TÉMA

Agentura pro ochranu životního prostředí

Doporučujeme

Past pokroku: Byla plná chemikálií, mrtvých zvířat a občas začala hořet. Destrukce řeky šokovala Ameriku

V Clevelandu se zrodila snaha Čechů a Slováků získat společný stát. Narodila se tu postava komiksového hrdiny Supermana, ale také tu vznikla touha a potřeba chránit přírodu. Jenže k tomu by nedošlo, nebýt jedné velké katastrofy.
8. 11. 2023|

Americké sekačky na trávu a fukary vytvářejí víc emisí než auta v celé Evropě

Sekačky na trávu, fukary na listí a další drobná technika, kterou si Američané udržují okrásné trávníky, jsou z hlediska životního prostředí pohromou. Konstatuje to nová zpráva, která analyzovala data za rok 2020 z Agentury pro ochranu životního prostředí.
4. 11. 2023|

Sníh bude do konce století zřejmě bělejší. Má ho být ale méně, popisuje studie

Autoři nové studie předpokládají, že v budoucnu výrazně ubude sněhu, ale také se změní jeho barva. A to by podle nich mohlo pomoci kompenzovat některé negativní dopady klimatických změn, a zpomalit tak v důsledku i rychlost tání sněhové pokrývky.
19. 10. 2023|

Kouř z lesních požárů v Kanadě zahalil část USA. Hořící oblast přesáhla rozlohou Česko

Pro až 80 milionů Američanů od hranic s Kanadou po východní pobřeží a jižně až na úroveň Kentucky ve středu platilo varování před špatnou kvalitou ovzduší. Města zavírají veřejné pláže, ruší koncerty a vyzývají lidi k pobytu uvnitř. Nad území USA se po třech týdnech opět vrátil kouř z hořících kanadských lesů, které trpí nejhorší sezonou lesních požárů od počátku vedení záznamů. Z téměř pěti set aktuálních požárů jich hasiči nemají pod kontrolou více než polovinu.
28. 6. 2023|

Úřady v USA stanovily limity pro „věčné chemikálie“ v pitné vodě

Americké úřady poprvé zasáhly proti takzvaným věčným chemikáliím PFAS v pitné vodě. Americká federální Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) nově stanovila limity pro šest perfluorovaných sloučenin, které jsou podle odborníků zdraví nebezpečné a mohou způsobovat i rakovinu. To mimo jiné znamená, že vodohospodáři budou muset přítomnost těchto látek monitorovat. PFAS se využívají například při výrobě nepřilnavých a voděodolných materiálů, ale také v kosmetice či barvách.
14. 3. 2023|

Havárie vlaku s chemikáliemi děsí obyvatele amerického městečka. Úřady vyzývají ke klidu

Nervozita, nezodpovězené otázky i zápach hořících chemikálií se vznášejí nad městečkem East Palestine v americkém Ohiu. Před dvěma týdny tam vykolejil vlak s nebezpečnými látkami. Od té doby se místní obyvatelé dožadují odpovědí a úřady je ujišťují, že jejich zdraví není ohroženo.
17. 2. 2023|

„Věčné chemikálie“ by nemusely být navždy. Vědci našli způsob, jak je snadno rozložit

Nový výzkum našel pomyslnou Achillovu patu látek označovaných jako věčné sloučeniny. Vědci je dokázali pomocí poměrně jednoduchého a levného procesu rozložit na neškodné látky, popsali v nové studii, která vyšla v žurnálu Science.
16. 10. 2022|

Už žádné regulace uhlíkových emisí z elektráren vládou, rozhodl americký nejvyšší soud

Konzervativní většina amerického nejvyššího soudu ve čtvrtek zasadila ránu snahám bojovat proti klimatickým změnám. Zakročila totiž proti schopnosti vlády regulovat uhlíkové emise elektráren na základě zásadního environmentálního zákona ze 60. let. Podle amerických médií tento verdikt dál podkopává klimatické plány amerického prezidenta Joea Bidena.
1. 7. 2022|

Američané chtějí zakázat „věčné chemikálie“ PFAS. Mohou pronikat do lidské krve i mateřského mléka

Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) představila dlouho očekávanou sadu opatření, kterými chce bojovat proti znečištění takzvanými perfluorovanými a polyfluorovanými látkami (PFAS). Mimo jiné hodlá zavést přísné limity pro koncentraci těchto toxických chemikálií v pitné vodě. PFAS jsou totiž spojovány se závažnými zdravotními problémy včetně rakoviny.
19. 10. 2021|

Biden oznámil další jména členů svého kabinetu. Chce zřídit úřad proti globálnímu oteplování

Nastupující americký prezident Joe Biden představil další členy své administrativy. V čele ministerstva vnitra bude stát současná kongresmanka za Nové Mexiko Deb Haalandová, resort pro energetiku povede bývalá guvernérka Michiganu Jennifer Granholmová. Biden také zřídí kancelář zaměřenou na globální oteplování, v jejímž čele stane bývalá šéfka Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) Gina McCarthyová, napsala agentura Reuters.
18. 12. 2020|

Americkou dopravu má vést Buttigieg. Bidenův výběr ministrů zdůrazňuje čistou energetiku

Zvolený americký prezident Joe Biden předeslal, že v jeho administrativě by měl ministerstvo dopravy vést někdejší soupeř z demokratických primárek Pete Buttigieg. V čele resortu energetiky by mohla stát Jennifer Granholmová, někdejší guvernérka Michiganu. Hlavní koordinátorkou domácích snah o zmírnění klimatických změn má být bývalá předsedkyně americké Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) Gina McCarthyová.
16. 12. 2020|

Republikáni vydělávají na tvrzení, že bílí muži jsou terčem útoku, řekl Obama

Prezident Donald Trump obdržel v letošních volbách nebývale velký počet hlasů díky tomu, že republikáni systematicky prosazují představu, že bělošští muži jsou v USA oběťmi. V rozhlasovém pořadu The Breakfast Club to ve středu řekl bývalý demokratický prezident Barack Obama. Ten zároveň prohlásil, že hispánští voliči letos ignorovali Trumpovy rasistické výroky a podpořili jej rekordním počtem kvůli tomu, že je odpůrcem potratů.
26. 11. 2020|

Florida do močálů vypustí tři čtvrtě miliardy geneticky upravených komárů. Místní protestují

Americké úřady definitivně schválily plány na vypuštění stovek milionů komárů do oblasti Florida Keys v letech 2021–⁠2022. Proti záměru přitom ostře vystupovaly skupiny odpůrců z řad environmentalistů i místních obyvatel.
21. 8. 2020|

Utrum pro starší dieselová auta. Velká belgická města jim zakázala vjezd

Velká belgická města zakázala vjezd starším dieselovým vozům, uvedla rozhlasová stanice BRF. Do Bruselu, Antverp a Gentu nemohou od začátku letošního roku vjíždět auta, která nesplňují vyšší emisní normu než Euro 3, informovala agentura DPA.
2. 1. 2020|
Skandál Volkswagenu

Volkswagen zaplatí za chybné údaje o spotřebě odškodné 96,5 milionu dolarů

Německý automobilový koncern Volkswagen podle americké Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) uváděl u zhruba 98 tisíc vozů ve Spojených státech chybné údaje o spotřebě. Firma se dohodla, že na odškodnění zákazníků vynaloží 96,5 milionu dolarů (2,3 miliardy korun).
31. 8. 2019|
Změny klimatu

U Irska poprvé pozorovali žraloka kladivouna. Připlaval díky oteplujícím se oceánům

Posádka irské vládní výzkumné lodi pozorovala v polovině července žraloka kladivouna. Stalo se to v irských vodách a je to úplně poprvé v dějinách, co zde byl tento velký a člověku nebezpečný predátor spatřen.
23. 7. 2019|