TÉMA

Poznaň

České dráhy získají zakázku na expresy Praha–Vratislav, oznámilo ministerstvo

České dráhy získají od státu novou zakázku. Ministerstvo dopravy u nich objedná novou expresní linku z Prahy do Vratislavi. Na rozhodnutí, které ministerstvo zveřejnilo na úřední desce, upozornil web Zdopravy.cz. Linka označená Ex32 by měla začít jezdit koncem příštího roku, České dráhy budou vlaky na ní vypravovat nejméně deset let.
22. 7. 2023|

Vztahy Maďarska a Polska procházejí krizí, na vině je Orbánův postoj k Rusku

Válka zasáhla i do polsko-maďarských vztahů. Dosavadní silní spojenci mají k Rusku rozdílné postoje. Zatímco Varšava stojí pevně za Ukrajinou, Budapešť sklízí kritiku za zdrženlivost v otázce dodávek zbraní nebo sankcí.
2. 5. 2022|

Polští poslanci zamítli přísný potratový zákon. Interrupce měl trestat vězením

Polští poslanci zamítli zákon postihující interrupce, který označoval přerušení těhotenství za zabití a počítal s tresty vězení pro ženy, které by zákrok podstoupily, i pro lékaře. Trestným mohl být podle paragrafu dokonce i spontánní potrat. Proti se postavila i vládnoucí strana, která loni v zemi pomocí Ústavního soudu prosadila zpřísnění předpisů.
2. 12. 2021|

Chceme zůstat v Evropské unii. Proti rozhodnutí ústavního soudu protestovaly desetitisíce Poláků

V polských městech v neděli demonstrovaly desítky tisíc lidí. Do ulic vyšly vyjádřit nesouhlas s rozhodnutím ústavního soudu, který zpochybnil nadřazenost evropské legislativy nad polským právem. Demonstrující podpořili také setrvání Polska v EU. Protest svolal předseda nejsilnější opoziční strany, Občanské platformy, bývalý předseda Evropské rady a bývalý premiér Donald Tusk.
11. 10. 2021|

„Miluji tě, Evropo.“ Lidé v Polsku demonstrovali na podporu členství v Unii

Lidé v Polsku se v neděli vpodvečer sešli, aby ve městech po celé zemi demonstrovali na podporu členství své země v Evropské unii. Činí tak po nálezu ústavního soudu, podle něhož je polská ústava nadřazena předpisům Evropské unie, informují polská média. V nálezu ústavních soudců, které nominovala vládní strana Právo a spravedlnost (PiS), vidí kritici poměrů předzvěst takzvaného polexitu, tedy odchodu Polska z EU. Země se zavázala unijní pravidla respektovat při vstupu do tohoto společenství.
10. 10. 2021Aktualizováno10. 10. 2021, 21:40|

V Polsku vznikají domky pro hmyz, mají podpořit biodiverzitu

Moderní betonové developerské projekty přispívají k mizení biodiverzity. Polský svaz stavebních firem se to snaží změnit. Rozjel totiž projekt domků pro hmyz, které mají spolu s květinovými loukami vyrůstat na všech jeho investicích. Skupina, která si projekt vzala na starosti, plán spojila s úsilím o zápis do Guinnessovy knihy rekordů.
20. 6. 2021|

Tři země EU jsou v roztržce s Ruskem, oplatí Moskvě vyhoštění diplomatů

Německo, Polsko a Švédsko vyhostí ruské diplomaty. Jejich ministerstva zahraničí ohlásila vyhoštění vždy jednoho ruského zástupce v reakci na vyhošťování, které ve vztahu k jejich sborům provedlo Rusko minulý týden. Podle Reuters je odvetný krok Berlína, Stockholmu a Varšavy koordinovaný, Moskva ho považuje za neopodstatněný.
8. 2. 2021Aktualizováno8. 2. 2021, 21:41|

Tisíce Poláků demonstrovaly proti vládě

Tisíce lidí se v polské metropoli sešly na demonstraci proti vládě vedené národně konzervativní stranou Právo a spravedlnost. Je to další z řady protestů, které se konají od doby, kdy polský ústavní soud rozhodl o dalším zpřísnění už tak omezujícího zákona o potratech. Demonstrace se navíc konala v den 39. výročí nastolení stanného práva, které zavedl tehdejší komunistický režim.
13. 12. 2020|

Polsko nadále protestuje proti zákazu potratů. Premiér vyzval k dialogu, bojí se šíření nákazy

V mnoha polských městech včetně Varšavy opět vyšli do ulic demonstranti bouřící se proti faktickému zákazu potratů. Polská vláda se chystá ztížit přístup k interrupcím po verdiktu ústavního soudu, který došel k závěru, že přerušení těhotenství i v případě těžkého poškození plodu odporuje ústavě. Očekává se, že stanovisko bude v pondělí zveřejněno ve sbírce zákonů, a vstoupí tak v platnost, píše agentura Reuters. Polský premiér Mateusz Morawiecki vedoucí protestů vyzval k dialogu.
2. 11. 2020|

Horko bylo v Bejrútu největší překážkou, do barelů s vodou jsme psům strkali led, říkají liberečtí kynologové

Vlhkost v kombinaci s vysokými teplotami byla pro psy největším problémem, tvrdí čeští hasiči, kteří se v úterý vrátili ze záchranářské mise v Bejrútu. V libanonské metropoli přitom pomáhali týden s hledáním lidí v troskách po výbuchu, součástí takzvaného USAR týmu byli i dva kynologové a jeden statik z Libereckého kraje. Pro všechny tři to byla první mise, uvedli v rozhovoru pro web Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje.
12. 8. 2020|

V největším polském národním parku zuří rozsáhlý požár, zřejmě za něj může nelegální vypalování

Polští hasiči pokračují v hašení porostu v mokřadech v Biebrzańském národním parku, největším chráněném území v Polsku. Oheň podle televize TVN zachvátil již okolo šest tisíc hektarů a dým z požáru je vidět z vesmíru, jak svědčí snímky ze satelitů. Požár na severovýchodě Polska vypukl již v neděli a nejspíše jej způsobilo nelegální vypalování staré trávy místními rolníky, přestože za to hrozí vysoké pokuty i vězení.
22. 4. 2020Aktualizováno22. 4. 2020, 22:22|

Vědec tvrdí, že našel kosti bojovníků z bitvy u Lipan. Je to spekulace, oponuje archeoložka

Tým odborníků vedený Václavem Smrčkou z Ústavu dějin lékařství a cizích jazyků 1. LF UK oznámil, že nalezl kosterní pozůstatky, které podle něj pocházejí z bitvy u Lipan. Místo nálezu, radiokarbonové datování, ale i poškození kostí údajně naznačuje, že se v kostnici v Žehuni dochovaly kosti husitských válečníků. Archeoložka Lenka Militká však tuto teorii v pořadu Události, komentáře označila za spekulativní.
24. 1. 2020|

Soud zakázal šířit v Polsku nálepky proti LGBT komunitě

Polský soud zakázal prodej nálepek s nápisem „zóna bez LGBT“, které obsahovalo aktuální číslo konzervativního týdeníku Gazeta Polska. Nálepka, na které je duhová vlajka reprezentující sexuální menšiny přeškrtnuta černým křížkem, vyvolala v Polsku i za hranicemi kontroverzi.
26. 7. 2019|