TÉMA

HZS Moravskoslezského kraje

Požár haly ve Frenštátě pod Radhoštěm způsobil škodu za osmdesát milionů

Škoda způsobená pondělním požárem haly ve Frenštátě pod Radhoštěm na Novojičínsku se předběžně odhaduje na osmdesát milionů korun. Hasiči stále ještě dohašují skrytá ohniska. Pásové rypadlo, které odstraňovalo konstrukce haly, už odjelo, informovala odpoledne mluvčí moravskoslezských hasičů Kamila Langerová. Příčinu požáru zjišťují vyšetřovatelé hasičů a policie.
12. 3. 2024Aktualizováno12. 3. 2024, 09:22|

Ve Frenštátě pod Radhoštěm hořela průmyslová hala, hasiči povolali i rypadlo

Ve Frenštátě pod Radhoštěm na Novojičínsku hořela v pondělí hala myčky vratných obalů. Rozsáhlý požár se obešel bez zranění. Hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu ze čtyř. Při jejich příjezdu byly tři desítky zaměstnanců už venku. Hustý kouř byl vidět na kilometry daleko. Příčina požáru ani škoda zatím není známa.
11. 3. 2024Aktualizováno11. 3. 2024, 12:50|

V Odře uhynula zhruba jedna tuna ryb. Vzorky bude povodí zkoumat několik dní

V řece Odře na česko-polské hranici v Bohumíně uhynuly stovky ryb, to znamená asi dvě procenta populace v řece, tedy zhruba tuna ryb. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) řekl, že úhyn nepovažuje za „nijak dramatický“. Co za ním stojí, zatím není jasné, Česká inspekce životního prostředí ale již avizovala, že ryby uhynuly nejspíše kvůli nedostatku kyslíku. Vzorky odebrané ve středu se budou vyhodnocovat několik dní. Informovala o tom mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková. Mezi uhynulými kusy byly podle ní všechny druhy ryb, ale ve větší míře i dravé ryby, které jsou náchylnější na kyslík.
27. 7. 2023Aktualizováno27. 7. 2023, 15:23|

Na Frýdecko-Místecku odklízejí následky přívalových dešťů. O víkendu by už pršet nemělo

Lidé na Frýdecko-Místecku sčítají škody po večerních bouřkách a odstraňují následky. Přívalové deště zaplavily sklepy domů a zahrady. Hasiči měli téměř stovku výjezdů, čerpali vodu, čistili kanály a odstraňovali podmáčené stromy. V oblasti stále prší, ale podle meteorologů by měl déšť k večeru ustávat.
10. 6. 2022|

Kvůli požáru v domově seniorů v Kopřivnici se evakuovalo padesát lidí, dva skončili v péči zdravotníků

Dva lidé se zranili brzy ráno při požáru v domově pro seniory v Kopřivnici na Novojičínsku. Hasiči museli do bezpečí evakuovat dalších 54 lidí. Škoda se pohybuje okolo milionu korun. Příčinu hasiči zjišťují.
13. 4. 2022|

Dvanáct hodin bojovali hasiči s požárem autovrakoviště v Ostravě. Pomáhaly i vrtulníky s bambivakem

Po dvanácti hodinách se hasičům v pondělí večer podařilo uhasit rozsáhlý požár vrakoviště automobilů v Ostravě-Vítkovicích. Na místě zůstává několik jednotek, které místo požáru monitorují. Příčina požáru a způsobená škoda podle mluvčího moravskoslezských hasičů Lukáše Poppa zatím nejsou jasné. Policie případ šetří jako obecné ohrožení z nedbalosti, uvedla mluvčí policie Eva Michalíková.
10. 5. 2021Aktualizováno10. 5. 2021, 21:37|

Při nočním požáru střechy v Petrovicích u Karviné zemřel zkušený hasič

Při likvidaci menšího požáru střechy budovy v průmyslovém areálu v Petrovicích u Karviné zemřel v noci na středu jeden ze zasahujících hasičů. Informoval o tom mluvčí Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Petr Kůdela. Hasič se při zásahu vážně zranil poté, co se pod ním při vyšetřování požáru probořila střecha.
6. 11. 2019Aktualizováno6. 11. 2019, 14:48|

Stavba repliky vyhořelého kostela v Gutech se odkládá na neurčito. Nemá povolení od hasičů

Moravskoslezští hasiči zamítli navrhované protipožární zabezpečení chystané repliky kostela v Třinci-Gutech. Podle mluvčího hasičů Petra Kůdely je nedostatečné. Zahájení stavby repliky dřevěného kostela, který v srpnu 2017 zničil úmyslně založený požár, se tak odsouvá na neurčito. Původně měla stavba začít loni na podzim.
2. 9. 2019|

Biskupství se s hasiči neshodne, jak zabezpečit repliku dřevěného kostela v Gutech

Ostravsko-opavské biskupství chce ještě letos v létě začít se stavbou repliky dřevěného kostela v Gutech na Třinecku, který na začátku srpna 2017 kompletně zničil požár. Biskupství však zatím stále vyřizuje stavební povolení. K jeho vydání chybí razítko od hasičů, se kterými se biskupství neshodne na způsobu protipožárního zabezpečení. Hasiči požadují nejvyšší ochranu s přímým napojením na operační středisko, biskupství nesouhlasí.
24. 7. 2019|