TÉMA

Rozvojové země

Argentina, Ekvádor i Kapverdy. Zelenskyj se obrací na země „globálního Jihu“

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se v neděli účastnil přísahy nového argentinského prezidenta Javiera Mileie. Šlo o první oficiální cestu ukrajinské hlavy státu do Latinské Ameriky. Podle analytiků se tak Kyjev snaží získat na svou stranu země „globálního Jihu“, které dosud odmítaly zaujmout k rusko-ukrajinské válce jasné stanovisko.
11. 12. 2023|

Paradoxní studie naznačuje, že v chudých zemích může korupce pomáhat chránit přírodu

Zejména země třetího světa se potýkají s ničením životného prostředí. Nová rozsáhlá studie sledovala, jaký vliv na to má korupce. Výsledky jsou překvapivé, protože naznačují, že korupce může ochraně přírody paradoxně pomáhat.
27. 11. 2023|

Česko dostalo pozvání na mírový summit o Ukrajině v saúdskoarabské Džiddě

Česko dostalo pozvání na summit v Saúdské Arábii, kde budou na začátku srpna jednat zástupci západních a rozvojových zemí o Ukrajině. Kdo za Českou republiku na setkání pojede, se nyní řeší. Informoval o tom mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake.
30. 7. 2023Aktualizováno30. 7. 2023, 19:31|

K ochraně klimatu v rozvojových zemích jsou potřeba investice, ale i pomoc lidmi a technologiemi, míní hydrolog Jánský

Spory na klimatické konferenci COP 27 v egyptském Šarm aš-Šajchu panují kolem zřízení fondu, který by chudým zemím kompenzoval škody způsobené změnou klimatu. Peníze, které bohaté země do rozvojového světa investují, je potřeba ohlídat, míní geograf a hydrolog Bohumír Jánský, který byl hostem pořadu Interview ČT24. Podle něj se česká politická reprezentace na úrovni státu postavila dobře k boji se suchem, které způsobily dopady klimatické změny. Opačný názor ale mají studenti na českých univerzitách, kteří v tomto týdnu protestovali proti udajné nečinnosti vlády.
19. 11. 2022|

Svět si připomíná den vzdělávání. Každé páté dítě ale vyrůstá bez něj

Už třetím rokem připadá na 24. leden Mezinárodní den vzdělávání. Zavedla jej OSN ve snaze poukázat na to, jak je vzdělání pro mírové snahy a udržitelný rozvoj ve strádajících regionech planety důležité. Přibližně pětina dětí v současnosti vyrůstá bez vzdělání. Pandemie, která v loňském roce zachvátila celý svět, v mnoha oblastech krizi ve školství ještě prohloubila. Podle UNICEF hrozí, že v řadě zemí vzniknou ztracené generace.
24. 1. 2021|

Ekonomika rozvojových zemí Asie letos poprvé za téměř šest desetiletí zřejmě klesne

Ekonomika rozvojových zemí Asie v letošním roce kvůli koronavirové pandemii poprvé za téměř šest desetiletí klesne, vyplývá z prognózy Asijské rozvojové banky (ADB). V příštím roce by ale region měl podle ní znovu oživit.
15. 9. 2020|

Evropská komise podpoří kurzarbeit sto miliardami eur. Český Covid II opět spuštěn

Evropská komise zveřejnila další balíček podpůrných opatření, která mají pomoci ekonomikám vzpamatovat se z nejtěžších dopadů koronavirové krize. V Česku se zatím ve čtvrtek ráno spustilo první kolo bezúročných půjček COVID II, které má pomoci podnikatelům, ale po třech hodinách bylo vyčerpáno. Odpoledne však ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) sdělil, že tento program je znovu spuštěn. Byl navýšen z 1,5 na 5 miliard korun a otevřený by měl být do půlnoci v pátek 3. dubna.
2. 4. 2020Aktualizováno2. 4. 2020, 20:35|

Bill Gates odstupuje z představenstva Microsoftu. Chce se věnovat rozvojové pomoci

Spoluzakladatel společnosti Microsoft Bill Gates odchází z jejího představenstva. Opouští také stejný orgán holdingu Berkshire Hathaway Warrena Buffetta. Odůvodnil to tím, že se chce zaměřit na rozvojovou pomoc, především v oblastech zdravotnictví a vzdělávání. Věnovat se chce také reakci na změnu klimatu. Charitativní projekty provozuje dlouhodobě v rámci nadace pojmenované po něm a jeho manželce Melindě.
13. 3. 2020|

Sucho ohrozí až 60 procent ploch, kde se pěstuje pšenice. Některé změny se už nedají odvrátit, varuje výzkum

Až 60 procent ploch, na nichž se na planetě pěstuje pšenice, by mohlo do konce století čelit epizodám sucha, které zasáhnou několik produkčních regionů současně. Vyplývá to z mezinárodní studie, kterou vedli vědci z Ústavu výzkumu globální změny a Mendelovy univerzity v Brně. Jde o variantu prognózy, která počítá s tím, že se nepodaří přijmout opatření ke zmírnění změny klimatu. Organizace pro výživu a zemědělství OSN přitom očekává, že do poloviny století vzroste poptávka po obilovinách s ohledem na růst populace o 43 procent, převážně v rozvojových zemích.
26. 9. 2019|

MMF mírně zhoršil odhad růstu globální ekonomiky. Případné zrychlení závisí i na řešení obchodních sporů

Světová ekonomika letos vykáže růst o 3,2 procenta, příští rok pak tempo růstu zrychlí na 3,5 procenta. V aktualizaci svého jarního výhledu to v úterý uvedl Mezinárodní měnový fond (MMF). Předchozí výhled z dubna tak fond pro oba roky zhoršil o 0,1 procentního bodu, hlavně kvůli očekávanému zhoršení v mladých tržních ekonomikách a v rozvojových zemích.
23. 7. 2019|