TÉMA

Martin Engel

Konec nejistoty v nemocnicích. Zástupci vlády a zdravotníků podepsali dohodu o platech

Zástupci vlády a zdravotníků podepsali dohodu s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, která by měla ukončit prosincový protest lékařů. Jejich krok v některých nemocnicích výrazně omezil provoz, byla odložena plánovaná vyšetření nebo operace. Viceprezident České lékařské komory Jan Přáda po podpisu dohody lékaře v nemocnicích vyzval, aby výpovědi z přesčasové práce stáhli. Někteří ale již prohlásili, že tak navzdory dohodě udělat nehodlají.
8. 12. 2023Aktualizováno8. 12. 2023, 21:03|

Lékařské odbory páteční dohodu o růstu platů podpoří. Některé nemocnice jsou ale proti

Lékařské odbory podpoří dohodu, která má vést k odvolání protestu lékařů nespokojených s přesčasovou prací. Vyplývá to z usnesení, které Lékařský odborový klub – Svaz českých lékařů (LOK-SČL) zveřejnil na svém Facebooku. Odvolání výpovědí z přesčasové práce, které lékaři od prosince podali, což znamenalo v některých nemocnicích výrazné omezení provozu, je ale podle nich individuálním rozhodnutím každého. Dohoda, k jejímuž podepsání má dojít v pátek, potvrdí navýšení odměňování v nemocnicích příští rok o 9,8 miliardy korun, lékařům o pět až patnáct tisíc korun měsíčně a ostatním pracovníkům o pět procent.
7. 12. 2023|

Stát chystá další odměny pro zdravotníky. Mají být v podobné výši jako za první vlnu epidemie

Stát připravuje další odměny pro zdravotníky za jejich nasazení v rámci druhé vlny epidemie koronaviru - peníze navíc by měli zaměstnanci nemocnic dostat za říjen, listopad a prosinec. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by měla být výše odměn podobná těm za první vlnu, kdy zdravotníci za březen, duben a květen dostali 75 tisíc korun hrubého, nezdravotnický personál 30 tisíc. Stát za první vlnu vyplatil zdravotníkům přes jedenáct miliard korun.
26. 12. 2020Aktualizováno26. 12. 2020, 20:04|

Lidé z Česka budou moci od října do Saska bez karantény, pobyt ale nesmí přesáhnout 24 hodin

Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) by měl být od pondělí vyhlášen nouzový stav. Je nutný kvůli potřebným plošným opatřením ke snížení reprodukčního čísla viru, které je stále 1,2. Uvedl to na tiskové konferenci po jednání s ministrem školství Robertem Plagou (ANO). Konkrétní opatření se chystá resort představit ve středu, podle Prymuly by ale například od pondělka nemělo být na vnitřních akcích víc než deset lidí, na venkovní víc než dvacet. V pondělí v Česku dohromady přibylo 1287 nově nakažených koronavirem. Sousední německá země Sasko umožní od října vstup lidem z Česka bez nutnosti karantény, jejich pobyt ale nesmí přesáhnout 24 hodin.
29. 9. 2020Aktualizováno29. 9. 2020, 18:35|

Lékařské odbory se chystají za Babišem. Nelíbí se jim bonusy za nasazení v první linii

Lékařský odborový klub kritizuje odměňování zdravotníků a v úterý o něm bude jednat s premiérem Andrejem Babišem. Podle šetření lékařských odborů totiž v necelé polovině ze čtyřiceti oslovených nemocnic nedostali zaměstnanci žádný bonus za své nasazení kvůli pandemii nového koronaviru. Zdravotnický resort to vysvětluje tím, že vliv má jen na své přímo řízené organizace, jinak o bonusech rozhoduje zřizovatel.
7. 7. 2020|

Ministerstvo počítá až s několika miliardami na odměny zdravotníkům. Zapomnělo ale na krajské nemocnice, míní odbory

Ministerstvo zdravotnictví počítá až s několika miliardami korun na odměny pro zdravotníky v takzvané první linii. Podle odborů je ovšem systém rozdělování peněz špatný, opomíjí totiž regiony. Pro policisty a hasiče vyčlenilo peníze navíc ministerstvo vnitra.
1. 5. 2020|

Za děti a důchodce platí zdravotní pojištění stát. Politici se teď ale přou, kolik to má být

Vládní politici se nově přou o částku, kterou stát platí zdravotním pojišťovnám za děti nebo důchodce. ČSSD chce, aby dál rostla. Ministr zdravotnictví za hnutí ANO Adam Vojtěch ji ale zvažuje v roce 2021 zmrazit. Ušetřené miliardy korun se mají investovat do vybavení nemocnic. Na léčení pacientů je podle šéfa resortu peněz dost.
27. 7. 2019|