TÉMA

Tereza Brdečková

Potomci Jiřího Trnky připravili výstavu o velikánovi loutkářského řemesla

V prosinci uplyne padesát let od úmrtí Jiřího Trnky. Velkorysé ohlédnutí za tvorbou krále českého loutkového filmu připravili jeho potomci ve Galerii Středočeského kraje (GASK) v Kutné Hoře. Výstava V zahradách imaginace představuje Trnkovu tvorbu v desítkách ilustrací a obrazů, návštěvníky ale láká taky na nově zrestaurované loutky.
29. 10. 2019|

Kdo byl Jiří Trnka? Nalezeného přítele poznává česko-francouzský dokument

„Chtěl jsem si prostě hrát, a tak jsem se snažil, abych si mohl hrát celý život. No tak si hraju,“ přiznává Jiří Trnka na jednom z archivních záběrů. Tak prosté to ale s jeho životem a tvorbou není, jak chce ukázat nový dokument o tomto slavném výtvarníkovi a ilustrátorovi. Česko-francouzský snímek Jiří Trnka: Nalezený přítel se nyní představuje trailerem, do kin vstoupí 28. listopadu. Téměř přesně padesát let po umělcově smrti.
16. 10. 2019|

ČT i na podzim dokumentuje život kolem nás: Pivo, manželství, trabant a revoluce

Nová generace Manželských etud a poslední cesta žlutých trabantů patří k dokumentům, které Česká televize uvede ve svém podzimním programu. Z novinek diváky zve také k putování za pivem s Matějem Ruppertem, seznámení s „králem obuvi“ Baťou či k analýze třiceti porevolučních let nebo k dalším osudům převážně romských Ptáčat.
23. 7. 2019|