TÉMA

Pink Floyd

Waters na koncertě ve Frankfurtu nechal sporný kostým ve skříni. Nejsem antisemita, řekl rocker

Spoluzakladatel slavné kapely Pink Floyd Roger Waters po vlně protestů a zahájení policejního vyšetřování změnil podobu jevištní show na svém nedělním koncertě ve Frankfurtu nad Mohanem. Waters v Německu čelí vyšetřování kvůli podezření z šíření nenávisti proti náboženské, národnostní nebo etnické skupině poté, co si v Berlíně oblékl kostým připomínající nacistickou uniformu.
29. 5. 2023Aktualizováno29. 5. 2023, 22:43|

Roger Waters se hájí, že jeho kostým symbolizuje odpor proti fašismu. Němci rockera vyšetřují

Spoluzakladatel rockové kapely Pink Floyd Roger Waters prohlásil, že jeho kontroverzní černý kabát s červenou páskou na paži je ve skutečnosti antifašistický. Devětasedmdesátiletého hudebníka vyšetřují kvůli kostýmu německé úřady poté, co se v něm objevil na koncertě v Berlíně. Policie podezírá slavného muzikanta ze šíření nenávisti proti určité náboženské, národnostní nebo etnické skupině, protože oblek připomínal uniformu, kterou nosili důstojníci nacistické organizace SS.
27. 5. 2023|

Německá policie vyšetřuje hudebníka Waterse kvůli kostýmu na koncertě

Policie v Berlíně vyšetřuje spoluzakladatele britské rockové kapely Pink Floyd Rogera Waterse kvůli možnému šíření nenávisti proti určité náboženské, národnostní nebo etnické skupině. Informuje o tom internetový portál týdeníku Der Spiegel. Případ souvisí s Watersovým koncertem z minulého týdne, na kterém vystoupil v černém kabátu s červenou páskou na paži. Tento kostým podle mluvčího policie připomínal uniformu, jakou nosili důstojníci nacistické organizace SS.
26. 5. 2023|

Vesmír není tichý. Vědci zaslechli zvuk černé díry

Americká kosmická agentura NASA zveřejnila na svém twitterovém profilu zvukový klip, který představuje skutečné zvukové vlny vycházející z obrovské černé díry v centru kupy galaxií Perseus.
23. 8. 2022|

Pink Floyd po čtvrtstoletí vydali novou píseň. „Hey, Hey, Rise up!“ podporují Ukrajinu

Britská hudební skupina Pink Floyd složila píseň na podporu Ukrajiny. Zemi bránící se ruské agresi povzbuzuje skladba Hey, Hey, Rise up! (Hej, hej, povstaň!). Slyšet je v ní hlas ukrajinského zpěváka Andrije Chlyvňuka. Posloužit má k získávání prostředků pro humanitární účely. Novou skladbu nenahráli Pinkl Floyd od konce kapely v polovině devadesátých let.
8. 4. 2022|

Britští hudebníci se po brexitu bojí o svá turné. Na nová víza si stěžují hvězdy i malé kapely

Více než sto britských hudebníků varovalo, že kvůli brexitové dohodě s Evropskou unií jsou v ohrožení jejich turné po Evropě. Popové a rockové hvězdy jako Elton John, Sting, Bob Geldof a hudebníci kapel Pink Floyd či Radiohead si stěžují, že britská vláda nevyjednala bezvízové pracovní podmínky pro ostrovní hudebníky po odchodu z Evropské unie. Žádají, aby to napravila.
24. 1. 2021|
30 let svobody

Co zanechalo 30 let svobody na kulturní scéně? Rolling Stones, Entropu i Český sen

Kolja získal Oscara, do Prahy se přivalili Rolling Stones, nadšení i kritiku sklidila stavba Tančícího domu a Václav Havel v pětasedmdesáti letech natočil filmový debut. U příležitosti výročí sametové revoluce se ČT24 ve speciálním pořadu ohlédla za třiceti lety na kulturní a společenské scéně. Jako hosté se k bilanci přidali scenáristé Zdeněk Svěrák a Petr Jarchovský, divadelní režisér David Radok, herec Ondřej Vetchý, historik architektury Zdeněk Lukeš nebo výtvarník David Černý.
7. 11. 2019|

Apollo 11 ve spárech popkultury: potkalo komiksového supermana i inteligentní auta

Když lidé před 50 lety poprvé přistáli na Měsíci, byla to pro mnohé Američany jedna z nejdůležitějších událostí v dějinách – ve velkém výzkumu Pew Research Center se přistání umístilo jako sedmá největší věc v dějinách. Není divu, že se tolikrát objevuje v kulturních i popkulturních odkazech.
22. 7. 2019|