TÉMA

Duchovní

Děti se musely modlit a vyrazit bosé na pouť, popsala Markíza praktiky v trnavském sirotčinci

Slovenská prokuratura kvůli pochybným praktikám zrušila program v trnavském Centru pro děti a rodiny. Děti se zde pod hrozbou trestu musely několikrát denně modlit, chodit do kostela nebo podniknout náročnou pouť v Bosně a chodit bez bot po skalách. Jednoho z nich centrum dokonce poslalo k vymítači ďábla. Personál měl denně kropit chodby svěcenou vodou.
3. 8. 2023|

Špičky české pravoslavné církve se fotily s Nočními vlky, sklidily za to kritiku

Vedení české pravoslavné církve se minulý týden zúčastnilo v západních Čechách akce spolu se zástupci motorkářského klubu Noční vlci. Arcibiskup Michal Dandár s nimi pózuje i na společných fotkách. Část věřících i duchovních za to vedení církve kritizuje. Noční vlci totiž čelí kvůli podpoře Putinova režimu unijním sankcím.
4. 7. 2023|

Došla nám trpělivost, říká duchovní k výzvě proti Alianci pro rodinu. Nejsou to extremisté, oponuje děkan Balík

K přerušení spolupráce vládních stran a ministerstev s Aliancí pro rodinu (Alipro) vyzvaly tento týden skoro dvě desítky duchovních společně s dalšími členy církví. Organizace využívá metody, které kvůli politickému boji překrucují fakta, shrnuje výzvu evangelický farář Jakub Helebrant v pořadu Události, komentáře. Podle politologa a děkana fakulty sociálních studií Stanislava Balíka (ODS) je to nepochopení plurality názorů a mluví o nutnosti zastoupení konzervativních hlasů v poradních orgánech vlády.
29. 6. 2023|

Vedení církve dosadilo do čela kláštera duchovní s vazbou na ruské podnikatele, část věřících se bouří

Část věřících pravoslavné církve v Česku kritizuje arcibiskupa kvůli personálním změnám. V podnětu ministerstvu kultury chtějí zvrátit výměnu v čele největšího českého pravoslavného kláštera v Loděnici. Kritikům vadí, že vedení církve dosadilo do funkce duchovní s vazbami na kontroverzní podnikatele z Ruska.
12. 3. 2023|

Kontroverzní změny v pravoslavné církvi. Představenou kláštera v Loděnici střídá kněží s vazbami na ruské podnikatele

Vedení pravoslavné církve v Česku zbavilo funkce představenou monastýru v Loděnici původem z Ukrajiny. Na její místo byla jmenována zástupkyně proruské pravoslavné církve z Karlových Varů. Ta má podle zjištění České televize vazby na kontroverzní podnikatele z Ruska. Tento krok tak vyvolal ostrou kritiku části duchovních a věřících.
26. 2. 2023Aktualizováno26. 2. 2023, 21:16|

Ústavní krize v Iráku se prohlubuje, hromadně rezignovaly desítky poslanců

Vítěz loňských voleb v Iráku Muktada Sadr prosadil hromadnou rezignaci poslanců své strany. Ani osm měsíců po volbách nemá Irák novou vládu a prezidenta. Podle ústavy nyní můžou na uprázdněná místa nastoupit konkurenční kandidáti. Odchodem nejsilnějšího šíitského politického bloku mimo parlament se ale prohlubuje ústavní krize. Sadr je už po desítky let jednou z nejvlivnějších osobností iráckého veřejného života. Odstup si udržel od Američanů i od Íránu.
16. 6. 2022|

„Prosím Ukrajince, abychom nezklamali,“ říká ukrajinský farář, který pomáhá uprchlíkům

Řecko-katolický farář Marian Kurylo z Pardubic v prvních týdnech invaze ruských vojsk na Ukrajinu pořádal sbírky humanitárních potřeb, které pak mířily do válkou zasažené země. Teď se duchovní, který pochází ze Lvova, zaměřuje na pomoc válečným uprchlíkům přímo v krajském městě. „Lidé tu hledají podporu, i duchovní,“ říká farář.
28. 3. 2022|

Zemřel katolický duchovní a chartista František Lízna, na svých poutích ušel tisíce kilometrů

Ve věku 79 let zemřel katolický duchovní, jezuita a bývalý chartista František Lízna. Informaci o jeho úmrtí potvrdil mluvčí olomouckého arcibiskupství Jiří Gračka. Lízna byl tento týden hospitalizován v nemocnici kvůli těžkému průběhu nemoci covid-19, které ve čtvrtek večer podlehl.
5. 3. 2021Aktualizováno5. 3. 2021, 13:49|

Ukřižovaný Kristus v želivském klášteře připomíná duchovenstvo vězněné totalitou

Katolíci v klášterním kostele v Želivi na Pelhřimovsku odhalili památník, který vzpomíná řeholníky a kněze vězněné komunistickou totalitou. Autorem pamětní desky s plastikou ukřižovaného Krista je slovenský výtvarník Svetozár Ilavský.
11. 8. 2019|

Jeden kaplan denně navštíví i dvacítku pacientů. Nově budou moct nemocnice duchovní zaměstnat

Péče duchovních v nemocnicích je stále vyhledávanější. Jeden kaplan denně absolvuje v průměru pětadvacet návštěv pacientů. Ministerstvo zdravotnictví a zástupci církve se na začátku července dohodli na nových pravidlech pro práci duchovních. Stanou se zaměstnanci nemocnic, budou mít svoji s kancelář i kapli. Službu v současné době nabízí v České republice stovka nemocnic a hospiců.
24. 7. 2019|