TÉMA

Doklady

PŘEHLEDNĚ: Co umí mobilní aplikace Portálu občana a jak na ni

Mobilní verze Portálu občana má usnadnit elektronickou komunikaci občanů se státem prostřednictvím více než šesti set služeb, které nabízí i webová verze portálu. Aplikace, kterou ve čtvrtek oficiálně spustila Digitální a informační agentura (DIA), umožňuje přístup do veřejných registrů, podání daňového přiznání nebo používání datových schránek. Ještě letos by pak měly přibýt i další služby. Mobilní verzi je možné stáhnout v obchodech App Store a Google Play.
včera|

Problémy se startem eDokladů spojuje Profant se zastaralostí některé infrastruktury. Králíček vyčítá zbrklost

Aplikaci eDoklady si hned o minulém víkendu stáhlo až sto padesát tisíc lidí. Některým zájemcům se do ní ale nepodařilo kvůli velkému náporu přihlásit. Problémy podle náměstka ministra pro legislativu Ondřeje Profanta (Piráti), který byl hostem Událostí, komentářů, způsobila zastaralost některé centrální infrastruktury, především základních registrů. Připouští také nešťastnou podobnost názvů aplikací. Během několika měsíců by měl podle něj registry zrychlit nový hardware.
27. 1. 2024|

Senát podpořil zavedení digitálních dokladů i energetické komunity

Obyvatelé se patrně budou moci od příštího roku prokazovat českým úřadům a institucím digitální podobou osobních dokladů místo fyzických, zavedení elektronických stejnopisů průkazů ve středu schválil Senát. Řešil také pravidla pro přípravu stavby hlubinného úložiště jaderného odpadu, v zákoně chce mít podmínku souhlasu obou komor parlamentu s jeho umístěním, kterou sněmovna zrušila. Horní komora rovněž kývla na novelu zákona zvaného lex Ukrajina, podle něhož si budou uprchlíci z Ukrajiny moci prodloužit dočasnou ochranu v Česku do konce března 2025.
20. 12. 2023Aktualizováno20. 12. 2023, 15:56|

Seznam Zprávy: Mynář vybral z hradního skladu šperky za půl milionu. Neví se, kde skončily

Bývalý vedoucí Kanceláře prezidenta republiky (KPR) Vratislav Mynář za éry Miloše Zemana vybral z hradního skladu darů šperky a další cenné zboží za zhruba půl milionu korun. Neexistují ale doklady, kde tyto předměty následně skončily, napsaly v úterý Seznam Zprávy.
20. 6. 2023|

Občanský i řidičský průkaz v mobilu. Aplikace by mohla fungovat už příští rok

Vláda si ve svém programovém prohlášení předsevzala, že nejpozději v roce 2023 zruší povinnost nosit u sebe průkazy a dokumenty, které si stát může ověřit jinak. Ve středu například schválila novelu, která ruší papírové zbrojní průkazy. Tím by ale digitalizace dokladů končit neměla. Od příštího roku by mohla být k dispozici i aplikace na elektronický občanský a řidičský průkaz.
24. 5. 2023|

Pojízdné kanceláře pro uprchlíky využívají i Ukrajinci žijící v Česku dlouhodobě. Zájem o vyřízení dokladů je velký

V České republice funguje šest pojízdných kanceláří pro uprchlíky, které poslala ukrajinská vláda. Imigrační úředníci vyřizují žádosti o doklady nejen běženců, ale i Ukrajinců, kteří žijí v Česku dlouhodobě. Zájem je vysoký, kanceláře zpracují až sto žádostí denně.
3. 3. 2023|

Uprchlíkům z Ukrajiny pomáhají pojízdné kanceláře, mohou si vyřídit pas nebo řidičský průkaz

Ukrajinská vláda poslala do Česka mobilní imigrační úředníky, aby vyřizovali žádosti o doklady. A to z pojízdných kanceláří ve speciálně upravených dodávkách. Služba je určená uprchlíkům, kteří tu dlouhodobě pobývají.
11. 2. 2023|

„God Save the King“ a další inovace. Co smrt panovnice změní v britské každodennosti?

Po úmrtí královny Alžběty II., která své zemi vládla rekordních sedmdesát let, se bude muset ve Velké Británii hodně věcí změnit – od bankovek až po státní hymnu. Některé se uskuteční ihned, jiné potrvají roky. Smrt panovnice představuje pro Brity tíživý, ale i převratný moment. Podle ostrovních médií dosáhnou náklady na pohřeb a následnou korunovaci odhadem šesti miliard liber. Bude to však jen zlomek peněz, které bude muset země vynaložit na další inovace.
9. 9. 2022|

30 let zpět: Spor o deportaci Kurdů z Dánska do Prahy

Na ruzyňském letišti pobývala několik dní skupina 13 kurdských uprchlíků, která byla do Prahy poslána s doprovodnou eskortou z Dánska. Právě tam vedla jejich původní cesta, ovšem poté, co Dánové zjistili, že Kurdové neměli platné doklady, uprchlíky nechali v Československu podle práva prvního azylu. Československo však jejich deportaci považovalo za neoprávněnou, jelikož žádný z Kurdů letadlo během technického mezipřistání v Praze neopustil.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
26. 7. 2022|

Ulice nazvaná po Tisovi budí nevoli historiků i protifašistických bojovníků. Obec se na přejmenování neshodne

Ve čtyřtisícové obci Varín nedaleko Žiliny nese už třicet let jedna z ulic jméno Jozefa Tisa. Pojmenování po prezidentovi válečného Slovenského státu budí emoce nejen mezi místními. Název odmítá svaz protifašistických bojovníků i historici. Snaha o přejmenování ulice ale v místním zastupitelstvu narazila.
30. 1. 2022|

O náhradní výživné požádalo už téměř sedm tisíc lidí, většina úspěšně

Už půl roku stát proplácí náhradní výživné za neplatiče. Většině žadatelů úřady vyhověly a poslaly jim dohromady přes 36 milionů. Konkrétní částky se nejčastěji pohybují mezi dvěma a půl a třemi tisíci měsíčně. Na dávku mají nárok nejen lidé, kterým bývalý partner neposílá alimenty.
2. 1. 2022|

Volební komise čeká školení. Musí se připravit na změny v uznávaní dokladů

Za tři týdny bude znát Česko vítěze sněmovních voleb. O nových poslancích lidé rozhodnou druhý říjnový víkend. Už teď jsou ustavené volební komise, v příštích dnech je čeká školení. Letos se musejí připravit třeba na změny v uznávání dokladů.
20. 9. 2021|

Do neděle nemohou lidé žádat o občanské průkazy ani cestovní pasy

Od čtvrtku do neděle 1. srpna nemohou lidé žádat o vydání občanského průkazu a cestovního pasu, doklady nebude možné ani převzít. Důvodem je odstávka systému, která souvisí s přípravou na občanské průkazy s biometrickými údaji. Povinnost jejich zavedení vychází z evropského nařízení, v Česku se tento nový typ začne vydávat v pondělí.
29. 7. 2021|

Pandemie ve světě: Slovensko zintenzivňuje hraniční kontroly, Francii může zasáhnout čtvrtá vlna

Slovenská policie začíná s intenzivními kontrolami na hranicích, zaměří se na dodržování karanténních povinností po vstupu na území Slovenska. Provoz některých hraničních přechodů se omezí nebo úplně uzavře. Vzhledem k narůstajícím počtům případů varianty delta mluvčí francouzské vlády Gabriel Attal připustil, že zemi může na konci měsíce zasáhnout čtvrtá vlna koronaviru. Počty nákaz rostou také v Izraeli, tamní vláda proto podle médií chystá nová opatření. Británie naopak i přes narůstající infekce plánuje 19. července zrušit zbývající restrikce.
5. 7. 2021Aktualizováno5. 7. 2021, 18:53|

Pro nové průkazy letos zamíří 341 tisíc řidičů. Někteří mají kvůli covidu odklad

Téměř 341 tisíc motoristů v Česku si bude muset během letošního roku vyměnit řidičský průkaz. Ve srovnání s loňskem to je více než dvakrát méně. Důvodem vyššího počtu v minulých letech byly povinné výměny některých starších dokladů, uvedl mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka. Pro řidiče, kterým průkaz propadl v období loňské covidové krize, však platí mimořádné prodloužení platnosti, zatím do konce března 2021.
13. 1. 2021|

Tisícům Čechů v Británii hrozí, že nedostanou status usedlíka. Chybí jim platné doklady

Tisícům Čechů ve Velké Británii hrozí, že nestihnou požádat o status usedlíka po brexitu a budou se muset vrátit. Chybí jim platné doklady a jejich děti nemají ani české rodné listy, protože se narodily na ostrovech a rodiče je nezapsali na české matrice. Situaci ještě zhoršila pandemie koronaviru, kvůli které musely česká ambasáda a konzulát téměř na čtvrt roku odsunout objednané schůzky.
14. 8. 2020|

Okamžité vyhoštění. Trumpova administrativa usnadnila deportace migrantů

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa výrazně usnadnila zrychlenou deportaci, čímž obejde imigrační soudy. Podle nových pravidel, která začnou platit ještě v úterý, může být okamžitě vyhoštěn každý přistěhovalec bez dokladů, který v zemi pobývá méně než dva roky, oznámilo americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti.
23. 7. 2019|