TÉMA

Novosibirsk

Letadlo se 167 lidmi nouzově přistálo v Rusku na poli

Na poli v ruské Novosibirské oblasti nouzově přistál dopravní letoun Airbus A320 se 167 lidmi na palubě. Nikomu se zřejmě nic nestalo. Spoj, který mířil z černomořského letoviska Soči do sibiřského Omsku, měl závadu, piloti proto požádali o přistání v Novosibirsku. Nakonec se ale rozhodli pro nouzovou akci.
12. 9. 2023Aktualizováno12. 9. 2023, 11:33|

Byl talentovaný, ale udělal vážné chyby, řekl Putin o Prigožinovi. Vyšetřování pádu letadla pokračuje

Těla vyzdvižená z trosek letadla šéfa Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina jsou natolik ohořelá, že je zatím nebylo možné identifikovat. Napsal to s odvoláním na své zdroje ruský telegramový kanál Baza, který má blízko k ruským silovým strukturám. Podle něj tak bylo zapotřebí odeslat „biologický materiál“ do Moskvy, kde bude proveden rozbor DNA. Soustrast pozůstalým už vyjádřil šéf Kremlu Vladimir Putin. Nejmenovaní představitelé Spojených států, kteří mluvili s agenturou Reuters, mají za to, že Prigožinův letoun sestřelila raketa země-vzduch. Pentagon však toto tvrzení odmítnul.
24. 8. 2023Aktualizováno24. 8. 2023, 23:07|

Rusko kvůli podezření z vlastizrady zatklo odborníka na nadzvuková letadla

Rusko kvůli podezření z vlastizrady zatklo v Novosibirsku předního ruského odborníka na hypersoniku Alexandra Šipljuka, informovala agentura TASS. Jedná se už o třetího vědce ze sibiřského města, kterého bezpečnostní složky zadržely na základě stejného obvinění.
5. 8. 2022|

Přes noc vyplněné lístky či štosy v urnách? Útoky ze zahraničí, odmítají ruské úřady podezření z podvodů

V Rusku v neděli skončily parlamentní volby, od kterých se po vyřazení prakticky všech oponentů Kremlu očekává vítězství vládnoucí strany Jednotné Rusko. Pozorovatelé z řad nevládních organizací hlásí množství nesrovnalostí, porušování pravidel a manipulace s hlasy, úřady ale tyto stížnosti vesměs odmítají či bagatelizují jako útoky ze zahraničí, které mají zpochybnit legitimitu hlasování.
19. 9. 2021Aktualizováno19. 9. 2021, 14:51|

Vědci zkoumají, jaký má šlechtění vliv na vzhled či mozek lišek. Na začátku byl sovětský experiment

Američtí a ruští vědci zkoumají dopad šlechtění na vzhled či mozek lišek. Navazují tak na experiment s domestikací těchto zvířat, který zahájili výzkumníci v tehdejším Sovětském svazu. Na nedávno zveřejněné studii se podílejí vědci z několika amerických institucí a z novosibirského genetického institutu, kde s ochočováním lišek před více než šedesáti lety začali.
5. 8. 2021|

Novináři pátrají po ruských travičích. Stejní agenti z aféry Navalnyj chtěli zlikvidovat také básníka Bykova

Za pokusem o otravu ruského učitele, básníka a publicisty Dmitrije Bykova stojí stejní důstojníci ruské tajné služby jako za otravou opozičního lídra Alexeje Navalného. S novým zjištěním u dva roky staré události přišla mezinárodní investigativní skupina Bellingcat a ruský server The Insider. Zatímco Bellingcat hledal souvislosti ve veřejných databázích, ruští investigativci pátrali na místě. Výsledky společné práce v rozhovoru po pořad Newsroom ČT24 popsal šéfredaktor The Insideru Roman Dobrochotov.
13. 6. 2021|

Rusko začalo zkoumat viry uvězněné tisíce let v sibiřském permafrostu

Ruská státní laboratoř oznámila, že začíná s výzkumem pravěkých virů, které byly celé desetitisíce let uvězněné ve zvířecích tělech v permafrostu a mohou být potenciálně nebezpečné i pro člověka.
17. 2. 2021|

Rusko přitvrzuje proti novinářům. Zatýká je na demonstracích i za sdílení příspěvků, které souvisí s Navalným

Po úterním rozhodnutí soudu poslat ruského opozičního politika Alexeje Navalného na 3,5 roku do vězení vyšli jeho stoupenci opět do ulic ruských měst. A tamní policie proti nim opět razantně zakročila. Údery obušků a zatýkání ani tentokrát neminulo novináře, a to přesto, že na demonstracích musí kvůli jasné identifikaci nosit žlutou vestu s nápisem press. Pořad Newsroom ČT24 přináší příběhy zadržených novinářů i zpovědi těch, kteří protesty na podporu Navalného na místě sledují.
7. 2. 2021|

„Svobodu pro Navalného!“ Rusové demonstrovali v desítkách měst, zadrželi jich přes tři tisíce

V Rusku se konaly nepovolené demonstrace za propuštění Alexeje Navalného. Politik, který se nedávno vrátil z německé nemocnice po otravě, čeká ve vazbě na soud kvůli obvinění z podvodu. Opozice považuje proces za politický. Akce se konaly po celé zemi, v celách skončilo podle nevládní organizace ovd.info více než tři tisíce lidí z devadesáti měst, přes 1200 z nich zadržela policie v Moskvě. Již v předvečer si policisté přišli pro mnohé organizátory. Proti režimu Vladimira Putina se demonstrovalo i v Praze.
23. 1. 2021Aktualizováno23. 1. 2021, 23:06|

Navalnyj už dýchá sám. O návratu do Ruska nepochybuje

Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj na sociální síti zveřejnil svůj první snímek z berlínské kliniky Charité, kde se zotavuje z nedávné otravy. Muž odhalující rozkrádání státních peněz ruskými politiky byl podle západních expertů otráven nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok.
15. 9. 2020|

Jednotné Rusko míří k vítězství v místních volbách. Navalného spojenci uspěli na Sibiři

Vládnoucí prokremelská strana Jednotné Rusko míří k vítězství v nedělních komunálních volbách, stoupenci opozičního vůdce Alexeje Navalného ale zaznamenali úspěch v některých městech na Sibiři. Informovala o tom agentura Reuters. Rusové v nedělním hlasování rozhodovali o složení řady regionálních parlamentů a městských rad, zároveň se konaly volby části gubernátorů a doplňovací volby do Státní dumy, tedy dolní komory parlamentu.
14. 9. 2020Aktualizováno14. 9. 2020, 09:15|

Rusové volí gubernátory, poslance i městské rady. Vybírají z nabídky schválené režimem

Rusové začínají třídenní volbu gubernátorů, regionálních poslanců nebo zastupitelů městských rad. Ve hře je 77 tisíc postů. Komise odmítly řadu opozičních kandidátů, a na většině míst se tak bude rozhodovat pouze mezi stranami parlamentními nebo několika novými, které jsou podle politologů až na výjimky loajální Kremlu. Spokojenost s hlavní kremelskou stranou Jednotné Rusko i režimem Vladimira Putina přitom klesá hlavně kvůli stagnující ekonomice.
11. 9. 2020|

Navalného štáb v Novosibirsku napadli chemikálií maskovaní útočníci, několik lidí se přiotrávilo

Štáb ruského opozičního politika Alexeje Navalného v Novosibirsku se stal terčem útoku. Dva maskovaní lidé hodili v úterý do jeho sídla sklenici s tekutinou a dva lidi poté odvezla záchranná služba. Sám Navalnyj je po otravě hospitalizován v Německu. V Rusku se od pátku do neděle konají regionální volby.
9. 9. 2020Aktualizováno9. 9. 2020, 20:54|

Nemoc COVID-19 má v Česku 522 lidí. Nově bude povinné zakrýt si všude venku obličej

V Česku byla dosud nákaza novým typem koronaviru potvrzena u 522 lidí, řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Od rána přibylo 58 případů. Vláda ve snaze zabránit dalšímu šíření nemoci COVID-19 zakáže od čtvrtka vycházet ven bez roušky či jiného zakrytí tváře, v celé zemi začne platit o půlnoci ze středy na čtvrtek. Zavádějí se i speciální otvírací hodiny v obchodech pro seniory. Počínaje čtvrtkem nesmí do těchto prodejen mezi 10. a 12. hodinou nikdo jiný než lidé nad 65 let.
18. 3. 2020Aktualizováno18. 3. 2020, 23:14|

Stav nouze a kolabující lidé. Kouř z požárů na Sibiři dusí ruská města, může urychlit tání Arktidy

Požáry na Sibiři už zachvátily území o velikosti Belgie. V plamenech se podle úřadů ocitlo 3,2 milionu hektarů lesních porostů, hlavně v nedostupných oblastech Jakutska, Krasnojarského kraje a Irkutské oblasti. Kouř dusí celá města, přinutil četná letiště v oblasti ke změnám letových plánů a lidé si stěžují na zdravotní potíže. Dým pocítili i obyvatelé kazašské metropole. Ekologové se obávají dlouhodobých dopadů včetně rychlejšího tání arktického ledu.
29. 7. 2019|

Na Sibiři hoří skoro milion hektarů lesa. Nikdo ho nehasí

Rozsáhlý požár na střední Sibiři zachvátil téměř milion hektarů, tedy deset tisíc kilometrů čtverečních lesa. To přibližně odpovídá rozloze Jihočeského kraje. Dým z něj se dostal do měst vzdálených stovky kilometrů. Oheň nikdo nehasí. Zákon to v Rusku umožňuje pouze v případě, že náklady na hašení nejsou vyšší než způsobené škody.
23. 7. 2019Aktualizováno23. 7. 2019, 10:50|