TÉMA

Ukrajinci

Ekonomicky soběstační uprchlíci z Ukrajiny budou moci dostat dlouhodobý pobyt

Někteří ukrajinští uprchlíci v Česku by v příštím roce mohli získat dlouhodobá víza. Nárok vznikne při splnění řady podmínek, včetně ekonomické soběstačnosti. Podle Ministerstva vnitra je v Česku skoro 339 tisíc běženců z Ukrajiny.
4. 4. 2024|

Soud potrestal podmínkou muže, který na internetu vyhrožoval Ukrajincům pobodáním

Obvodní soud pro Prahu 5 potrestal podmínkou muže, který na internetu zveřejnil video, ve kterém vyhrožoval Ukrajincům. České televizi to řekla mluvčí soudu Kateřina Kaspar Studecká. Rozhodnutí není pravomocné.
20. 3. 2024|

Polsko slaví 105 let od opětovného získání nezávislosti. Varšavou pochodovali nacionalisté

Polsko si v sobotu připomíná 105 let od opětovného získání nezávislosti, které se dočkalo po více než staletí, kdy byla země rozdělena mezi Rusko, Rakousko-Uhersko a Prusko. Do ulic Varšavy tak vyšli lidé v rámci Pochodu nezávislosti, který už několik let pořádá polská krajní pravice. Mnozí účastníci drželi červenobílé vlajky, jiní zapalovali světlice. Organizátoři hovoří o „největším vlasteneckém shromáždění v Evropě“, oficiální informace k účasti ale chybí.
11. 11. 2023Aktualizováno11. 11. 2023, 21:17|

Žena si vymyslela, že ji napadli Ukrajinci. Soud jí dal podmínku

Šestatřicetiletou ženu z Přerovska, která napsala na sociální síť, že ji napadli Ukrajinci, potrestal soud sedmiměsíční podmínkou. České televizi to sdělil předseda Okresního soudu v Přerově Jiří Barbořík. Ženě za podněcování nenávisti a šíření poplašné zprávy hrozilo až tříleté vězení. V příspěvku také psala, že Ukrajinci mají v plánu zabít Romy. Její trest je pravomocný.
9. 10. 2023|

Ukrajincům se prodlouží dočasná ochrana v rámci EU, shodly se státy sedmadvacítky

Státy Evropské unie (EU) se shodly na prodloužení dočasné ochrany Ukrajinců v rámci sedmadvacítky. Mechanismus by měl být prodloužen až do 4. března 2025. Ve čtvrtek o tom informovala Rada EU. Dočasná ochrana umožňuje lidem, kteří uprchli před ruskou agresí, přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, vzdělání či na pracovní trh.
28. 9. 2023|

Policie navrhla obžalovat tři účastníky pardubické potyčky mezi Ukrajinci a Romy

Policie uzavřela vyšetřování červencové potyčky mezi Ukrajinci a Romy a navrhla obžalovat všechny tři obviněné. České televizi to sdělil okresní státní zástupce Aleš Veselý. V případě odsouzení jim za výtržnictví hrozí až dva roky vězení.
22. 9. 2023|

Útoků na Ukrajince v Česku přibývá, varuje organizace In Iustitia. Těch fyzických je téměř polovina

Po ruské invazi na Ukrajinu narůstá v České republice počet útoků na ukrajinsky a rusky mluvící osoby. Uvádí to organizace In Iustitia. Zatímco v roce 2021 tvořily útoky proti Rusům a Ukrajincům 5 procent sledovaných případů, v současné době je to kolem 22 procent. V Událostech, komentářích na to upozornila ředitelka organizace Klára Kalibová.
26. 8. 2023|

Žena, která měla šířit poplašnou zprávu o napadení Ukrajinci, půjde před soud

Šestatřicetiletá žena z Přerovska, která napsala na sociální síť, že ji napadli Ukrajinci, stane před soudem. Státní zástupce k němu podal návrh na její potrestání. ČT to řekl předseda Okresního soudu v Přerově Jiří Barbořík, který má případ na starost. Žena je podezřelá z podněcování k nenávisti vůči skupině osob a šíření poplašné zprávy. V příspěvku tvrdila i to, že Ukrajinci mají v plánu zabít Romy.
17. 8. 2023|

Anarchisté vyčpěli, extrémní pravice je bez osobností, píše vnitro. Převálcovalo je antisystémové hnutí

Antisystémové hnutí v první polovině letošního roku zcela zastínilo tradiční extremistickou a xenofobně populistickou scénu v Česku. Osobnosti hnutí se generují z prostředí sociálních sítí, soupeří mezi sebou, nebo naopak uzavírají krátkodobá spojenectví. Myšlení části české společnosti také hluboce ovlivnilo dlouholeté skryté podkopávání demokracie ze strany ruského hybridního působení. Ve zprávě o extremismu za prvních šest měsíců letošního roku to píše ministerstvo vnitra.
3. 8. 2023|

Romové se cítí ohroženi, říká novinář Banga. Podle něj je potřeba vysvětlování a uklidňování

Romové se cítí ohroženi a musím říct, že do určité míry právem, uvedl v pořadu Interview ČT24 novinář a spisovatel Patrik Banga v souvislosti s nedávnými protiukrajinskými protesty Romů v Brně a Krupce. Podle něj je v pořádku, že protestují, ale nelze souhlasit s tím, že se budou házet lahve po lidech nebo uplatňovat kolektivní vina.
22. 7. 2023|

Pardubická policie vyšetřuje kvůli sobotní potyčce tři cizince, eskalaci konfliktu neočekává

Pardubická policie zadržela po sobotním hromadném konfliktu tři cizince. Případ řeší jako výtržnictví a pracuje s několika verzemi. Za výtržnictví hrozí cizincům až dva roky vězení. Informoval o tom ředitel krajské policie Jan Ptáček. Policie zasahovala v sobotu večer v Pardubicích u potyčky asi osmnácti lidí. Server Romea.cz uvedl, že šlo o konflikt mezi skupinou Romů a trojicí Ukrajinců, při němž byl podle zmíněného webu lehce zraněn jeden z Romů.
3. 7. 2023Aktualizováno3. 7. 2023, 22:49|

Pardubicemi pochodovali Romové kvůli sobotní potyčce. Člen místní komunity při ní byl poraněn

Od pardubického nádraží do centra města pochodovali Romové. Do města přijeli v reakci na sobotní potyčku, při níž utrpěl zranění místní Rom. V sobotu se popraly dvě skupiny, jejich konflikt ukončil až příjezd policie. Ta nekomentovala národnost účastníků potyčky, nevyjádřila se ke spekulacím, že se s Romy poprali Ukrajinci, a varovala před eskalací konfliktu. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) uvedl, že protestní shromáždění bylo svolané v rozporu se zákonem. „Účast a výzvy k účasti na něm jsou nelegální,“ napsal.
2. 7. 2023Aktualizováno2. 7. 2023, 21:16|

„Vláda v přijímání Ukrajinců selhala.“ Pietní akt za ubodaného Roma v Brně rozjitřil emoce

V Brně se před Janáčkovým divadlem shromáždili zástupci romské komunity, aby uctili památku zesnulého mladíka, který zemřel před týdnem v potyčce u Brněnské přehrady. Policie z vraždy podezřívá sedmatřicetiletého cizince, podle nepotvrzených zpráv jde o Ukrajince. Setkání se neslo v duchu protivládní demonstrace, přestože byl plánovaný protest zrušen. Pietní shromáždění se na společném setkání Ukrajinců a Romů konalo i v Praze na Staroměstském náměstí.
17. 6. 2023Aktualizováno17. 6. 2023, 19:43|

Nezaměstnanost v prosinci stoupla na 3,7 procenta, volných míst ubylo

Nezaměstnanost v Česku v prosinci stoupla na 3,7 procenta, zatímco předchozí tři měsíce stagnovala na 3,5 procenta. O práci se prostřednictvím úřadů práce ucházelo 271 803 lidí, o 14 616 více než o měsíc dříve. Současně o zhruba 3300 oproti listopadu ubylo volných pracovních míst, kterých zaměstnavatelé na konci loňského roku nabízeli 288 647. Jejich nabídka byla přesto dál vyšší než počet uchazečů. Vyplývá to z údajů, které v pondělí zveřejnil Úřad práce ČR (ÚP ČR).
9. 1. 2023Aktualizováno9. 1. 2023, 11:23|

Dárců kostní dřeně z řad menšin je málo, s náborem má pomoct nová kampaň

V Česku chybí dárci kostní dřeně z řad národnostních menšin. Nová kampaň Daruj život tak cílí na Romy, Vietnamce nebo třeba Ukrajince. Ve dvou českých registrech je dárců zhruba 150 tisíc, pacienti ze zmíněných etnik ale musejí častěji čekat déle. Anebo spoléhat na pomoc ze zahraničí.
28. 12. 2022|

Nezaměstnanost byla v listopadu stejná jako v předchozích měsících. Ubylo však volných míst

Nezaměstnanost zůstala v listopadu na úrovni 3,5 procenta. Přestože podle analytiků vstupuje domácí ekonomika do recese, podíl nezaměstnaných se nezvyšuje. Místo si prostřednictvím úřadů práce hledalo 257 187 lidí. Stále jich bylo méně než volných míst, těch však ubylo na 292 tisíc, informoval Úřad práce. Ve srovnání s loňským listopadem podíl nezaměstnaných mírně vzrostl, tehdy činila nezaměstnanost v Česku 3,3 procenta.
8. 12. 2022Aktualizováno8. 12. 2022, 19:46|

Tušl s Čermákem se odvolali proti trestům za nenávistné výroky o Ukrajincích

Patrik Tušl a Tomáš Čermák se brání proti trestům za nenávistné výroky o Ukrajincích v nahrávce na sociálních sítích. Proti říjnovému rozsudku podali odvolání. ČT to řekl mluvčí Okresního soudu v Kladně Ivo Poštolka. Soud oba muže nepravomocně poslal do vězení – Tušla na deset měsíců, Čermáka na šest měsíců. Důvodem je video, ve kterém podle obžaloby dehonestovali Ukrajince. Oba muži vinu odmítli, připustili ale nevhodnost projevu.
21. 11. 2022|

Tisíce ukrajinských středoškoláků nechodí do českých škol. Nepomohly ani stamiliony od státu

V Česku pobývá odhadem dvacet tisíc mladých Ukrajinců, kteří nechodí na zdejší střední školy, ač na to mají věk. Stát sice vyčlenil 200 milionů korun na skupiny, kde by se mohli na studium v tuzemsku adaptovat, zájem o ně je ale malý. Většina mladých uprchlíků se tak dál vzdělává na dálku v domovských školách na Ukrajině. I když je to kvůli válce mnohdy složité.
19. 11. 2022|

Nezaměstnanost v říjnu zůstala na 3,5 procenta, ubylo volných míst i lidí bez práce

Nezaměstnanost v Česku dosáhla v říjnu 3,5 procenta, zůstala tak na stejné hodnotě jako v září. Počet uchazečů o práci se oproti předchozímu měsíci snížil o 588 na 255 792. Ubylo i nabízených volných míst, jejich počet klesl zhruba o 8,7 tisíce na 297 360. Údaje v úterý zveřejnil Úřad práce ČR.
8. 11. 2022Aktualizováno8. 11. 2022, 10:38|

Ukrajinci osídlili Sibiř i Amazonii. Jejich diaspora čítá miliony lidí

Během osmi měsíců od ruské invaze v únoru 2022 opustilo hranice Ukrajiny více než 14 milionů lidí. V Česku jich zatím útočiště nalezlo přes 450 tisíc – v přepočtu na počet obyvatel více než v jakékoliv další zemi EU. „Čím to je, že jich je zrovna v Česku tolik?“ Pokládají-li cizinci v diskuzích na téma současných ukrajinských uprchlíků jednu otázku s železnou pravidelností, je to právě tato, píše v historickém exkurzu odborník na migraci z Člověka v tísni Jakub Andrle.
3. 11. 2022|

Za nenávistné výroky o Ukrajincích uložil soud Tušlovi a Čermákovi nepravomocně vězení šest a deset měsíců

Kladenský soud ve středu uložil dvěma obžalovaným tresty vězení za nenávistné výroky o Ukrajincích v nahrávce na sociálních sítích. Tomáše Čermáka odsoudil k šesti měsícům odnětí svobody, Patrika Tušla k deseti měsícům. Rozsudek není pravomocný. Podle soudce Víta Sochovského se oba dopustili hanobení národa i podněcování k nenávisti. Vyjadřovali se ve veřejně sdíleném videu. Státní zástupce Ondřej Hula novinářům řekl, že jednání obžalovaných považuje za vysoce společensky nebezpečné.
26. 10. 2022Aktualizováno26. 10. 2022, 15:03|

Pětina ukrajinských uprchlíků chyběla ve škole. Odborníci doporučují intenzivnější kurzy češtiny

Ukrajinské rodiny se potýkají s odmítáním při zápisech do škol a upozorňují na málo volnočasových aktivit pro děti a nedostatek příležitostí učit se česky. Vyplynulo to z prvního výzkumu, který se zaměřil na jejich zkušenosti i bariéry ve vzdělávání. Začlenění do společnosti je přitom klíčové pro psychiku dětí i osvojení jazyka.
19. 7. 2022|

Nezaměstnanost v Česku v červnu klesla na 3,1 procenta

Nezaměstnanost v Česku v červnu klesla o desetinu procentního bodu na 3,1 procenta, vyplývá z údajů Úřadu práce. Podle analytiků tak už nezaměstnanost dosáhla pro letošní rok svého dna. Zaměstnavatelé nabízeli více než 319 tisíc volných míst, jejich počet se od konce května snížil zhruba o 18 tisíc. Experti odhadují, že nábor nových pracovníků brzdí rostoucí ceny a náklady firem.
12. 7. 2022Aktualizováno12. 7. 2022, 20:17|

Інформація для громадян України в Чехії у зв'язку з російською агресією в Україні

Kvůli ruskému rozpoutání války proti Ukrajině přinášíme v ukrajinském jazyce informace ministerstva vnitra pro ukrajinské občany na území Česka. Dostupné jsou i v češtině. This information is also available in English.
25. 2. 2022Aktualizováno16. 6. 2022, 19:46|