TÉMA

Bahamy

Dva spolupracovníci zakladatele burzy FTX přiznali u amerického soudu vinu

Dva klíčoví spolupracovníci zakladatele burzy FTX Sama Bankmana-Frieda se u soudu v USA přiznali k obvinění z trestných činů souvisejících s krachem kryptoměnové burzy FTX. Výměnou za spolupráci s americkou prokuraturou doufají v mírnější tresty. S odkazem na vyjádření soudce Damiana Williamse o tom ve čtvrtek informovala agentura AP.
22. 12. 2022|

Šéfa zkrachovalé burzy kryptoměn FTX Bankmana-Frieda obvinili z podvodu. Hrozí mu trest až 115 let vězení

Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) v úterý obvinila zakladatele a bývalého ředitele kryptoměnové burzy FTX Samuela Bankmana-Frieda z podvodu na investorech, praní špinavých peněz i porušení zákonů o financování volebních kampaní. Hrozí mu trest až 115 let vězení. Podvod údajně spočíval mimo jiné v tajném odvádění prostředků klientů do jeho společnosti Alameda Research se sídlem v Hongkongu, uvádí komise ve svém prohlášení. Bankman-Fried navíc čelí trestnímu stíhaní kvůli obvinění z podvodu, praní špinavých peněz a porušení zákonů o financování volebních kampaní. Hrozí mu trest až 115 let vězení.
13. 12. 2022Aktualizováno13. 12. 2022, 17:28|

Žraloci s kamerami na ploutvích rozkrývají neznámé mořské louky

Vědci nedaleko Bahamských ostrovů využili žraloky tygří, aby zmapovali neznámá místa u dna oceánu. Díky kamerám připevněným na jejich ploutvích výzkumný tým objevil až o čtyřicet procent víc mořských luk a dalších lokalit, které dosud nebyly známé. Rozkrývání nových míst podle nich může pomoci s dalšími řešeními klimatické krize.
12. 11. 2022|

Žraloci žijící blíž lidem jsou větší a mají víc hormonů, zjistili biologové

V hloubce pouhých pár metrů se u Tygří pláže na Bahamách prohánějí žraloci tygří, až tři metry dlouzí predátoři. Lákají je sem provozovatelé zájezdů, kteří jim do vody házejí ryby a další potravu. Skupina vědců z Brazílie a Spojených států masivní výskyt těchto paryb u Tygří pláže studovala a zjistila, že zdejší samice jsou větší a mají vyšší hladinu hormonů než ostatní jedinci téhož druhu, kteří místo navštěvují méně často.
10. 11. 2022|

Zneklidnit mohou bouřky, déšť, sníh nebo vítr. Počasí vyvolává řadu fobií

Bouřky, blesky, prudký déšť bubnující do střech domů, ale třeba i prudký vítr nebo husté sněžení. Tyto jevy zvýší tep většině meteorologů a osloví i nadšence do počasí. Někteří ale fascinaci nesdílejí – naopak, můžou tyto jevy vnímat vyloženě negativně, případně v nich dokonce vyvolávají strach až fobii.
8. 6. 2022|

Zemřel herec Sidney Poitier. V šedesátých letech se stal prvním černošským držitelem Oscara za hlavní roli

Ve věku 94 let zemřel na Bahamách Sidney Poitier, první černošský herec, který získal sošku Oscara pro nejlepšího herce. Oceněn byl v roce 1964 za roli ve filmu Polní lilie. O jeho smrti informovala agentura Reuters.
7. 1. 2022|

Země je přecitlivělá kvůli Babišovi. Neudělal jsem nic nelegálního, hájí se Michalik

Místopředseda Starostů a nezávislých Věslav Michalik se již nechce stát ministrem průmyslu a obchodu v nové vládě. Jeho podnikání na Kypru bylo legální, nechce ale dávat politickým konkurentům do ruky bič, řekl v pořadu Interview ČT24, kde odpovídal na otázky Zuzany Tvarůžkové.
25. 11. 2021|

Svět zasáhly dvě silné bouře současně. Sam se pohybuje kolem USA, Mindulle míří k Japonsku

Letošní sezona hurikánů a tajfunů sice není tak dramatická jako ta loňská, přesto přináší nejedno překvapení a není nouze ani o neobvyklé události. Aktuálně se na naší planetě nacházejí dvě poměrně výrazné tropické cyklóny – tajfun Mindulle na severozápadě tropického Pacifiku a hurikán Sam, který postupuje přes teplé vody středního Atlantiku.
29. 9. 2021|

Peníze zabavené Koženému nepůjdou poškozeným, rozhodl nepravomocně soud

Po sedmnácti letech padl první verdikt, komu připadnou peníze po vytunelovaných Harvardských fondech. Na sto milionů korun původně zabavených Viktoru Koženému ale nemají podle Obvodního soudu pro Prahu 2 nárok poškození. Částka má naopak připadnout firmě, kterou založil právě Kožený. Zástupci poškozených to považují za absurdní.
15. 11. 2020|

Bouře Eta sílí a řádí na Kubě, v Mexiku zabila nejméně dvacet lidí

Bouře Eta nad Karibským mořem podle očekávání meteorologů zesílila a dorazila ke břehům Kuby. Uvedlo to americké Národní středisko pro hurikány (NHC). Zatím poslední zemí, kterou zasáhla, bylo Mexiko, kde zemřely minimálně dvě desítky lidí. Po Kubě by měla zasáhnout i jih Floridy. V Guatemale po sesuvech půdy způsobenými vytrvalým lijákem pokračují záchranné práce.
8. 11. 2020Aktualizováno8. 11. 2020, 12:27|

Hurikán Eta zabíjel ve Střední Americe, ze čtvrtého stupně pak zeslábl na druhý

Nejméně tři lidé zemřeli v důsledku hurikánu Eta, který v úterý zasáhl Střední Ameriku. Oběti si vyžádal v Nikaragui a Hondurasu, kde rovněž způsobil značné škody. V noci zeslábl na druhý stupeň z pěti, ale stále ho provází silný vítr i vydatné deště, informovala agentura Europa Press.
4. 11. 2020|

Zemřel Sean Connery, první filmový James Bond

Ve věku 90 let zemřel skotský herec Sean Connery, který jako první ve filmu ztvárnil legendárního britského agenta 007 Jamese Bonda. Veřejnosti to oznámila jeho rodina, informovala o tom stanice BBC. Connery zemřel ve spánku ve svém domě na Bahamách.
31. 10. 2020Aktualizováno31. 10. 2020, 15:35|

V Evropě přibývá lokálních ohnisek. Skotský Aberdeen je v karanténě

Nového ataku onemocnění covid-19 se obává celá Evropa. Nahrává tomu hlavně teplé počasí a čilejší pohyb turistů. Mnohá letoviska proto zpřísňují pravidla a jednotlivé země varují před cestami do ohnisek nákazy. Roušky se nově musejí nosit například v části francouzského Marseille. Přibývá ale i měst, které se v karanténě ocitají kompletně.
7. 8. 2020|

Na moře dosedla soukromá loď Crew Dragon se dvěma astronauty

Na hladinu Mexického zálivu podle plánu ve 20:48 SELČ úspěšně dosedla americká loď Crew Dragon. Američtí astronauti Robert Behnken a Douglas Hurley se navrátili  z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Je to pro USA první přistání pilotované mise na moři po 45 letech.
2. 8. 2020Aktualizováno2. 8. 2020, 22:34|

Bouře Isaias dorazila na Floridu. Přinesla lijáky a prudký vítr

K východnímu pobřeží Floridy dorazila tropická bouře Isaias a přinesla s sebou silný vichr a lijáky. Živel v noci na neděli mírně oslabil a není již klasifikován jako hurikán. Floridské úřady ale uzavřely pláže, přístaviště, parky i místa, kde se dělají testy na nový koronavirus.
2. 8. 2020|

K Floridě se blíží hurikán Isaias. Připravte si jídlo a vodu na týden, vyzvaly úřady obyvatele

Úřady amerického státu Florida kvůli blížícímu se hurikánu Isaias uzavřely pláže, přístaviště, parky a golfová hřiště. Floridský guvernér Ron DeSantis vyzval občany ohrožených oblastí, aby se minimálně na týden zásobili vodou, potravinami a nezbytnými léky. Varoval také před výpadky dodávek elektřiny.
1. 8. 2020|

Záplavy a výpadky proudu. Bouře v Karibiku zesílila na hurikán, žene se na Bahamy

Tropická bouře Isaias v Karibiku zesílila poblíž Baham na hurikán. Informovalo o tom ve čtvrtek americké Národní středisko pro hurikány (NHC). Živel už způsobil výpadky elektřiny a záplavy v Portoriku a Dominikánské republice, informovala agentura AP.
31. 7. 2020|

Drtivá většina delfínů jsou praváci, zjistili vědci

Zatímco v lidské populaci je asi 90 procent praváků, mezi delfíny je jich zřejmě ještě více. Naznačila to nová studie, kterou zveřejnil odborný časopis Royal Society Open Science.
28. 11. 2019|

Na Bahamy, kde se pohřešuje přes tisíc lidí po hurikánu Dorian, míří tropická bouře Humberto

Tlaková níže poblíž Baham zesílila na tropickou bouři a dostala označení Humberto. Na souostroví, které bylo před pouhými dvěma týdny zpustošeno hurikánem Dorian, přinesla podle AP větry o síle až 64 kilometrů za hodinu i množství srážek. Humberto tak komplikuje záchranné a rekonstrukční práce.
14. 9. 2019|

Bahamy snížily počet nezvěstných na polovinu. Na zdevastované souostroví míří pomoc z EU

Bahamy výrazně snížily počet pohřešovaných po hurikánu Dorian, který v tomto ostrovním státu podle úřadů zabil nejméně padesát lidí. Ve středu ostrovy ohlásily 2500 nezvěstných, později bilanci opravily na 1300 pohřešovaných. Na souostroví, které se potýká s humanitární krizí, posílají země EU půl milionu eur.
12. 9. 2019|

Bahamy po hurikánu pohřešují 2500 lidí. Vláda neví, jestli mezi nimi nejsou evakuovaní

Na Bahamách se po hurikánu Dorian pohřešuje 2500 lidí. S odkazem na místní úřady o tom informovaly světové tiskové agentury. Vláda však upozornila, že seznamy pohřešovaných ještě neporovnala se seznamy lidí, kteří dosud pobývají v provizorních přístřešcích nebo kteří se z ostrovů evakuovali. Počet nezvěstných by se tak podle očekávání úřadů měl zmenšit.
11. 9. 2019Aktualizováno11. 9. 2019, 19:49|

„Trpíme a nikdo se nestará.“ Lidé z oblastí zpustošených hurikánem Dorian si stěžují na postup úřadů

Obyvatelé bahamských ostrovů Abaco a Grand Bahama kritizují místní vládu za nedostatečnou a pomalou pomoc po řádění hurikánu Dorian. Ten oblast zpustošil minulý týden. Úřady podle lidí neudělaly dost pro to, aby zabránily rabování, navíc prý schválně uvádějí nižší počty obětí. Vláda veškerá nařčení odmítá.
9. 9. 2019|

OBRAZEM: Dorian zkouší Kanadu. Země čeká až dvanáctimetrové vlny a záplavy

Hurikán Dorian, který před několik dny zpustošil Bahamy, dorazil v sobotu v noci místního času ke břehům Kanady. Přinesl s sebou intenzivní srážky a silný vítr o rychlosti až 160 kilometrů za hodinu, který v provincii Nové Skotsko způsobil výpadek dodávek elektrické energie pro 300 tisíc lidí.
8. 9. 2019|

Po zkáze na Bahamách lidé hromadně prchají. Chybí voda i jídlo, řada domů už neexistuje

Katastrofické následky řádění hurikánu Dorian na Bahamách přiměly v pátek stovky lidí odjet na lodích z ostrova Great Abaco. Další tisíce se pokusily dostat pryč na výletní lodi odjíždějící ze sousedního ostrova Grand Bahama. Současně probíhají i letecké evakuace. Podle poslední bilance má živel nejméně 43 obětí. Záchranáři ale nacházejí v sutinách a zatopených místech další těla. Pohřešovaných jsou podle úřadů stovky, ne-li tisíce.
7. 9. 2019Aktualizováno7. 9. 2019, 16:09|