TÉMA

Platby

Stát by měl příští rok platit za své pojištěnce o asi šedesát korun více

Zhruba o šedesát korun by se mohly s příštím rokem zvednout platby za státní pojištěnce. České televizi to potvrdila ministerstva financí a zdravotnictví. Stát by tak za děti nebo důchodce platil 2148 korun měsíčně. Automatická valorizace zohledňuje růst reálných mezd i inflaci.
1. 4. 2024|

Další kompromis mezi kartou a hotovostí. Čtveřice bank spouští nový systém Cvak

Snahy o rozšíření bezhotovostních plateb pokračují. Čtveřice bank v Česku začíná obchodníkům nabízet nový způsob, jak se obejít bez terminálu a zároveň nevyžadovat jen hotovost. Slibuje, že ani pro zákazníky to nic složitého nebude.
24. 1. 2024|

Austrálii ochromil výpadek služeb operátora, miliony lidí se ocitly bez internetu a telefonního spojení

Firmu Optus, která je druhým největším poskytovatelem telekomunikačních služeb v Austrálii, ve středu postihl rozsáhlý výpadek. Informovala o tom agentura Reuters s tím, že výpadek v zemi přechodně způsobil chaos, než se služby začaly obnovovat. Některou z nich využívá kolem deseti milionů lidí, což je zhruba čtyřicet procent australské populace. Společnost podezření na kybernetický útok nemá.
8. 11. 2023|

Platby za státní pojištěnce vzrostou o 185 korun

Za děti, důchodce nebo třeba ženy na mateřské a rodičovské dovolené bude příští rok stát na zdravotním pojištění odvádět 2085 korun měsíčně. České televizi to potvrdilo ministerstvo financí. Letos za takzvané státní pojištěnce posílá 1900 korun.
30. 7. 2023|

Vyúčtování a zálohy – otázky a odpovědi

Platba za energie probíhá formou průběžných měsíčních záloh. Jejich samotná výše se orientuje podle předpokládané měsíční spotřeby a aktuálního ceníku daného dodavatele. Jednou ročně, konkrétně na konci zúčtovacího období, odběrateli dorazí konečné vyúčtování. Na něm se může objevit buď doplatek, nebo přeplatek.
27. 10. 2022|

Turecko přistoupilo na platby v rublech za ruský plyn, uvedla Moskva

Turecko bude za ruský plyn částečně platit v rublech. Podle agentury TASS o tom po pátečním setkání ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho tureckého protějšku Recepa Tayyipa Erdogana v Soči informoval místopředseda ruské vlády Alexandr Novak. Rusko začalo požadovat platby v rublech po odběratelích plynu po rozpoutání války na Ukrajině a ostré západní reakci, která ohrozila stabilitu ruské měny.
5. 8. 2022|

Tisícům Ukrajinců skončí automatický nárok na státní platbu za zdravotní pojištění. Musí řešit další způsob úhrady

Tisícům Ukrajinců skončí v následujících týdnech automatický nárok na státní zdravotní pojištění. Zákon jim zařazení mezi takzvané státní pojištěnce garantuje 150 dnů po udělení dočasné ochrany. Povinnost plateb se týká všech dospělých do pětašedesáti let. U Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) tak jde asi o 215 tisíc běženců. Zhruba pětina z nich si našla uplatnění na trhu práce a pojištění za ně hradí zaměstnavatel nebo si ho jako OSVČ platí sami. Případný dluh chce pojišťovna vymáhat stejně jako u českých občanů.
19. 7. 2022Aktualizováno19. 7. 2022, 20:03|

Peníze bude možné poslat přes telefonní číslo, bankéři chtějí omezit mylné transakce

Posílat platby by brzy mohlo být možné pouze se znalostí telefonního čísla. Novinku připravuje Česká bankovní asociace (ČBA) společně s centrální bankou. Podobný systém funguje ve Spojených státech, v Lotyšsku nebo na Slovensku. Takzvaná platba na kontakt má transakce zjednodušit.
17. 7. 2022|

Koalice se shodla na růstu plateb za státní pojištěnce v příštích letech

Vládní koalice se dohodla na růstu plateb státu zdravotním pojišťovnám za děti, důchodce, nezaměstnané a další takzvaně státní pojištěnce v příštích letech. Po letošním plánovaném snížení měsíční platby za jednoho pojištěnce na v průměru 1767 korun, by tak v příštím roce měla tato částka vzrůst zhruba na 1900 korun. Do roku 2025 by pak měla postupně růst nad dva tisíce měsíčně. Původní, úspornější, návrh se nelíbil lidovcům. S tím nynějším souhlasí.
3. 6. 2022|

Odboráři kritizují zdravotnické rozpočty a varují před ohrožením péče

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče kritizuje státní plán na valorizaci plateb za státní pojištěnce. Kabinet letos platby snížil o 400 korun a na úroveň před tímto škrtem se má dostat v roce 2025. Podle odborářů tempo nereflektuje inflaci a může ohrozit kvalitu péče, ministerstvo zdravotnictví slibuje, že péče zůstane zachována.
2. 6. 2022|

Vláda se stále pře o platbách do zdravotnictví. Opozice hrozí obstrukcí

Vládní koalice se stále nemůže dohodnout na výši plateb státu do zdravotnictví v příštích letech. Lidovci nesouhlasí s aktuálním plánem ministrů financí a zdravotnictví na automatické zvyšování plateb za státní pojištěnce. Námitky zejména k úhradám v příštím roce mají však i opoziční strany.
30. 5. 2022|

Mastercard testuje platby úsměvem. Biometrická data jsou na to příliš cenná, komentuje expert

Společnost Mastercard zahájila zkušební provoz svého systému pro platby na základě biometrických údajů. V budoucnu by tak k zaplacení nákupu v běžném obchodu mohl stačit pouhý sken obličeje, jaký se používá například k odemykání chytrých telefonů nebo k platbě u společnosti Apple. Odborníci ale varují, že použití takových dat jen kvůli placení je lehkomyslné.
19. 5. 2022|

Spotřební daň z nafty a benzinu se na léto sníží. Zeman podepsal tento i další zákony

Spotřební daň z nafty a benzinu se od začátku června do konce září sníží o 1,50 koruny na litr. Novelu zákona o spotřebních daních, která snížení sazby přináší, podepsal prezident Miloš Zeman. Čtyřměsíční snížení daně je vládní reakcí na zvýšení cen pohonných hmot, které podle analytiků způsobily hlavně inflační tlaky a invaze ruských vojsk na Ukrajinu. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) při schvalování novely v Senátu připustil, že v případě nafty by snížení na minimální hranici stanovenou EU mohlo být trvalé.
18. 5. 2022Aktualizováno18. 5. 2022, 15:24|

Platby za státní pojištěnce do zdravotnictví se mají snížit. Poslanci návrh podpořili

Státní platby do zdravotnictví za důchodce, děti, studenty nebo nezaměstnané se po lednovém zvýšení od července asi opět sníží. Stát by tak měl za celý letošek odvést do veřejného zdravotního pojištění za každého svého pojištěnce v průměru stejný objem peněz jako loni. Předpokládá to vládní novela, kterou ve středu v úvodním kole podpořili poslanci po mnohahodinových obstrukcích opozičních ANO a SPD. ANO neprosadilo vrácení předlohy kabinetu k přepracování a SPD její zamítnutí už v prvním čtení. Nyní ji posoudí ve zkrácené měsíční lhůtě zdravotnický výbor. Sněmovna kvůli obstrukcím ve středu ráno zkrátila řečnickou dobu poslanců. Poslanci v podvečer jednomyslně schválili zrušení stavu pandemické pohotovosti.
4. 5. 2022Aktualizováno4. 5. 2022, 22:00|

Resort financí odložil platby DPH dopravcům do konce října. Prominul také zálohy silniční daně

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) ve čtvrtek rozhodl o faktickém odložení plateb daně z přidané hodnoty pro podnikatele v autodopravě do konce letošního října. Zároveň stát všem dopravcům hromadně promine zálohy silniční daně na celý letošní rok, což ale neznamená prominutí samotné daně. Vyplývá to z generálního pardonu ministra financí zveřejněného na webu resortu.
24. 3. 2022Aktualizováno24. 3. 2022, 22:11|

Vláda schválila snížení plateb za státní pojištěnce od července, aby za celý rok dosáhly loňské úrovně

Vláda Petra Fialy (ODS) podle očekávání schválila návrh zákona, kterým ve výsledku zmrazí platby za státní pojištěnce do systému veřejného zdravotního pojištění na loňské úrovni. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informoval ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Stát platí pojistné například za děti, seniory a nezaměstnané, zaváděným škrtem chce kabinet v rozpočtu ušetřit čtrnáct miliard.
23. 2. 2022|

Přímé platby nebudou mít strop, menší zemědělci z nich dostanou větší podíl

Přímé platby zemědělcům nebudou mít omezení pro velké podniky, menší farmáři z nich ale dostanou větší podíl. Klesne také maximální výše investiční dotace. V úterý večer se na tom shodla koaliční rada, informoval ve středu mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. Dosud resort v návrhu vyplácení dotací pro roky 2023 až 2027 počítal se zastropováním dotací velkým zemědělským podnikům, v úterý večer proti tomu před Úřadem vlády protestovali lidé. Akci organizovala Agrární komora. Ta spolu se Zemědělským svazem ve středu uvedla, že úpravu dotací považují za výsměch. Naopak Asociace soukromých zemědělců dohodu uvítala jako kompromis a krok k potřebným změnám.
12. 1. 2022Aktualizováno12. 1. 2022, 20:19|

Počet lidí, kteří se v obchodech obejdou bez hotovosti, roste

Každý pátý Čech už aspoň občas zaplatí mobilním telefonem. A obecně roste počet lidí, kteří se v obchodech obejdou bez hotovosti. Trend uspíšila i epidemie, potvrdil nový průzkum České bankovní asociace.
5. 7. 2021|

Ve zdravotnictví je nyní zřejmě peněz dost, i na úkor rezerv pojišťoven. Podle Cikrta tak ale nebude vůle ke změnám

Zdravotnictví je na tom nyní finančně dobře. V debatě v Událostech, komentářích se na tom shodli náměstkyně ministra zdravotnictví Helena Rögnerová a šéfredaktor Zdravotnických novin Tomáš Cikrt. Konkrétně Všeobecná fakultní nemocnice v Praze vyšla z pandemie finančně zabezpečena i podle přednosty její II. interní kliniky kardiologie a angiologie Aleše Linharta. Podle Cikrta je ale otázka, co bude v budoucích letech. Domnívá se, že v souvislosti s tím, že se v době pandemie podařilo peníze zajistit, nebude ve zdravotnictví ochota ke strukturálním změnám.
3. 7. 2021|

Testování kompletně zdarma je iluze, na problémy naráží třeba sportovci nebo návštěvy v nemocnici

I druhý den po změně ve frekvenci hrazení preventivních testů pokračují nejasnosti. Některá odběrová místa, zejména ta při soukromých laboratořích stále nenabízejí PCR vyšetření hrazené plošně ze zdravotního pojištění. A to i přesto, že ministerstvo v úterý rozhodlo o zvýšení plateb od pojišťoven na 614 korun za PCR test. Ministerstvo zdravotnictví přijalo opatření, že lidé mají nárok bez doplatku na PCR test dvakrát do měsíce a antigenní test jednou za týden. Na některých místech jsou přitom testy zapotřebí častěji. Třeba v nemocnici nesmí být starší 48 hodin.
2. 6. 2021|

Placení mobilem je mezi Čechy stále oblíbenější, ukázal průzkum

Stále větší obliby začíná mezi Čechy nabírat placení mobilem. Zatímco loni tuto cestu využívalo osm procent dotázaných, letos jich už bylo 18 procent. Vyplynulo to z průzkumu České bankovní asociace (ČBA) mezi 1087 respondenty. Nejvíce rozšířená však zůstává platba debetní kartou.
12. 11. 2019Aktualizováno12. 11. 2019, 21:24|

Za děti a důchodce platí zdravotní pojištění stát. Politici se teď ale přou, kolik to má být

Vládní politici se nově přou o částku, kterou stát platí zdravotním pojišťovnám za děti nebo důchodce. ČSSD chce, aby dál rostla. Ministr zdravotnictví za hnutí ANO Adam Vojtěch ji ale zvažuje v roce 2021 zmrazit. Ušetřené miliardy korun se mají investovat do vybavení nemocnic. Na léčení pacientů je podle šéfa resortu peněz dost.
27. 7. 2019|