TÉMA

Železné hory

Stojí v širém poli, statečná a odolná. Stromem roku je hrušeň z Mrákotína

Stromem roku 2023 je hrušeň, která roste v širém poli u Mrákotína u Skutče v Železných horách. Na druhém místě v ekologické anketě o nejsympatičtější dřevinu Česka se umístila lípa u Nepomyšle na Lounsku a bronzovou příčku obsadila lípa rostoucí na školní zahradě v Sulíkově na Blanensku. Anketu pořádala podvaadvacáté Nadace Partnerství, výsledky vyhlásila v brněnské hvězdárně. Předchozí titul Strom roku 2022 získala také hrušeň, šlo o třísetletý strom z Drásova na Příbramsku.
24. 10. 2023|

Kůrovcová kalamita podle lesníků pozvolna ustupuje. Pokračuje zalesňování holin

Na řadě míst v Česku doznívá kůrovcová kalamita. Vyplývá to z údajů Lesů České republiky. Těžba kůrovcového dřeva podle státního podniku postupně klesá a lesníkům se daří obnovovat zdevastované plochy.
15. 6. 2023|

30 let zpět: Železné hory se staly chráněnou krajinnou oblastí

Železné hory se na jaře 1991 staly chráněnou krajinnou oblastí. Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo část Českomoravské vrchoviny o rozloze téměř tří set kilometrů čtverečních po deseti letech snah ochranářů přírody. I díky nim se tamní těžba barytu a zinku musela skrýt pod zem.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
18. 5. 2021|

Z rašeliniště je běžná louka. Na vině je sucho i odvodňovací kanály

Z přírodní rezervace Strádovka na Chrudimsku mizí kvůli suchu vzácné druhy rostlin a živočichů. Dřív byly pro rezervaci typické rašelinné louky, dnes už jsou ale téměř bez vody. Na problém upozorňuje CHKO Železné hory, pod kterou lokalita patří. Ochránci přírody varují, že pokud se voda do krajiny nevrátí, v budoucnu nebudou mít co chránit.
27. 7. 2019|