TÉMA

Sítě

Ptáky ochrání před provozem na D55 sítě, budou na prvním dálničním úseku v Česku

Ptáky a netopýry ochrání před provozem na budované dálnici D55 mezi Starým Městem na Uherskohradišťsku a Moravským Pískem na Hodonínsku obří sítě. Jde o první dálniční úsek v České republice, na kterém budou nainstalovány, informovali zástupci Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) a společnosti Skanska, která 8,8 kilometru dlouhý úsek D55 staví. Jeho zprovoznění plánuje ŘSD na letošní prosinec.
8. 2. 2024|

Na Sněžce jsou opět ochranné sítě. Mají bránit návštěvníkům v ničení přírody

Nejvyšší český vrchol znovu obepíná ochranná plastová síť. Rozvinuli ji tam správci českého a polského národního parku. Přes léto má neukázněným návštěvníkům hor zabránit v pohybu mimo vyznačené plochy, a tedy i v devastaci vzácné přírody.
14. 6. 2022|

Rusové přerušili internetové a telefonní sítě v Chersonu a upevňují pozice v Severodoněcku, uvádí Kyjev

V Chersonské oblasti, jejíž část ovládla ruská vojska, přerušilo Moskvou nastolené vedení internetové a telefonní sítě, upozornily ukrajinské úřady. Rusové upevňují pozice v centru Severodoněcku, jehož většinu mají od úterý pod kontrolou, prohlásilo vedení Luhanské oblasti. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle amerických médií uvedl, že jeho země ztrácí každý den bojů až sto vojáků a asi pět set jich je denně raněno.
1. 6. 2022Aktualizováno1. 6. 2022, 17:12|

Do dvou let bychom mohli mít kvalitní mobilní sítě ve vlaku i ve městech, říká šéf asociace jejich provozovatelů

Doma, ve vlaku, v přírodě, zkrátka všude a více – doba, kdy Čechům stačila internetová přípojka s dvaceti až třiceti megabity za sekundu, už je podle prezidenta Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiřího Grunda pryč. Řešením jsou 5G technologie, ale jejich rozvoj 'drží zkrátka' nutné nemalé investice. V nejbližších letech se i tak český trh promění – do dvou let by například mohl být kvalitní signál i ve vlacích a na řadě dalších míst v Česku. Na druhou stranu řada malých poskytovatelů připojení skončí, přibližuje aktuální trendy Grund.
9. 10. 2021|

Novou síť 5G nabídne v Česku až šest firem. Umožní třeba lékařům konzultace po síti

Až šest firem bude v Česku provozovat novou mobilní síť 5G. Nabídne kvalitnější a rychlejší přenos dat. Chce toho využít i řada institucí a firem v nejrůznějších oborech, například v průmyslu, dopravě, ale i ve zdravotnictví. Několik pilotních projektů už funguje. Třeba vyšetření lékařem na dálku.
22. 3. 2021|

30 let zpět: Žádosti o telefon

Telekomunikační technologie tak, jak je známe dnes, byly na začátku devadesátých let hudbou budoucnosti i v těch nejvyspělejších státech. V čem se ovšem zřetelně projevovala zaostalost komunikační sítě tehdejšího Československa, byl počet obyvatel, kteří stále ještě čekali na zavedení pevné telefonní linky.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
18. 6. 2020|

Finsko loví z moře „sítě duchů“. Změti plastových vláken, které zbyly po rybářích, chce recyklovat

Finsko začalo zjišťovat, jak moc jsou jeho vody znečištěné rybářskými sítěmi. Zaměřilo se na jižní polovinu Botnického zálivu, která je významná pro komerční i zájmový rybolov. Ze získaných dat má vzejít strategie pro recyklaci plastových sítí a prevenci dalšího znečištění. Údaje poslouží i srovnání se Švédskem, Polskem a Německem.
22. 9. 2019|

Česká rozvodná síť je zřejmě zranitelná slunečními bouřemi, popsali vědci

Sluneční geomagnetické superbouře po sobě často zanechávají poškozená zařízení na Zemi. Ve Spojených státech se nedávno objevila studie poukazující na to, že i malé události mají dopad na poruchovost elektronických zařízení. Podobnou studii pro českou rozvodnou síť nyní provedli i tuzemští vědci. A také oni prokázali zvýšenou závadovost klíčových přístrojů v období zvýšené sluneční aktivity.
25. 7. 2019|