TÉMA

Plácido Domingo

Mladí Češi se utkají v talentové soutěži vážné hudby na ČT. Hodnotí je i Plácido Domingo

Na první pohled neobvyklé spojení televizní talentové soutěže a klasické hudby přináší projekt Virtuosos. Původně maďarský pořad získal mezinárodní podobu, a tak se jí účastní také talenty z Česka, Slovenska, Polska nebo Srbska. Jednu ze čtyř epizod teď každý pátek přináší ČT art. Finále proběhne 18. prosince.
30. 11. 2020|

Vteřina dějepisu: Víte, jaký sport svedl 7. července 1990 dohromady Tři tenory?

Většinou bývají tři. Tamboři, úkoly, oříšky, mušketýři (ano, tady je to sporné). Trojka byla osudové číslo i pro pěvce, kteří – jeden za všechny, všichni za jednoho – udělali z opery davový zážitek: Josého Carrerase, Plácida Dominga a Luciana Pavarottiho. Víte, při jaké příležitosti Tři tenoři vystoupili 7. července 1990 poprvé pohromadě?
7. 7. 2020|

„Doufám, že budu příkladem.“ Plácido Domingo se omluvil ženám za sexuální obtěžování

Španělský tenorista Plácido Domingo se omluvil ženám, které ho viní ze sexuálního obtěžování. V prohlášení, zveřejněném agenturou Europa Press, přijal plnou zodpovědnost za své činy. Slavný pěvec původně veškerá obvinění odmítl, nyní ale požádal své bývalé kolegyně o odpuštění a zdůraznil, že způsobeného utrpení upřímně lituje.
25. 2. 2020|

Plácido Domingo po půl století skončil v Metropolitní opeře. Z obtěžování ho viní dvacítka žen

Španělský operní pěvec Plácido Domingo ukončil spolupráci s newyorskou Metropolitní operou, kde měl ve středu vystoupit v titulní roli opery Macbeth. Důvodem je podle deníku The New York Times napětí ve sboru kvůli vyjádřením dvou desítek žen, které v médiích v předchozích týdnech obvinily Dominga ze sexuálního obtěžování v dřívějších letech. Pěvec popírá, že by je obtěžoval.
25. 9. 2019|

Plácido Domingo čelí obvinění ze sexuálního obtěžování. Slavný pěvec nařčení odmítá

Proslulý operní pěvec a dirigent Plácido Domingo čelí obvinění, že sexuálně obtěžoval bezmála dvě desítky žen. Osmasedmdesátiletý Domingo označil obvinění za „hluboce znepokojivá a tak, jak byla představena, za nepřesná“. Dodal, že se domníval, že veškeré jeho chování bylo přijímáno kladně a se souhlasem. Orchestr ve Filadelfii vzápětí zrušil Domingovo pozvání k zářijovému vystoupení. Podle AP se toto těleso stalo první institucí, která takto reagovala po vypuknutí kauzy. Opera v Los Angeles, kde Domingo působí jako generální ředitel, oznámila, že najala advokáta, který se bude „znepokojivými obviněními“ zabývat.
13. 8. 2019|

Je moje povinnost pomáhat pěvcům, aby se stávali hvězdami, říká Plácido Domingo

Světová operní hvězda, dirigent a zakladatel soutěže mladých pěveckých talentů Operalia Plácido Domingo přijel do Česka. Vůbec poprvé se totiž tato soutěž přesunula do Prahy, kde se utká čtyřicet nejlepších interpretů z celého světa. V Národním divadle poskytl Plácido Domingo České televizi exkluzivní rozhovor – o soutěži nebo o svých prvních konkurzech na roli v opeře. Rozhovor vedl Petr Kořínek.
22. 7. 2019|