TÉMA

Odchyt

Divočáci sbírají odvahu, troufnou si skoro až do centra města. Přibývá i nehod se zvěří

V lesích vrcholí sezona lovu trofejní zvěře, myslivci tak regulují počty přemnožených druhů. Černá a spárkatá zvěř hospodářům působí obrovské škody na stromech a polích, podle odhadů ministerstva zemědělství ročně až za pět miliard korun. Například divočáci se za potravou stahují už i do rušného města, přibývá i srážek se zvěří. Resort proto připravuje novelu zákona o myslivosti. Ministr Marek Výborný (KDU-ČSL) ji chce poslat kolegům k posouzení do konce října.
14. 10. 2023|

Pracovnice děčínského bistra přelstily a lapily posledního z uprchlých makaků

Po osmi dnech se podařilo lapit v Děčíně poslední uprchlou opici. Dvouletého makaka chocholatého pracovnice Bistra nad ferratou nalákaly do skladu, ve kterém ho následně zavřely. O návrat zvířete do zoologické zahrady se pak postarali odborníci. Zoo o tom informovala na Facebooku. Devět opic opustilo minulý týden výběh, u kterého někdo poškodil elektrický ohradník.
20. 6. 2023|

Dva makakové z děčínské zoo jsou stále na útěku mimo areál zahrady

Mimo areál děčínské zoologické zahrady stále zůstávají dva makakové chocholatí, jedna opice je mimo svůj výběh v zahradě. Do nastražené klece u zahrady se ve čtvrtek podařilo chytit čtyři uprchlé opice. Nejprve to byl brzy ráno alfa samec a samice s mládětem, o něco později další samec. Skupina zvířat uprchla v pondělí večer z výběhu, u kterého někdo poškodil elektrický ohradník.
16. 6. 2023|

Pracovníci zoo odchytli nandua, který pobíhal kolem Olomouce. Ujal se ho registrovaný chovatel

Odborníkům ze zoo v Olomouci se podařilo ve čtvrtek v podvečer odchytit pštrosovitého ptáka, který několik dnů pobíhal po louce v okolí městské části Chomoutov a nikdo se k němu nehlásil. Nandu pampový byl poté převezen k registrovanému chovateli pštrosů, který se ho ujal. Informovala o tom mluvčí svatokopecké zoo Iveta Gronská.
2. 6. 2023|

Živého třímetrového krokodýla objevili hasiči při požáru zahradního domku

Odchyt exotického zvířete museli řešit hasiči, kteří zasahovali u požáru zahradního domku v Klopině v Olomouckém kraji. Živý krokodýl nilský se totiž nacházel přímo v hořícím objektu, upozornil je na něj majitel. Hasiči tak zásah přerušili, zvíře pomocí termokamery lokalizovali a přivolaní experti na odchyt jej přemístili do blízké garáže. Případ nyní prověřují policisté, kteří podají podnět k veterinární správě ohledně legálnosti chovu.
12. 3. 2021Aktualizováno12. 3. 2021, 15:17|

Býci zastavili provoz u Polánky, unikli z převráceného kamionu

Na silnici u Moravského Krumlova se ve čtvrtek po poledni převrátil nákladní vůz převážející 68 býků, řidič kamionu se lehce zranil. Devět z nich nehodu nepřežilo, jednoho zatoulaného agresivního býka po nalezení utratila veterinářka. Doprava v místě byla až do večerních hodin omezená.
17. 10. 2019Aktualizováno17. 10. 2019, 17:50|

Moravskoslezský kraj povolil odchyt medvědů v případě, že opustí chráněné území a budou ohrožovat lidi

Odbor životního prostředí Moravskoslezského kraje vydal povolení k odchytu medvědů. Platí v případě, že se šelma bude pohybovat mimo území Chráněné krajinné oblasti Beskydy a Poodří a bude ohrožovat lidi. Zvíře může být dokonce v krajním případě zabito. Medvěda lidé naposledy viděli před několika dny nedaleko tábora u Frenštátu pod Radhoštěm.
23. 7. 2019|