TÉMA

Anne Hidalgová

Pařížané se budou moci po sto letech koupat v Seině. Kvůli olympiádě město upravuje kanalizaci

Pařížská radnice se chystá na zrušení sto let starého zákazu koupání v Seině. Kvůli zastaralé kanalizaci se do vody dostávalo obrovské množství chemikálií a fekálních bakterií. Mohutné investice před blížící se olympiádou ale mají řeku vrátit plavcům.
25. 7. 2023|

Francouzská policie rozhání protest v Paříži, nepokoje pokračují také v Lyonu či Marseille

Ve Francii pokračují čtvrtým dnem nepokoje, které spustilo zastřelení mladíka policistou při silniční kontrole. Policie v pátek večer rozhání protest na pařížském náměstí Svornosti, střety demonstrantů s policisty vypukly v Lyonu, kde strážníci proti davu použili slzný plyn. Rabování obchodů bylo hlášeno z Grenoblu i Marseille, informuje zpravodajský web Le Figaro. V souvislosti s výtržnostmi zahynuli dva lidé.
30. 6. 2023Aktualizováno30. 6. 2023, 23:15|

Muž pobodal na pařížském nádraží šest lidí, motiv útoku je nejasný

Na pařížském nádraží Gare du Nord ve středu ráno útočník pobodal šest lidí. Policie muže zadržela, s těžkými zraněními zůstává v nemocnici. Motiv činu není jasný, vyšetřovatelé jej zatím nevyhodnotili jako teroristický útok.
11. 1. 2023Aktualizováno11. 1. 2023, 20:30|

V prvním kole francouzských voleb zvítězil Macron, s Le Penovou míří do druhého

Výsledky prvního kola prezidentských voleb ve Francii potvrzují, že v kole druhém se 24. dubna zopakuje duel mezi centristou Emmanuelem Macronem a vůdkyní krajní pravice Marine Le Penovou. Současný prezident Macron získal po sečtení všech hlasů podle deníku Le Monde 27,84 procenta hlasů, zatímco Le Penová 23,15 procenta. V těsném závěsu třetí je představitel krajní levice Jean-Luc Mélenchon s 21,95 procenta, ostatní kandidáti mají jednociferné zisky.
11. 4. 2022Aktualizováno11. 4. 2022, 20:38|

Francouzi vybírají prezidenta. Macron i Le Penová podle průzkumů postupují do druhého kola

Úderem osmé večerní se volební místnosti ve Francii uzavřely a začalo sčítání hlasů. Podle průběžně aktualizované projekce francouzských agentur pro průzkum veřejného mínění zvítězil v prvním kole současný prezident Emmanuel Macron s 28,5 procenta hlasů a na druhém místě skončila kandidátka krajní pravice Marine Le Penová s 23,4 procenta. Oba by tak postoupili do druhého kola, které se koná za čtrnáct dní. Lídr levice Jean-Luc Mélenchon by podle projekce skočil třetí se ziskem zhruba dvaceti procent. Vyrovnanější výsledky ale naznačil exit poll belgické zpravodajské společnosti RTBF zveřejněný o dvě hodiny dříve. Dle oficiálních průběžných výsledků vedl před půlnocí po sečtení osmatřiceti milionu volebních lístků Macron s 27,4 procenta hlasů, druhá Le Penová má 25,54 procenta.
10. 4. 2022Aktualizováno10. 4. 2022, 23:04|

Le Penová stahuje před nedělními volbami Macronův náskok, kampani dominují ekonomická témata

Francouzi půjdou v neděli k prvnímu kolu prezidentských voleb. Favoritem je stále Emmanuel Macron, jeho náskok ale stahuje krajně pravicová kandidátka Marine Le Penová, která má pořád největší šanci postoupit do druhého kola. V něm by podle aktuálních průzkumů prohrála jen o pět procentních bodů. Kampaň před volbami ovlivnila ruská invaze na Ukrajinu, do popředí se dostaly sociální otázky.
5. 4. 2022|

Za čtyři měsíce budou ve Francii prezidentské volby. Na Macrona se dotahuje Pécresseová

Přesně za čtyři měsíce se bude konat první kolo francouzských prezidentských voleb. Všichni významní kandidáti už zveřejnili, že se o úřad budou ucházet. Výjimkou je nynější prezident Emmanuel Macron, u nějž se ale obhajoba mandátu předpokládá. Průzkumy naznačují, že volby mohou být vyrovnanější, než se původně očekávalo. Vítězství Macrona není zcela jisté.
10. 12. 2021|

Starostka Paříže zavádí v metropoli pěší zóny, chce být ekologičtější. Nemá ale podporu všech obyvatel

Tvář Paříže chce změnit její starostka Anne Hidalgová. Vyhlásila boj automobilům, špatnému ovzduší a razí výrazně ekologický program. Usiluje také o prezidentskou funkci. Změny, které zavádí, ale nemají podporu všech Pařížanů.
29. 11. 2021|

Francie si připomněla oběti útoků na Bataclan a další místa v Paříži, uplynulo od nich šest let

Francie si připomíná oběti série teroristických útoků v Paříži. Před šesti lety, 13. listopadu 2015, při nich zemřelo 130 lidí a více než tři sta padesát dalších utrpělo zranění. Pietní akty se konaly za přítomnosti premiéra Jeana Castexe na různých místech Paříže a jejího předměstí Saint-Denis, které byly dějišti islamistických útoků. Vzpomínky se konají v době, kdy Francie sleduje proces s obviněnými z atentátů.
13. 11. 2021|

Francouzští socialisté zvolili Hidalgovou za svou prezidentskou kandidátku

Volbu kandidáta francouzské levice na prezidenta vyhrála s velkým rozdílem starostka Paříže Anne Hidalgová. O výsledku čtvrtečního interního hlasování Socialistické strany informovala agentura AFP. Podle údajů z více než devadesáti procent započítaných volebních lístků zvítězila Hidalgová ziskem 72 procent hlasů. Její protikandidát, bývalý ministr zemědělství a současný starosta Le Mans, Stéphane Le Foll propadl, uvedl tajemník socialistů Olivier Faure.
15. 10. 2021|

Starostka Paříže zabojuje o Elysejský palác. Slibuje respekt k planetě a šanci pro všechny

Socialistická starostka Paříže Anne Hidalgová oficiálně oznámila svou kandidaturu na prezidentku. Na mítinku v přístavním městě Rouen na západě Francie podle francouzských médií prohlásila, že chce bojovat proti nenávisti a nabídnout šanci všem dětem, stejně jako ji dostala ona. Hidalgová v projevu vzpomínala i na své rodiče, elektrikáře v docích a švadlenu, a na své dětství ve Španělsku.
12. 9. 2021|

Francouzská vláda odstoupila kvůli výsledkům komunálních voleb. Novým premiérem je Castex

Francouzská vláda premiéra Édouarda Philippea podala demisi. Nový kabinet povede Jean Castex, který od dubna koordinoval uvolňování protiepidemických opatření. Změny ve vládě už ve čtvrtek večer avizoval prezident Emmanuel Macron. Reagoval tak na neúspěch vládní strany Republika v pohybu (REM) v nedělních komunálních volbách.
3. 7. 2020Aktualizováno3. 7. 2020, 14:19|

Koronaviru navzdory. Francouzi vyrazili volit starosty, s odstupem, rouškami a vlastními pery

Ve stínu epidemie koronaviru se ve Francii koná první kolo místních voleb. Vybírají se starostové a zastupitelé více než 35 tisíc měst a obcí včetně Paříže. Hlasování se považuje za zkoušku popularity prezidenta Emmanuela Macrona. Kvůli plánované reformě důchodového systému se od loňského prosince konají v zemi protivládní stávky a protesty.
15. 3. 2020|

Omezuje v Paříži auta i „hotelové byty“. Teď má starostka Hidalgová šanci opět dobýt radnici

Za čtyři roky se jí podařilo snížit míru znečištění ovzduší v Paříži o patnáct procent a také vyhlásila válku automobilům. S řadou dalších problémů si starostka francouzské metropole Anne Hidalgová sice neporadila, přesto má právě ona nejlepší výchozí pozici pro blížící se volby. O tom, kdo usedne v čele pařížské radnice, se bude rozhodovat za dva měsíce. Hidalgová teď zahajuje kampaň za své znovuzvolení.
16. 1. 2020|

Z drogového ráje olympijský svět. Pařížská čtvrť Saint-Denis změní tvář

Francouzská metropole se pomalu připravuje na letní olympiádu, kterou začne hostit přesně za pět let. Otázky ale vyvolává budoucnost olympijské vesnice, která má stát v nechvalně proslulé části města Saint-Denis, kde bují kriminalita spojená s drogami. Paříž chce problematické čtvrti zrenovovat a kromě sportovišť tam vybudovat i bytové komplexy.
29. 7. 2019|