TÉMA

Restaurátoři

Kostel v Dolním Benešově ukrýval vzácné renesanční štuky a barokní malby

V kostele v Dolním Benešově na Hlučínsku odkryli restaurátoři vzácné štuky ze 17. století. Podobná renesanční výzdoba je v kostelích na severní Moravě a ve Slezsku naprosto ojedinělá. Kromě toho objevili i malby a nápisy z období baroka.
3. 8. 2022|

Sloup Nejsvětější Trojice je už 20 let na seznamu UNESCO. Hrdost Olomoučanů zažehl před 300 lety

Přesně před dvaceti lety, 2. prosince 2000, se jedna z nejvýraznějších olomouckých památek, barokní sloup Nejsvětější Trojice, dostala na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Sloup vysoký přes 32 metrů byl postaven v letech 1716 až 1754, jedná se o největší seskupení barokních soch v jedné skulptuře ve střední Evropě. Pro Olomoučany je památka výjimečná i tím, že se na její stavbě podíleli jenom místní umělci.
2. 12. 2020|

Malíř Chagall překvapil odborníky. Vystačil si s osmi odstíny a noční košilí

Nizozemští restaurátoři hlásí nečekaný objev v obrazech Marca Chagalla. Odkrytí malířského tajemství ruského avantgardisty zabralo restaurátorům pět let. Podrobný výzkum ukázal, že slavný malíř používal pouze několik odstínů barev a že mu jako plátno často posloužil třeba ubrus nebo prostěradlo.
18. 9. 2019|

Šest set kilogramů cukru. Dřevěnou studnu z pravěku zachraňují vědci speciální lázní

Odborníci z Univerzity Pardubice zachraňují nejstarší dřevěnou studnu v Evropě pomocí cukru. Archeologové unikátní památku odkryli loni při stavbě dálnice D35 a podle použitých stromů je stará přes sedm tisíc let. Chybějící buněčnou strukturu dřeva teď díky restaurátorům nahradí sacharóza.
31. 7. 2019|

Graffiti z pilíře Karlova mostu přes noc zmizelo. Technická správa komunikací ale neví, kdo to udělal

Graffiti na pražském Karlově mostě přes noc někdo odstranil, oznámila mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková. Odborníci přitom v sobotu testovali látky, které by ho rozpustily, a s odstraňováním chtěli začít v pondělí.
28. 7. 2019Aktualizováno28. 7. 2019, 18:09|

Začaly přípravy na odstranění graffiti z pilíře Karlova mostu. Nejdřív je potřeba nasytit kámen vodou

V sobotu začaly přípravné práce na odstranění graffiti z pilíře Karlova mostu. S čištěním se začne v pondělí, hotovo má být do 15. srpna. Před necelými dvěma týdny most posprejovali dva němečtí turisté. Město odhadlo škodu na zhruba 40 tisíc korun.
27. 7. 2019|