TÉMA

Státní pojištěnci

Stát by měl příští rok platit za své pojištěnce o asi šedesát korun více

Zhruba o šedesát korun by se mohly s příštím rokem zvednout platby za státní pojištěnce. České televizi to potvrdila ministerstva financí a zdravotnictví. Stát by tak za děti nebo důchodce platil 2148 korun měsíčně. Automatická valorizace zohledňuje růst reálných mezd i inflaci.
1. 4. 2024|

Měsíční platba za státní pojištěnce příští rok stoupne o bezmála 200 korun

Za dítě, seniora nebo nezaměstnaného bude stát příští rok na zdravotním pojištění platit měsíčně 2085 korun, letos je to 1900 korun. Příslušné nařízení ve středu schválila vláda. Na takzvané státní pojištěnce půjde podle odhadu ministerstva financí příští rok z rozpočtu 151 miliard korun, téměř o jedenáct miliard víc než letos. Podle aktuálního odhadu stát letos zaplatí 140,1 miliardy, zhruba o 1,7 miliardy méně, než se očekávalo ve schváleném rozpočtu.
6. 9. 2023Aktualizováno6. 9. 2023, 17:34|

Platby za státní pojištěnce vzrostou více, než se čekalo. Stanjura chce úpravu valorizace, Válek nesouhlasí

Další státní výdaje se příští rok zvýší více, než se čekalo. Platby zdravotního pojištění za děti či důchodce výrazně zvedne vysoká inflace. Podobně jako u penzí je zdražování spolu s růstem mezd i pro tuto valorizaci rozhodující. Automaticky porostou úhrady za státní pojištěnce příští rok vůbec poprvé. Vláda tak bude muset příští rok poslat do zdravotnictví zhruba o sedm miliard více, než zamýšlela. Ministr financí by do budoucna chtěl automatické zvyšování státních plateb zdravotního pojištění zpomalit, s tím ale nesouhlasí šéf resortu zdravotnictví a opozice.
27. 3. 2023|

Válek chce řešení otázky energií pro fakultní nemocnice do konce září. Jinak nebudu ministr, prohlásil

Některé nemocnice mají smlouvy na dodávky energií uzavřené jen do konce roku. V krajním případě jim tak hrozí, že od ledna budou odpojeny od sítě. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) se proto v Otázkách Václava Moravce zavázal, že dodávky energií do fakultních nemocnic vyřeší do konce září. Podle exministra Romana Prymuly lze jen obtížně předpovídat dopad energetické krize na zdravotnictví. Oba byli hostem pořadu Otázky Václava Moravce, který se věnoval také přípravám státu na podzimní covidovou vlnu.
28. 8. 2022|

Poslanci přehlasovali prezidentské veto na snížení plateb za pojištěnce. Schválili také rozšíření NATO

Koalice přehlasovala první veto, které v tomto volebním období využil prezident republiky. Od září se tedy sníží platby za státní pojištěnce a od roku 2024 se začnou automaticky valorizovat. Poslanecká sněmovna také odsouhlasila vstup Finska a Švédska do NATO. Vše se podařilo až v sobotu brzy ráno po devatenácti hodinách opozičních obstrukcí. Mimořádně dlouho zabrala již debata o programu schůze. Poslanci ANO a SPD přišli s desítkami nových bodů, o nichž se chtěli bavit, žádný z nich se ale na program nakonec nedostal.
27. 8. 2022Aktualizováno27. 8. 2022, 05:47|

Platby za státní pojištěnce se mají snížit, odhlasovali poslanci. Podpořili i novelu informačního zákona

Státní platby do zdravotnictví za důchodce, děti, studenty nebo nezaměstnané se po lednovém zvýšení zřejmě od srpna opět sníží. Od roku 2024 má být zároveň zavedena automatická valorizace zdravotních plateb státu. Sněmovna předlohu schválila. Poslanci podpořili také novelu informačního zákona. Úřady by podle ní musely informovat o platech a odměnách vysokých státních úředníků. Dolní komora schválila i zákon, podle kterého bude v Česku zakázána výroba a prodej jednorázových plastových příborů, talířů nebo brček, a to v souladu s předpisy Evropské unie.
20. 7. 2022Aktualizováno20. 7. 2022, 20:07|

Poslance tento týden čeká jednání o kauze Dozimetr, otevře se i debata o platbě za státní pojištěnce

Poslanci budou ve čtvrtek jednat o kauze kolem pražského dopravního podniku a o tom, jakou roli v ní hrálo hnutí STAN. Mimořádnou schůzi iniciovala opozice. Už odpoledne sněmovnu čeká schůze další, tentokrát vyvolaná koalicí. Další jednání mají poslanci v plánu i v pátek a příští týden.
6. 7. 2022|

Poslanci hodiny jednali o zrušení elektronické evidence tržeb. Její konec by byla chyba, řekla Schillerová

Sněmovna pokračovala v projednávání návrhu na zrušení zákona o elektronické evidenci tržeb (EET) v úvodním kole. Druhé čtení návrhu na snížení zdravotních plateb za státní pojištěnce už bylo ukončeno. Sněmovní jednání o obou vládních předlohách už v minulosti provázely obstrukce opozičních ANO a SPD. V očekávání toho, že budou pokračovat, poslanci na návrh koalice schválili možnost jednání a hlasování i po půlnoci. Rozprava o EET tak pokračovala i po dvanácté večerní. Opozice mimo jiné navrhovala, aby bylo EET alespoň ponecháno v režimu dobrovolnosti.
23. 6. 2022Aktualizováno24. 6. 2022, 00:02|

Platby za státní pojištěnce budou vycházet z inflace a růstu reálné mzdy, navrhuje vláda

Kabinet navrhne valorizaci plateb za státní pojištěnce podle vyměřovacího základu zvýšeného o inflaci a jednu polovinu růstu reálné mzdy. Novinářům to řekli ministři financí Zbyněk Stanjura (ODS) a zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Příští rok by tak měla být měsíční platba státu 1878 korun, o 111 korun víc než letos. V současnosti vláda zvyšuje částky změnou zákona, částka na žádné ekonomické ukazatele navázána není.
17. 5. 2022Aktualizováno17. 5. 2022, 16:51|

Sněmovnu čekají na mimořádné schůzi dlouhá jednání a obstrukce. Na programu je například zrušení EET

Sněmovnu tento týden čekají obstrukce a nejspíš i další noční jednání. V úterý začne mimořádná schůze o korespondenční volbě, snížení objemu plateb za státní pojištěnce nebo zrušení EET, tedy o bodech, vůči kterým má opozice výhrady. Koalice je přitom považuje za priority. I když mají vládní strany ve sněmovně jasnou většinu, cesta k hlasování nebude jednoduchá. Očekávají se dlouhá vystoupení, a to už při úvodním schvalování programu.
2. 5. 2022|

Vláda schválila snížení plateb za státní pojištěnce od července, aby za celý rok dosáhly loňské úrovně

Vláda Petra Fialy (ODS) podle očekávání schválila návrh zákona, kterým ve výsledku zmrazí platby za státní pojištěnce do systému veřejného zdravotního pojištění na loňské úrovni. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informoval ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Stát platí pojistné například za děti, seniory a nezaměstnané, zaváděným škrtem chce kabinet v rozpočtu ušetřit čtrnáct miliard.
23. 2. 2022|

Největší rozpočtový škrt je ten v platbách za pojištěnce. Klesnout mají na 1567 korun

Platby státu zdravotním pojišťovnám za děti, důchodce, nezaměstnané a další státní pojištěnce mají od 1. července klesnout z 1967 na 1567 korun měsíčně. Zjistila to Česká televize. Návrh ve středu projedná a prakticky jistě schválí vláda. Právě snížení státních plateb do zdravotnictví je největším škrtem v letošním státním rozpočtu.
22. 2. 2022|

Do zdravotnictví zamíří víc peněz. Měsíční platba za státní pojištěnce vzroste o 200 korun

Platba za státní pojištěnce zdravotním pojišťovnám vzroste v příštím roce o 200 korun měsíčně, v současnosti činí 1767 korun. Na růstu se dohodl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch s ministryní financí Alenou Schillerovou (oba za ANO). Státní výdaj za toto navýšení se odhaduje na patnáct miliard korun. Nařízení ještě musí schválit vláda.
21. 6. 2021Aktualizováno21. 6. 2021, 13:49|

Platba za státní pojištěnce by opět mohla vzrůst. Podle ČSSD nejméně o 200 korun

Vláda pro příští rok počítá s dalším růstem plateb, které posílá zdravotním pojišťovnám za péči o důchodce, děti, nezaměstnané a další státní pojištěnce. Náklady na lékařskou péči, očkování proti covidu-19, testování, ale i odměny zdravotníků jsou totiž stále vyšší. ČSSD navrhuje růst platby o 200 korun měsíčně na jednoho člověka. To by znamenalo dalších zhruba 15 miliard ročně. Hnutí ANO je ochotné o částce jednat.
3. 4. 2021|

Schillerová zpřesnila návrh deficitu státního rozpočtu pro příští rok na 320 miliard korun. Nejvíce přidáno dostanou učitelé

Nový a zpřesněný schodek státního rozpočtu na příští rok, který předloží ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na jednání vlády, činí 320 miliard korun. Šéfka státní kasy to potvrdila České televizi.
30. 9. 2020|

Schodek státního rozpočtu v příštím roce přesáhne čtvrt bilionu korun, potvrdil Hamáček

Schodek státního rozpočtu v příštím roce přesáhne čtvrt bilionu korun, potvrdil České televizi vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Důvodem jsou jak propad daňových příjmů – způsobený mimo jiné zrušením superhrubé mzdy – tak i rostoucí výdaje na důchody nebo na platy učitelů. Ministryně financí Alena Schillerová (nestr. za ANO) vysoký deficit pro příští rok připouští, přesnější číslo ale zatím neřekla.
14. 9. 2020|

Za děti a důchodce platí zdravotní pojištění stát. Politici se teď ale přou, kolik to má být

Vládní politici se nově přou o částku, kterou stát platí zdravotním pojišťovnám za děti nebo důchodce. ČSSD chce, aby dál rostla. Ministr zdravotnictví za hnutí ANO Adam Vojtěch ji ale zvažuje v roce 2021 zmrazit. Ušetřené miliardy korun se mají investovat do vybavení nemocnic. Na léčení pacientů je podle šéfa resortu peněz dost.
27. 7. 2019|