TÉMA

Abdulláh Abdulláh

V Afghánistánu končí politický pat. Abdulláh a Ghaní podepsali dohodu o dělbě moci

Afghánský prezident Ašraf Ghaní a jeho rival v prezidentských volbách Abdulláh Abdulláh podepsali dohodu o dělbě moci. Ukončili tak téměř osm měsíců trvající vnitropolitický pat. S odkazem na mluvčího vlády o tom informují zahraniční tiskové agentury.
17. 5. 2020Aktualizováno17. 5. 2020, 19:46|

Pompea rozčílilo prezidentské schizma, USA pošlou Kábulu méně peněz a přehodnotí vztahy

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo oznámil, že Spojené státy přehodnotí svoje vztahy s Afghánistánem a pro začátek mu sníží objem poskytované finanční pomoci o miliardu dolarů (25,9 miliardy korun). Pompeo to uvedl poté, co se mu nepodařilo přesvědčit místní politické lídry, kteří se oba prohlásili za vítěze prezidentských voleb, k vytvoření společné vlády, napsala agentura Reuters.
24. 3. 2020|

Afghánský expremiér prchal z ceremonie v Kábulu. Při útoku ozbrojenců zemřely desítky lidí

Při útoku na pátečním vzpomínkovém shromáždění v Kábulu zemřelo nejméně 27 lidí, dalších 29 utrpělo zranění, napsala agentura Reuters s odvoláním na mluvčího ministerstva zdravotnictví. Z místa musel prchat i afghánský expremiér Abdulláh Abdulláh, který nedávno neúspěšně kandidoval v prezidentských volbách. Z incidentu vyvázl bez zranění. Radikálové z Talibanu odpovědnost odmítli, naopak se k ní přihlásila organizace Islámský stát.
6. 3. 2020Aktualizováno6. 3. 2020, 17:20|

Kdo si počká, ten se dočká. Afghánistán povede Ghaní, sdělila komise pět měsíců od voleb

V afghánských prezidentských volbách obhájil mandát Ašraf Ghaní. Výsledky hlasování z loňského září oznámila ústřední volební komise. Ghaní získal 50,64 procenta hlasů, a porazil tak premiéra Abdulláha Abdulláha. Konečné výsledky zbrzdily spory, technické problémy a podezření z podvodů.
18. 2. 2020|

Vítězem afghánských voleb je podle předběžných výsledků dosavadní hlava státu Ghaní

V zářijových prezidentských volbách v Afghánistánu zvítězil ziskem 50,64 procenta hlasů dosavadní prezident Ašraf Ghaní. Jde o předběžný výsledek, který nyní oznámila afghánská volební komise. Ghaního hlavní volební soupeř premiér Abdulláh Abdulláh ale výsledek neuznal.
22. 12. 2019Aktualizováno22. 12. 2019, 10:03|

Petříčkovu návštěvu Afghánistánu zkomplikovaly útoky. Mír musí chtít celá společnost, řekl ministr

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) navštívil Afghánistán, kde hovořil s afghánskými politiky včetně premiéra Abdulláha Abdulláha. Ocenil také české vojáky. Neklidnou, rozdělenou zemi čekají za dva měsíce klíčové prezidentské volby. Začátek Petříčkovy návštěvy ve čtvrtek zkomplikovaly útoky v Kábulu, k nimž se přihlásilo radikální hnutí Taliban. Zemřelo dvanáct lidí.
27. 7. 2019|