilo už bezmála 300 tisíc víz

Obce budou moci neobsazené sociální byty použít pro uprchlíky jako osoby chráněné. Umožňuje to změna nařízení, které schválila vláda. Obce, kraje a jejich organizace mohou už od středy žádat o dotace na pořízení a opravy bydlení pro válečné uprchlíky. Oznámilo to ministerstvo pro místní rozvoj. Česko podle ministerstva vnitra udělilo lidem prchajícím před válkou na Ukrajině už skoro 300 tisíc víz. Většinu uprchlíků v Česku tvoří podle resortu ženy a děti. Podle generálního ředitelství úřadu práce si v ČR za tuto dobu sehnalo zaměstnání na 24 tisíc držitelů těchto víz.
20. 4. 2022Aktualizováno20. 4. 2022, 20:03|

Zahájení školního roku pro ně nebylo snadné. Situace rodičů samoživitelů se zhoršuje

Dvě třetiny rodičů samoživitelů kvůli nedostatku peněz nestihly připravit děti do školy, vyplynulo z průzkumu Asociace neúplných rodin. Nemají třeba pomůcky nebo zaplacené kroužky. Přibylo také žádostí o mimořádnou dávku od úřadu práce.
18. 10. 2021|

Hladiny řek klesají, noční výstraha před povodněmi se nenaplnila

Hladiny řek a potoků v Česku, které zvedly prudké víkendové lijáky, vytrvale klesají. V tuto chvíli už nejsou žádné ani na druhém stupni. První stupeň platí na Úslavě nebo Berounce. Nebezpečí už nehrozí na Ploučnici a Lužické Nise. Rozvodněné toky poškodily silnice, mosty, utrhly se některé svahy a vytopená je i řada domů. Dvě vesnice hasiči preventivně evakuovali.
19. 7. 2021Aktualizováno19. 7. 2021, 20:27|

Úřednice zraněná při střelbě v Praze zemřela, podezřelého policie zadržela

Policisté odpoledne zadrželi v Palackého ulici v centru Prahy muže podezřelého z tragické střelby na úřadu práce v Bělehradské ulici. Podle policejní mluvčí po něm kriminalisté pátrali už v souvislosti s poleptáním ženy neznámou látkou. Postřelená úřednice v nemocnici vážným zraněním podlehla.
29. 6. 2021Aktualizováno29. 6. 2021, 23:47|

Nezaměstnanost v Česku v dubnu klesla. Podle Maláčové pomohl i Antivirus

Podíl nezaměstnaných v Česku v dubnu klesl z březnových 4,2 procenta na 4,1 procenta. Nezaměstnanost je tak nejnižší od loňského prosince, vyplývá z údajů, které zveřejnil Úřad práce ČR. Počet uchazečů o práci v evidenci úřadu klesl oproti březnu téměř o devět tisíc na 297 876, zatímco počet volných míst stoupl o 4500 na 343 407. Množství míst vzrostlo i ve srovnání s loňským dubnem, a to o více než deset tisíc. Meziročně přibylo skoro 44 tisíc nezaměstnaných.
7. 5. 2021Aktualizováno7. 5. 2021, 14:36|

O zvýšení rodičovské si požádalo přes 220 tisíc lidí. Tisíce odmítnutých čekají na verdikt Ústavního soudu

Od ledna do konce července si o změnu – tedy zvýšení – rodičovského příspěvku požádalo skoro čtvrt milionu lidí. Další už to udělali v závěru loňského roku. Nově může rodič na dítě čerpat 300 tisíc korun, zatímco dříve to bylo 220 tisíc. Peníze navíc ale nezískali ti, kteří příspěvek dobrali před prvním lednem. Stížnost na toto pravidlo leží nyní u Ústavního soudu.
22. 8. 2020|

Ostravská Okin BPS propustí 505 zaměstnanců. Její největší klient odchází do Asie

Více než pět set zaměstnanců v Ostravě propustí společnost Okin BPS, která poskytuje služby podnikům. Důvodem propouštění je rozhodnutí hlavního klienta Okinu, telekomunikační společnosti Verizon, která chce přesunout služby do Asie.
3. 7. 2020|

Ještě nedávno prázdné úřady práce teď řeší spoustu žádostí. Nejhůř jsou na tom lidé v exekuci

Řada lidí v současné situaci s pandemií koronaviru musí řešit výpadek příjmů. Lidé v exekuci nebo insolvenci jsou podle poraden při finanční tísni ohroženi nejvíc, protože jejich oddlužení může být vynucenou pauzou ve splácení ohroženo. Ministerstvo spravedlnosti proto nachystalo návod, jak v současné situaci postupovat. Strachu a paniky teď navíc využívají podvodníci.
30. 3. 2020|
90' ČT24

Že politik něco slíbí, není legitimní očekávání. Podle právníka má stížnost kvůli rodičovské malou šanci na úspěch

Pravděpodobnost, že Ústavní soud vyhoví stížnosti připravované skupinou senátorů i nespokojených rodičů a změní rozsah zvýšení rodičovské, je podle ústavního právníka Jana Kudrny jen malá. Nemyslí si, že by vyjmutí rodin, které příspěvek již vyčerpaly, z jeho navýšení zásadně ohrožovalo ústavní principy. Rodiče, kterých se růst rodičovské netýká, jsou však přesvědčeni, že jde o diskriminaci. Zvýšením rodičovské a jeho dopady z pohledu ekonomického, právního i praktického se zabývala 90' ČT24.
8. 1. 2020|

Úřady práce zruší tři stovky míst. Některé menší pobočky omezí provoz, jiné nahradí schránka na formuláře

Na úřadech práce napříč republikou se od ledna zruší ve srovnání se začátkem letošního roku zhruba 330 míst. Některá malá pracoviště v krajích omezí svůj provoz, nebo se zavřou. K dispozici v místě budou schránky na žádosti a formuláře. Důvodem jsou úspory a méně peněz v rozpočtu na výdaje.
5. 12. 2019|

Zařiďte, abychom navýšení dostali taky, žádá senátory část rodičů, kteří již vyčerpali rodičovskou

Skupina rodičů malých dětí se obrátila na senátory, po kterých chce, aby zasáhli do způsobu, kterým vláda plánuje zvýšit rodičovský příspěvek. Ten se má zvýšit rodinám s dětmi do čtyř let, ale pouze, pokud do konce roku ještě nevyčerpají všechny peníze, na které mají v rámci rodičovské nárok. Řada dalších rodin si zase stěžuje, že jim princip zvýšení není jasný – ne každý totiž dosáhne na celých 80 tisíc, o které by měla rodičovská vzrůst. Ministerstvo práce a sociálních věcí proto slíbilo, že připraví manuál.
7. 11. 2019|

Čtyřicet tisíc mladých lidí je bez práce. Absolventi se rozhodují nejen podle výše mzdy, ale i flexibility a volného času

V Česku je přes 40 tisíc nezaměstnaných do 29 let. Důvody pro to jsou různé – třeba chybějící praxe nebo málo zkušeností. Každopádně tak tvoří zhruba pětinu z těch, kteří jsou v evidenci úřadů práce. Tento podíl se dlouhodobě zásadně nemění, každý rok totiž přibývají čerství absolventi škol. Stát přitom jejich zaměstnávání podporuje a firmy jim aktuálně nabízejí téměř 76 tisíc volných míst.
28. 7. 2019|