TÉMA

Doněcká oblast

The Telegraph: Česko právě zastavilo Putina a zachránilo Ukrajinu

Česká dělostřelecká iniciativa pravděpodobně zachránila celá ukrajinská města — tím, že Ukrajině dala palebnou sílu, se kterou může vzdorovat mnohem větší ruské armádě. Ve svém komentáři to napsal britský list The Telegraph. Podle něj iniciativa, jejímž cílem je dodat Kyjevu statisíce kusů dělostřelecké munice, také ujistila ukrajinské jednotky, že nemusejí vzácnou municí šetřit, protože brzy dorazí další. Důsledky jsou dle britského listu vidět i na bojišti, kde se ruský postup na mnoha místech zcela zastavil, protože ho Ukrajinci odrážejí s větší silou.
14. 3. 2024|

Rusové zničili část ukrajinských systémů Patriot, tvrdí některá zahraniční média

Některá média informují, že Rusové zničili dvě ukrajinská odpalovací zařízení systému protivzdušné obrany Patriot u města Pokrovsk v Doněcké oblasti. Ozbrojené síly Ukrajiny se k tomu nevyjádřily, zatímco Institut pro studium války (ISW) upozornil, že dosud nezískal důkaz, který by to potvrdil. Bylo by to poprvé za dva roky plnohodnotné ruské invaze, kdy by se Rusům podařilo najít a zničit odpalovací zařízení systému Patriot. Zahraniční zpravodajské portály zároveň informovaly, že z bojů byly údajně vyřazeny i tři salvové raketomety HIMARS využívané ukrajinskou armádou.
11. 3. 2024|

Ukrajina zaútočila drony na závod opravující letadla A-50, tvrdí Rusové

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že jeho síly sestřelily 47 dronů vyslaných Ukrajinou. Intenzivním náletům čelilo podle informací na sociálních sítích město Taganrog v Rostovské oblasti sousedící s Ukrajinou, přičemž jedním z cílů se podle několika informačních kanálů stal Berijevův letecký závod, kde se opravují a modernizují cenné ruské letouny A-50. Dronovým náletům čelila i Ukrajina, ukrajinské letectvo uvedlo, že dvanáct z 15 útočících dronů se podařilo sestřelit.
9. 3. 2024|

„Přijedeme do pár minut, ale Rusové útočí na stejné místo i šestkrát.“ Policejní paramedici vyjíždějí do nebezpečných oblastí

Před skutečnou tváří války policejní paramedici na Ukrajině neuhnou pohledem ani na vteřinu. V Doněcké oblasti mezi nimi natáčela zpravodajka ČT Barbora Maxová.
25. 2. 2024|

Rusové zpomalili útoky u Avdijivky. Postoupili zřejmě u Robotyne, které Ukrajinci osvobodili při protiofenzivě

Ruské operace u Avdijivky v Doněcké oblasti po obsazení tohoto města „dramaticky zpomalily“, píše Institut pro studium války (ISW). Tamní ruská ofenziva si podle něj po stažení ukrajinských jednotek pravděpodobně vyžádá operační pauzu. Rusové naopak útočí u Robotyne v Záporožské oblasti, tedy na území, které Ukrajinci osvobodili během své loňské protiofenzivy, uvádí ukrajinská armáda. Okupanti se také nadále snaží o vytlačení Ukrajinců z předmostí, které si vytvořili na levém břehu Dněpru v Chersonské oblasti.
20. 2. 2024Aktualizováno20. 2. 2024, 17:00|

Ukrajinci ztrácejí pozice v deset let hájené Avdijivce blízko Doněcku

Ruské armádě se podle světových médií daří postupně ovládat Avdijivku. Město v Doněcké oblasti je důležité především svou blízkostí k okupované metropoli Doněck. Intenzivnímu ruskému tlaku se brání už řadu měsíců, boje v něm ale zuří už od počátků ruské invaze v roce 2014. Podle ukrajinských zdrojů je situace kritická, město čelí útokům ze vzduchu, nepřátelské jednotky se také snaží posunout v ulicích města.
7. 2. 2024Aktualizováno7. 2. 2024, 12:57|

Po ruském ostřelování zemřelo na Ukrajině několik lidí. Kyjev hlásí zničení radarové stanice nepřítele

Při ruském ostřelování severoukrajinské Sumské oblasti přišli o život čtyři lidé, další dva lidé zahynuli při dvou útocích na zničenou východoukrajinskou obec Avdijivka, uvedly místní úřady. V Doněcké oblasti zahynul jeden člověk, dalšího mrtvého hlásí Chersonská oblast. Ukrajina i Rusko uvedly, že čelily také náletům dronů. Podle vyjádření ukrajinské armády se jejím silám podařilo na Krymu zničit radarovou stanici ruské protivzdušné obrany.
30. 1. 2024Aktualizováno30. 1. 2024, 21:33|

Aktivistka Lisková čelí obžalobě kvůli nenávistným výrokům o muslimech a Pirátech

Aktivistka Nela Lisková čelí další obžalobě kvůli podněcování k nenávisti. Kauza se týká internetových příspěvků, ve kterých měla manipulativně psát o členech Pirátů, muslimech nebo sexuálních menšinách. ČT to zjistila z obžaloby, kterou projednává Okresní soud v Ostravě. Ten stíhání Liskové původně zastavil, krajský soud mu ale případ nařídil projednat. Soud ho bude řešit společně s kauzou, v níž žena čelí obvinění kvůli výzvě k deukrajinizaci a denacifikaci Česka. Vinu odmítá.
24. 1. 2024|

Rusové posílají do útoku vojáky bez vesty, fronta se neustále hýbe, popisuje novinář situaci v Donbasu

Ruská armáda dosahuje dílčích úspěchů v Doněcké oblasti, připustil ukrajinský vojenský novinář Oleh Kornijenko v rozhovoru s redaktorkou Vitalijí Tokarčukovou. Novinář, který se před Vánoci vrátil z Donbasu, řekl ČT, že Ukrajinci místy čelí až dvaceti útokům denně a frontová linie se neustále hýbe. Rusové navíc vysílají do útoků obrovské množství vojáků, kteří často ani nemají neprůstřelné vesty a potřebné vybavení, a padlé okamžitě nahradí. Kyjev v současné době pociťuje hlavně nedostatek munice a dronů.
27. 12. 2023|

Při ruských úderech na Ukrajinu zemřeli čtyři lidé, uvádí Kyjev

Ukrajinská armáda posílá nové útočné oddíly na levý břeh Dněpru v Chersonské oblasti, tvrdí podle amerického Institutu pro studium války (ISW) ruští prováleční komentátoři. Píší o tom, že na levém břehu Dněpru u obce Krynky je v současnosti asi tři sta až čtyři sta ukrajinských vojáků. Ruské jednotky mezitím pokračují v úderech na ukrajinském území, Kyjev hlásí mrtvé z Chersonské a Doněcké oblasti.
30. 11. 2023Aktualizováno30. 11. 2023, 14:59|

Střelba neutichá ani na pár sekund. Ukrajinský režisér Sencov zveřejnil video z bojů u Avdijivky

Ukrajinský režisér Oleh Sencov, který nyní slouží v ukrajinské armádě, zveřejnil video ze zákopové bitvy u Avdijivky v Doněcké oblasti. Zhruba půlhodinový záznam za zvuků neustálé střelby ukazuje boj proti ruským okupantům, kteří útočí na ukrajinské pozice. Tři ukrajinští vojáci včetně Sencova utrpěli v bitvě zranění, z toho jeden těžká.
24. 11. 2023Aktualizováno24. 11. 2023, 20:46|

Ruský vzdušný útok zasáhl nemocnici a důlní šachtu, dva lidé zemřeli

Ukrajina v noci na úterý čelila novým ruským vzdušným útokům a ostřelování. Zásah utrpěla nemocnice a důlní šachta, dva lidé zahynuli, uvedli na sociální síti Telegram ukrajinští představitelé. Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva zahynulo na Ukrajině od začátku ruské invaze z loňského 24. února více než 10 tisíc civilistů.
21. 11. 2023Aktualizováno21. 11. 2023, 15:58|

Bez „správného“ pasu nemohou k lékaři a hrozí jim deportace. Ukrajinci na okupovaných územích čelí rusifikaci

Na okupovaných částech Ukrajiny probíhá nucená rusifikace. Dokazují to svědectví uprchlíků z těchto oblastí i dalších lidí, se kterými mluvili novináři ze čtrnácti evropských veřejnoprávních médií. Kdo nemá ruský pas, často se nedostane ani do nemocnice. Důchodcům nechodí penze. Rodičům hrozí, že je úřady deportují a jejich děti pošlou do sirotčince. Násilné porušťování se může týkat až jedenácti milionů lidí, kteří podle OSN žijí na okupovaném východě a jihu Ukrajiny.
17. 11. 2023|

Rusko zasáhlo bytovku v Selydove, v troskách zemřeli dva lidé. Rakety okupantů zabily i záchranáře

Nejméně dva lidé zemřeli ve městě Selydove v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny pod sutinami čtyřpatrové bytovky, kterou zasáhla v noci na středu ruská raketa. Podle serveru BBC News to uvedla ukrajinská státní služba pro mimořádné situace. Pod troskami by mohli být ještě další lidé, vyplývá z oznámení předsedy oblastní správy Ihora Moroze. Nejméně tři lidi zabily dva raketové útoky v Záporožské oblasti na jihu země. Jsou mezi nimi i dva záchranáři, kteří pomáhali po prvním z útoků, sdělil ukrajinský ministr vnitra Ihor Klymenko.
15. 11. 2023|

V Mariupolu umírá víc lidí než na vrcholu covidu, popisuje poradce tamního starosty

V okupovaném Mariupolu přežívá 80 tisíc lidí. Jejich život je mimořádně těžký kvůli vysoké úmrtnosti, mizení lidí, problémům s bydlením a zdravotnictvím. Větší aktivita se odehrává hlavně v přístavu, kudy proudí betonové díly pro obranný systém pobřežních oblastí. O životě města s ČT hovořil poradce starosty Mariupolu Petro Andrjuščenko.
5. 11. 2023|

Ukrajina hlásí masivní ruské ztráty, u Avdijivky údajně přišli o padesát tanků a přes sto obrněnců

Ukrajinské jednotky čelí novému ruskému útoku u Avdijivky v Doněcké oblasti. V uplynulém dni tam údajně zlikvidovaly na padesát ruských tanků a více než stovku obrněnců. Ve čtvrtek okupanti podle ukrajinského generálního štábu přišli o více než třináct set vojáků, z toho devět stovek právě u Avdijivky. Tato čísla nelze nezávisle ověřit. Americký Institut pro studium války (ISW) ve své poslední analýze bojů píše, že současné ukrajinské útoky na levém – Rusy okupovaném – břehu Dněpru v Chersonské oblasti se zdají být větší než dříve pozorované taktické přepady.
20. 10. 2023Aktualizováno20. 10. 2023, 20:47|

„Útoky neustávají dnem ani nocí.“ Těžké boje u Avdijivky pokračují, Rusové se ji snaží dobýt od začátku války

Ruské jednotky čtvrtým dnem intenzivně útočí u Avdijivky v Doněcké oblasti. Situace je velmi těžká, ale ukrajinští vojáci dál brání své pozice, uvedl starosta Vitalij Barabaš v televizi. Útoky podle něj neustávají dnem ani nocí. Americký Institut pro studium války (ISW) usoudil, že Rusové u Avdijivky podnikají útok většího rozsahu. Další analytici upozorňují, že okupanti zaznamenali v bojích u východoukrajinského města výrazné ztráty. Rusové se snaží o dobytí Avdijivky už od začátku války proti Ukrajině v roce 2014.
13. 10. 2023|

Ukrajina i Rusko čelily dronovým útokům, obě strany hlásí mrtvé. Invazní jednotky tlačí na Avdijivku

Rusko podle ukrajinských úřadů útočilo v noci na čtvrtek bezpilotními letouny mimo jiné na dunajské přístavy v okolí jihoukrajinského Izmajilu. Dronové údery zaznamenalo také Rusko, šéf příhraniční Bělgorodské oblasti informoval o třech mrtvých a dvou raněných. Nejméně čtyři mrtvé hlásí po ruských útocích i Ukrajina. Těžké boje zasáhly v posledních dnech hlavně východ země, Rusko podle ukrajinských představitelů shromažďuje své jednotky u města Avdijivka. To Ukrajinci zatím úspěšně brání.
12. 10. 2023Aktualizováno12. 10. 2023, 19:32|

U Avdijivky se tvrdě bojuje, Ukrajinci hlásí zhoršení situace

Ruská invazní armáda – soudě podle nepotvrzených zpráv z obou stran – v úterý zahájila rozsáhlý útok severně i jižně od Avdijivky a podařilo se jí postoupit po obou křídlech, napsala večer stanice BBC. Později však zmínila, že ukrajinská armáda i vojenští blogeři uvedli, že Ukrajinci ruské útoky odrazili.
10. 10. 2023Aktualizováno10. 10. 2023, 22:23|

Ukrajina hlásí dva mrtvé a dvě desítky zraněných po ruském ostřelování

Nejméně dva civilisté přišli o život a dalších dvaadvacet lidí bylo zraněno při ruském ostřelování ukrajinských obcí během neděle a noci na pondělí, napsal na svém webu list Ukrajinska pravda s odvoláním na údaje oblastních správ na jihu, východě a severovýchodě země.
9. 10. 2023Aktualizováno9. 10. 2023, 15:10|

Během ruského ostřelování severu a jihu Ukrajiny zemřelo ve čtvrtek pět lidí

Při čtvrtečním ruském ostřelování byly zabity tři ženy v jihoukrajinském městě Cherson a další dva lidé v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Informovaly o tom ve čtvrtek večer podle agentury Reuters místní úřady. Podle ruského ministerstva obrany systémy protivzdušné obrany zničily v noci na pátek nad Kurským a Kalužským regionem jedenáct ukrajinských bezpilotních letounů.
29. 9. 2023Aktualizováno29. 9. 2023, 11:52|

Rusko v noci ostřelovalo Doněckou, Chersonskou a Dněpropetrovskou oblast

Dva lidé zahynuli kvůli poslednímu ruskému ostřelování Chersonské oblasti na jihovýchodě Ukrajiny. Informoval o tom šéf tamní regionální správy Oleksandr Prokudin. Za celý uplynulý den podle něj zemřelo kvůli ruským útokům v regionu celkem sedm lidí, dalších 12 bylo zraněno. V Doněcké oblasti na východě země ruské útoky za poslední den zranily 21 lidí, z toho 15 ve městě Kurachove, napsala agentura Ukrinform s odvoláním na oblastního šéfa Ihora Moroze.
22. 9. 2023Aktualizováno22. 9. 2023, 10:16|

Ukrajinská armáda se usazuje v Andrijivce. Tlakem na Bachmut ulevuje jižní frontě

Ukrajinská armáda zaznamenala dílčí postup u města Bachmut, konkrétně směrem na sever a jih od něj. Zdejší ofenziva je sice pomalá, ale pro vývoj války důležitá. Navrácení města zpět do rukou Ukrajinců by znamenalo velkou ránu pro ruskou propagandu. Z města se totiž během těžkého a dlouhého ruského dobývání stal symbol. Vyvíjením tlaku na Bachmut ukrajinská armáda rovněž ztěžuje okupantům možnost, aby posílili pozice na jižní frontě.
22. 9. 2023|

NYT tvrdí, že na tržišti v Kosťantynivce zabíjela zřejmě omylem ukrajinská raketa. SBU viní Rusy

Na tržiště v ukrajinské Kosťantynivce v Doněcké oblasti patrně omylem dopadla ukrajinská protivzdušná raketa vypálená komplexem Buk, napsal deník The New York Times po analýze této události. Ukrajinská tajná služba SBU to vzápětí popřela s tím, že podle jejího vyšetřování místo zničila ruská raketa S-300. Úder v Kosťantynivce byl co do počtu civilních obětí jedním z nejhorších na Ukrajině v posledních měsících. Zahynulo při něm 17 lidí a 32 dalších utrpělo zranění. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zhruba dvě hodiny po zásahu tržiště obvinil z útoku Rusko, které od začátku invaze mnohokrát podniklo útoky na ukrajinské civilní cíle.
19. 9. 2023Aktualizováno19. 9. 2023, 15:48|