TÉMA

Sochy

Chorvat tvoří sochy ze zápalek

Chorvatský umělec Tomislav Horvat se věnuje tvorbě soch ze zápalek v životní velikosti. V současné době pracuje na dokončení své verze Michelangelova Davida. Odhaduje, že na dílo padne zhruba 430 tisíc zápalek. Mezi jeho další výtvory patří například socha herce Al Pacina v roli Dona Corleoneho z filmu Kmotr. Svá díla už Horvat vystavoval v mnoha chorvatských galeriích.
19. 1. 2024|

Sochy, které unikly plamenům. Výstava odhaluje zachráněné poklady katedrály Notre Dame

Výstava v Paříži představuje sochy, vitráže a obrazy, které přežily ničivý požár katedrály Notre Dame před třemi lety. Některé z nich se do jednoho z nejznámějších chrámů na světě vrátí příští rok v dubnu, kdy by se po nákladné opravě měl znovu otevřít veřejnosti.
18. 3. 2023|

Češi ničí kvůli ruské agresi pomníky rudoarmějců. „Lidé mají krátkou paměť,“ obává se historik

V reakci na ruskou agresi na Ukrajině lidé poškozují pomníky vojákům Rudé armády z druhé světové války. Nápisy či barvy ukrajinské vlajky se objevily v Brně nebo v Kuřimi. Například v Přibyslavi se kvůli opakovanému vandalství rozhodli sochu rudoarmějce raději dočasně uschovat. Podle vojenského historika Eduarda Stehlíka si ale lidé vybírají pro vyjádření svých názorů na Rusko špatný terč, v Rudé armádě totiž bojovalo i mnoho Ukrajinců.
14. 3. 2022|

Otevírají se nepřístupná místa po celé Praze včetně výjimečné Umělecké zahrady

Sedmý ročník festivalu Open House Praha otevře o víkendu osmdesát běžně nepřístupných budov a prostorů. Mottem festivalu je Architektura pro všechny, prohlídky jsou totiž určené pro širokou veřejnost včetně rodin s dětmi a osob se zrakovým a sluchovým postižením. Vstup do všech otevřených budov je zdarma bez nutnosti předchozí registrace. Jedním z nejzajímavějších míst je Umělecká zahrada v Nuslích, kde vznikla celá řada nejznámějších pražských soch.
7. 8. 2021|

Královéhradecké nábřeží zdobí pětice nových soch

Na Nábřeží sochařů u Labe v Hradci Králové stojí nové pískovcové sochy pěti umělců. Vznikly během letošního mezinárodního sochařského sympozia v Hořicích na Jičínsku. Na nábřeží zůstanou dva roky a pak se vrátí do Hořic, kde by měly najít trvalé místo. Setkání sochařů se koná vždy po dvou letech. Jednatřicátý ročník sympozia, který se měl konat již loni, ale kvůli epidemii koronaviru organizátoři přeložili na letošek.
26. 7. 2021|

Abstraktní struktury lákají milovníky krásy. Anglický zámeček připravil výstavu Sira Tonyho Cragga

Anglické panství Houghton Hall v Norfolku připravilo ve spolupráci se sochařem Tonym Craggem souhrnnou výstavu jeho prací. Cragg začal vystavovat v osmdesátých letech minulého století. Dlouhodobě se zaměřuje na velkoformátové plastiky, jež jsou spíše strukturou hmoty než sochou, která něco konkretizuje. Jednotlivá bronzová a ocelová díla jsou umístěna v zahradách i interiérech zámečku a v minulosti se objevila v pařížském Louvru nebo petrohradské Ermitáži. Dveře pro návštěvníky se otevřou 19. května a expozice by měla být otevřena až do 26. září tohoto roku.
10. 5. 2021|

„Nezbylo nic než prázdný otvor.“ Před dvaceti lety Taliban zlikvidoval dvě obrovské sochy Buddhy

Ještě před barbary z takzvaného Islámského státu, ničiteli starověkých kulturních památek, tu byl Taliban. Před dvaceti lety zničili tito islámští extremisté nenahraditelnou dvojici kamenných Buddhů v afghánském Bámjánu. Třicet osm, respektive padesát čtyři metrů vysoké sochy vytesané na přelomu 6. a 7. století do skály bořili s pomocí výbušnin několik dní v březnu 2001. Podle tehdejšího talibanského vůdce mully Umara jejich existence odporovala Koránu.
9. 3. 2021|

Dívka Kurta Gebauera utíká pro lásku. Pomoci jí můžou účastníci pátrací hry

Sochař Kurt Gebauer oslaví v srpnu osmdesáté narozeniny. Opavská kulturní organizace OKO mu k jubileu nadělila mimo jiné venkovní pátrací hru. Zájemce provede po sochách tohoto rodáka z Opavska.
28. 1. 2021|

Britská vláda chce chránit pomníky před „vrtochy rozvášněných davů“. Chystá na to zákon

Britská vláda chystá nový zákon, který by měl lépe chránit sochy a další pomníky v ulicích. Úprava legislativy je reakcí na loňské demonstrace proti rasismu, při kterých z ulic britských měst zmizelo několik kontroverzních pomníků. Podle návrhu zákona, který by měl platit pouze v Anglii, by musely při jakékoli změně či snaze o odstranění památníků vydat úřady stavební povolení.
17. 1. 2021|

Těžba ledu se Číňanům vyplácí. V Charbinu z něj postaví celé město

Zamrzlá řeka Sungari poskytuje nezvyklým způsobem obživu několika stovkám těžařů ledu ve městě Charbin. Ti se v létě živí jako farmáři nebo stavaři, ale v zimě by uplatnění v této části světa hledali složitě. Důvodem těžby je příprava ledových kvádrů, které následně změní skupina čínských umělců v sochy a paláce. Ty se pak během prosince a ledna stanou součástí ledového města, které ročně přiláká přes deset milionů návštěvníků z celého světa. Letošní otevření království ledu, které se rozkládá na ploše šest set tisíc metrů čtverečních, je v severočínském městě plánovano na 5. ledna.
6. 1. 2021|

Sedm set sochařských děl je on-line. Pro Brňany, kteří mají chuť nejen brblat, ale i se něco dozvědět

Jihomoravská metropole spustila nový web zaměřený na umění ve veřejném prostředí. Na portále Sochařské Brno se zájemci dozvědí, kde ve městě najdou historické i nové sochy, památníky, pamětní desky, reliéfy i další drobné sochařské prvky v ulicích města.
25. 11. 2020|

Historik architektury Lukeš zvažuje právní kroky kvůli otcově soše Lenina. Vystavili ji v Porýní

Český historik architektury Zdeněk Lukeš zvažuje právní kroky proti německé Marxisticko-leninské straně, která v západoněmeckém Gelsenkirchenu vztyčila sochu Vladimira Iljiče Lenina. Skulptura vznikla podle návrhu Lukešova otce. Německá extremně levicová formace, která původně v Hořovicích vystavenou sochu koupila, se synem tvůrce její nové použití nekonzultovala.
4. 7. 2020|

Národní garda aktivována. Bude chránit washingtonské sochy

Přibližně 400 neozbrojených příslušníků washingtonské národní gardy bylo aktivováno, aby v hlavním městě USA pomáhali bezpečnostním složkám střežit některé historické památníky. Informovaly o tom ve středu podle agentury Reuters úřady poté, co se demonstranti pokusili v parku poblíž Bílého domu strhnout sochu bývalého prezidenta Andrewa Jacksona.
25. 6. 2020|

BLOG: Špatní lidé. Socha připomíná vždy jen jeden aspekt významné osobnosti

Bourání soch si neumím vysvětlit jinak než nábožensky, než že potřebujeme své svaté a že jsme zhrzeni, když se zjistí, že domnělí svatí vlastně žádní svatí nejsou. Jako bychom to dřív nevěděli.
24. 6. 2020|

Posprejovaný de Gaulle a řada dalších soch. Rasové protesty se rozšířily i do Francie

Francií postupují protesty za rasovou rovnoprávnost. Například v Paříži v pondělí neznámí  pachatelé posprejovali červenou barvou dvě sochy spojované s francouzskou koloniální érou. U řady dalších po celé zemi pokračují demonstrace za jejich odstranění. Manifestace se do země rozšířily ze Spojených států po smrti Afroameričana George Floyda.
22. 6. 2020Aktualizováno22. 6. 2020, 20:05|
Interview ČT24

Pražská socha Churchilla neřeší jeho chování k Bengálsku, tvrdí historik

Pražská socha bývalého britského premiéra Winstona Churchilla neřeší jeho chování ohledně bengálského hladomoru, výrok „Churchill byl rasista“ má v Česku odlišný význam, než je ten v zahraničí. Řekl to spisovatel a historik Pavel Kosatík, který byl v neděli hostem pořadu ČT Interview ČT24. Podle něho Churchillova socha stojí v Praze díky jeho kritice mnichovské dohody nebo zastání se Československa během druhé světové války.
22. 6. 2020|
Komiks

Bronzovou sochu spouštěl v Praze jeřáb. Začal festival Sculpture Line

V ulicích se postupně objevují nové sochy. Začal šestý ročník festivalu Sculpture Line, který zasazuje díla současných domácích i zahraničních autorů do veřejného prostoru. Sochy rozmisťují organizátoři postupně. Některé zůstanou pár měsíců, jiné až do dalšího ročníku.
12. 6. 2020|

Freddie Mercury, Hurvínek a Harvard. Roušky nosí sochy slavných po celém světě

Recese a humor jsou jedny z mála pozitivních reakcí, které reflektují současný „koronavirový“ stav. Mají je na svědomí lidé, kteří napříč světadíly oblékají sochám na ústa roušky. Galerie fotografií ukazuje, jak své oblíbené sochy zdobí lidé v Kanadě, Číně, Skotsku, Česku, ale třeba i na Novém Zélandu.
7. 4. 2020|

Řecko chce zpátky sochy, které si v 19. století odvezli Britové

Řecko se znovu snaží získat zpátky starověká umělecká díla, která byla součástí Parthenonu. Vzácné sochy a reliéfy vystavuje Britské muzeum. Z Atén do Londýna je odvezl lord Elgin na začátku 19. století. Britové díla vrátit dlouhodobě odmítají.
5. 2. 2020|

Leonardo da Vinci potkal bezhlavý pár, zatímco si čokoládové figurky dávaly polibek

V Belgii se sešly desítky performerů na festivalu „Statues en Marche“, aby předvedly hostům své umění v podobě oživlých soch, které mnozí znají i z českých náměstí. Vytvořit dokonalou iluzi sochy není jen otázka kvalitního kostýmu, ale rovněž fyzické připravenosti. Někteří účinkující vydrží v jedné poloze i desítky minut. O festival byl velký zájem a nakonec ho navštívilo přes padesát tisíc hostů. O zábavu se postaraly „lidské sochy“ z Belgie, Ruska, Itálie a Argentiny.
22. 7. 2019|