TÉMA

Stíhání

Podnikatel Korbel prchá před soudy už čtrnáct let. Obžalovaný je z podvodu za tři čtvrtě miliardy

Městský soud se zabývá případem téměř tři čtvrtě miliardového úvěrového podvodu. Obžalovaný podnikatel Hynek Korbel má aktuálně omezenou svéprávnost. Soud má ale k dispozici posudek, který duševní nemoc vyvrací, snaží se proto rozhodnutí o omezení svéprávnosti zvrátit, sdělil ČT mluvčí soudu Adam Wenig. Podnikatel v minulosti už několikrát uprchl do zahraničí. Podle dostupných informací se aktuálně nachází v Itálii, která ho do Česka nechce vydat právě kvůli špatnému psychickému stavu.
22. 3. 2024|

Podvodníci nabízející investice měli připravit klienty o více než půl miliardy

Nejméně o 600 milionů korun připravila údajně skupina podvodníků lidi pod záminkou výhodných investic. Stíháni jsou v této kauze za podvod čtyři lidé, uvedl na webu Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) její mluvčí Jaroslav Ibehej. Není podle něj vyloučeno, že počet poškozených i výše škody ještě vzrostou.
9. 2. 2024|

Trump může být stíhán v souvislosti se snahou zvrátit volby, rozhodl soud. Exprezident se odvolá

Federální odvolací soud rozhodl, že bývalý americký prezident Donald Trump nemá imunitu před stíháním v souvislosti se snahou zvrátit prezidentské volby z roku 2020, v nichž jej porazil demokrat Joe Biden, píše agentura Reuters. Trumpův mluvčí již podle agentury AFP potvrdil, že se exprezident proti rozhodnutí odvolá. Případem se tak zřejmě bude zabývat nejvyšší soud.
6. 2. 2024|

První případ porušení sankcí je u soudu. Rus chtěl údajně vyvézt luxusní auta

Státní zástupce minulý týden obžaloval muže, který se měl předloni pokusit vyvézt tři luxusní auta do Ruska. ČT to řekl žalobce Jan Scholle z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Podle dostupných informací jde o ruského občana, hrozí mu až tříleté vězení nebo peněžitý trest. Jde o první známý případ údajného obcházení protiruských sankcí, který budou řešit české soudy.
10. 1. 2024|

Říkali jim mamuti a obrali je o 123 milionů. Podvodníci z ČR a Ukrajiny útočili na prodávající z internetových bazarů

Policie obvinila desítky mladých lidí z Česka a Ukrajiny za podvody vůči prodávajícím na internetových bazarech. Dva gangy získaly podle vyšetřovatelů trestnou činností dohromady zhruba 123 milionů korun tak, že svým obětem ukradly bankovní identitu, uvedl šéf Národní centrály proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě (NCTEKK) Břetislav Brejcha. Hlavou jednoho z gangů byla žena, která už v Česku uzavřela dohodu o vině a trestu, v níž souhlasila s 5,5 roku vězení a peněžitým trestem šest milionů korun.
6. 12. 2023Aktualizováno6. 12. 2023, 20:04|

Policie viní sedm lidí z krácení DPH při dovozu z Číny, škoda je přes miliardu

Policie obvinila sedm lidí a tři firmy z krácení daně z přidané hodnoty se škodou ve výši 1,2 miliardy korun. Skupina složená ze tří cizinců a čtyř českých občanů páchala podle vyšetřovatelů trestnou činnost při dovozu zboží z Číny. Obviněným hrozí až třináct let vězení. Informovali mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej a Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO).
3. 11. 2023|

Policie obvinila Vrabela z dotačního podvodu v souvislosti s covidovou finanční podporou pro firmy

Pořadatel protivládních demonstrací Ladislav Vrabel čelí obvinění z dotačního podvodu. Informaci České televizi potvrdil Vrabelův advokát Radek Suchý. Obvinění souvisí s covidovými podporami pro firmy. Stíhání jednoho člověka v této souvislosti potvrdil ČT také mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner. Vrabel podle obchodního rejstříku působí jako jednatel ve třech firmách. Ty od ministerstva průmyslu a obchodu podle serveru Seznam Zprávy získaly celkem 2,4 milionu korun. Vrabelovými žádostmi o dotace se zabývá i samo ministerstvo.
12. 10. 2023Aktualizováno12. 10. 2023, 16:22|

Cizinec podezřelý z vraždy na Brněnské přehradě byl propuštěn z vazby, stíhání ale pokračuje

Cizinec podezřelý z červnové vraždy na Brněnské přehradě bude stíhán na svobodě. O propuštění z vazby ve čtvrtek rozhodl Krajský soud v Brně, uvedl v pondělí server Deník.cz. Informaci potvrdili mluvčí krajského státního zastupitelství Hynek Olma a mluvčí krajského soudu Klára Belkovová. Sedmatřicetiletý cizinec podle obvinění poblíž tramvajové zastávky nožem napadl a zranil dva jiné, kteří skončili v nemocnici. Jeden z nich později v nemocnici zemřel.
21. 8. 2023Aktualizováno21. 8. 2023, 16:24|

Současný i bývalý šéf slovenské tajné služby SIS budou stíháni na svobodě

Obviněný současný i bývalý šéf slovenské civilní tajné služby SIS Michal Aláč a Vladimír Pčolinský budou stíháni na svobodě, vyplývá z nedělního oznámení slovenského policejního prezidia. Aláče, kterého vyšetřovatel zadržel v pátek po jeho výslechu, policie propustila na svobodu. V sobotu služebnu elitní policejní jednotky NAKA v Žilině po výslechu opustil Aláčův předchůdce v čele SIS Vladimír Pčolinský. Oba jsou po čtvrteční akci policie stíháni pro podezření z maření vyšetřování korupčních a jiných trestných činů.
20. 8. 2023Aktualizováno20. 8. 2023, 10:08|

Policie stíhá další lidi v kauze přidělování nebytových prostor v Brně

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) obnovila trestní stíhání v případu přidělování nebytových prostor v Brně. V tiskové zprávě o tom informovala Petra Lastovecká z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. V případu jde konkrétně o prostory v ulici Hlinky. Podle dřívějších informací médií čelí obvinění dvě ženy, nově k nim podle Lastovecké přibyli další dva obvinění. Tři lidé jsou stíháni z podplácení, jeden člověk pak z podvodu. Původní trestní stíhání zastavilo v lednu Nejvyšší státní zastupitelství na základě stížnosti dvou obviněných.
10. 8. 2023Aktualizováno10. 8. 2023, 14:55|

Karlovarská policie rozšířila obvinění ohledně podvodů s řidičskými průkazy, stíhá 17 lidí

Policie v Karlovarském kraji obvinila v souvislosti s podvody s vydáváním řidičských průkazů dalších dvanáct lidí. Podle ní se dopouštěli trestného činu podplácení, za což jim hrozí až šestileté vězení. Pět osob včetně zkušebního komisaře kriminalisté stíhají už od loňského října, ČT to řekl policejní mluvčí Jakub Kopřiva.
27. 7. 2023|

Bývalá radní Vorlíčková dostala odškodnění 840 tisíc korun za neoprávněné stíhání v kauze Opencard

Bývalá pražská radní pro informatiku Eva Vorlíčková dostane od státu přes 840 tisíc korun s úroky jako odškodné za obhajobu a ušlý zisk kvůli trestnímu stíhání v kauze Opencard. Pražský městský soud o tom pravomocně rozhodl v úterý. Jako náhradu škody za nemajetkovou újmu žádala přes pět milionů korun s tím, že kvůli kauze údajně nebyla znovu zvolena do funkce radní. Už dříve Vorlíčková vysoudila téměř půl milionu korun.
25. 4. 2023|

GIBS kvůli daňovým únikům stíhá tři firmy a pět lidí, včetně bývalého policisty

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) stíhá pět lidí, včetně plzeňského policisty, a tři firmy kvůli podezření z krácení daně. Od roku 2020 do roku 2021 tím údajně způsobili škodu přes 42 milionů korun. Deník Právo uvedl, že jedním ze stíhaných je policejní důstojník, který dlouhá léta stál v čele plzeňské hospodářské kriminální policie. Nyní u policie už není.
6. 4. 2023|

Soud nepřiznal Parkanové další odškodnění za nespravedlivé stíhání v kauze letounů CASA

Soud nepřiznal bývalé ministryni obrany Vlastě Parkanové (TOP 09) další odškodnění za stíhání v kauze armádních letounů CASA. Ministerstvo jí za nezákonné dlouholeté trestní stíhání dosud zaplatilo 1,6 milionu korun, politička ale požadovala dalších 8,5 milionu korun.
30. 3. 2023Aktualizováno30. 3. 2023, 14:22|

Diplomat Karlík nezíská dalších 271 tisíc za stíhání v kauze Promopro. Nejvyšší soud odmítl jeho dovolání

Diplomat Radomír Karlík nedostane dalších 271 tisíc korun za ušlý zisk kvůli nezákonnému stíhání v kauze Promopro. Nejvyšší soud odmítl jeho dovolání. ČT to řekla Marcela Pröllerová z Obvodního soudu pro Prahu 2, který se případem zabýval v první instanci. Soudy přiznaly Karlíkovi tři sta tisíc korun za nemajetkovou újmu, dalších přibližně tři sta tisíc mu dříve dobrovolně vyplatilo ministerstvo spravedlnosti. Kariérní diplomat se po státu domáhal celkového odškodného 6,4 milionu korun.
24. 3. 2023|

„Na pohřbívání neměli moc času.“ Ukrajina v osvobozené zemi vidí stopy ruských zločinů

Vraždy civilistů, znásilňování a mučení se už pár týdnů po začátku invaze na Ukrajinu ukázaly jako standard pro chování ruské armády. V zónách, které Rusové okupují, dochází běžně k válečným zločinům, o kterých se svět dozvídá, až když je vojáci opustí. Ukrajina už některé jejich pachatele soudí, většinou ale v jejich nepřítomnosti. Politici také mluví o tom, že je třeba ustanovit speciální tribunál.
19. 2. 2023Aktualizováno22. 2. 2023, 15:00|

Soud zastavil dvě stíhání v kauze Mostecká uhelná

Pražský městský soud pravomocně zastavil stíhání podnikatelů Marka Čmejly a Jiřího Diviše v případu Mostecké uhelné společnosti (MUS). Důvodem je jejich předchozí trest, který podezřelí dostali ve švýcarské větvi kauzy. Uvedl to server Aktuálně.cz. Se zbylými obžalovanými včetně manažera Antonia Koláčka bude české trestní řízení pokračovat.
16. 2. 2023Aktualizováno16. 2. 2023, 17:43|

Brazilské úřady budou vyšetřovat Bolsonara kvůli výtržnostem v hlavním městě

Soudce brazilského nejvyššího soudu zahrnul bývalého pravicového prezidenta Jaira Bolsonara do vyšetřování násilností, které se odehrály v hlavním městě Brasílii minulou neděli 8. ledna, uvedly tiskové agentury. Bolsonaro, ani jeho tři synové, kteří jsou zákonodárci, se dosud nevyjádřili, poznamenala agentura AP.
13. 1. 2023Aktualizováno14. 1. 2023, 05:52|

Žalobkyně propustila z vazby část obviněných v kauze černovické pískovny. Stíháni budou na svobodě

Část obviněných v kauze černovické pískovny v Brně je nově stíhána na svobodě, informoval o tom v úterý Radiožurnál. Z vazby je propustila žalobkyně, počet osob, kterých se to týká, ale nesdělila. Ve vazbě bylo původně sedm obviněných. Propuštění z vazby potvrdila státní zástupkyně Petra Lastovecká.
6. 12. 2022|

Stíhání Fica i Kaliňáka bylo zrušeno, oznámil slovenský prokurátor

Slovenská prokuratura zrušila stíhání bývalého premiéra Roberta Fica, exministra vnitra Roberta Kaliňáka i dalších dvou osob v souvislosti s podezřením z dřívějšího zneužívání policie a finanční správy proti politickým oponentům Ficovy strany Smer-sociálna demokracia. Vyplývá to z úterního vyjádření generálního prokurátora Maroše Žilinky, který na tiskové konferenci také řekl, že stíháním byly porušeny zákony. Fico v reakci uvedl, že skupina vyšetřovatelů a prokurátorů měla za úkol zlikvidovat opozici.
29. 11. 2022Aktualizováno29. 11. 2022, 15:19|

168 hodin: Syn brněnského politika získal podezřele obecní byt

Syn novopečeného zastupitele Brna-střed Martina Bryma (TOP 09) získal před časem jeden z obecních bytů v městské části. Redaktor pořadu 168 hodin David Sebíň zjistil, že ho chce vyměnit za byt, který jde za výhodných podmínek do privatizace. Po razii minulý týden policie stíhá osm lidí z prostředí radnice centrální městské části za podezření s manipulací s městskými byty.
10. 10. 2022|

Babiš zpochybňoval způsob vydání sněmovnou. U soudu neuspěl, píší Seznam Zprávy

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) zpochybňoval způsob, jakým byl letos vydán Poslaneckou sněmovnou ke stíhání. U Nejvyššího soudu ale neuspěl, uvedly ve čtvrtek Seznam Zprávy. Babiš u Nejvyššího soudu podle serveru namítal, že znění žádosti o jeho vydání k trestnímu stíhání se výrazně liší od toho, co následně napsal do obžaloby státní zástupce Jaroslav Šaroch. Chtěl tak dosáhnout vynětí z pravomoci orgánů činných v trestním řízení. Nejvyšší soud jeho návrh zamítl s vysvětlením, že se v tuto chvíli a v tomto typu řízení podobnými námitkami zabývat nemůže.
16. 6. 2022Aktualizováno16. 6. 2022, 14:37|

Slovenská prokuratura zrušila stíhání exministra financí Kažimíra

Slovenská prokuratura zrušila stíhání nynějšího guvernéra centrální banky (NBS) Petera Kažimíra z korupce, ze které byl podezřelý za údajný skutek z doby, kdy zastával funkci ministra financí. Na tiskové konferenci o tom informovali zástupci generální prokuratury.
7. 6. 2022|

Soud zastavil stíhání exředitele Homolky Dbalého ve třetí části korupční kauzy

Soud ve čtvrtek zastavil trestní stíhání bývalého ředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého ve třetí části jeho korupční kauzy. Lékař si za braní úplatků odpykává deset let ve vězení, celkově by mohl dostat nanejvýš o dva roky vyšší trest. Toto navýšení by již podle předsedy senátu pražského městského soudu Lukáše Slavíka nemělo jakýkoli pozitivní efekt. Stíhání soud zastavil i u někdejšího Dbalého náměstka Michala Toběrného, proti čemuž si však státní zástupce podal stížnost.
2. 6. 2022|