TÉMA

Beata Szydłová

Další spory s Bruselem. Podle polských médií oslabují pozici premiéra Morawieckého

Evropská komise Polsku znovu nepotvrdila jeho národní plán obnovy. Chce tak Varšavu přimět k ústupkům v reformách justice, které považuje za nedemokratické. Premiér to odmítá a začíná hrozit vetem některých unijních plánů, třeba energetické transformace. Spory s Bruselem podle polských médií stále víc oslabují pozici Mateusze Morawieckého v čele vlády.
28. 10. 2021|

Polské úřady prodloužily Dolu Turów povolení k těžbě až do roku 2044. Česko nesouhlasí

Polský ministr životního prostředí Michal Kurtyka ve středu prodloužil provozovateli Dolu Turów povolení k těžbě až do roku 2044. Proti těžbě protestují české a německé úřady, stejně jako ekologické organizace, které zdůrazňují, že pálení uhlí způsobuje zdravotní problémy a změnu klimatu. Podle českého ministerstva těžba ohrožuje české občany, vodu a životní prostředí. Na Polsko podalo žalobu už v únoru.
29. 4. 2021Aktualizováno29. 4. 2021, 16:26|

Tisíce Poláků na demonstraci odmítly násilí na LGBT komunitě

Tisíce lidí ve Varšavě v sobotu demonstrovaly proti nenávisti. Chtěly tak vyjádřit solidaritu s oběťmi násilí proti duhovému pochodu v Bialystoku z minulého víkendu. Policie už identifikovala víc než sto útočníků a desítky z nich vyšetřuje. Varšavský soud v týdnu zakázal prodávat výtisky konzervativního týdeníku Gazeta Polska, které obsahují nálepku Zóna bez LGBT.
27. 7. 2019|