TÉMA

Banány

Policisté na severu Čech objevili velkou zásilku kokainu, podle Deníku bylo drogy čtvrt tuny

Policie v Ústeckém kraji zajistila ve čtvrtek balík s větším obsahem kokainu, podle informací Deníku.cz šlo až o 250 kilogramů. Balíčky s drogou se našly v dodávce v areálu firmy Fluorit v Sobědruhách na Teplicku, kde se zpracovávají nerostné suroviny, uvedl portál. Národní protidrogová centrála bez dalších podrobností uvedla, že vyšetřuje nález většího množství kokainu v Ústeckém kraji. Mluvčí centrály Barbora Kudláčková jen řekla, že policisté na místě provádějí úkony trestního řízení.
1. 7. 2022|

V obchodech v Česku našli v bednách s banány kokain. Na černém trhu by měl cenu 2,5 miliardy

Pracovníci supermarketů v Jičíně a Rychnově nad Kněžnou našli v krabicích od banánů lisované kostky kokainu. Policie prověřila i další tři místa, kam zamířila stejná šarže banánů a odhalila další balíčky. Celkem tak zajistila 840 kilogramů drogy. Zásilka dorazila z Kolumbie a do Evropy se balíčky dostaly lodí zřejmě přes Hamburk.
10. 6. 2022Aktualizováno10. 6. 2022, 18:19|

Konec erupce sopky na La Palmě je v nedohlednu. „Jsme jí vydáni na pospas,“ uznal premiér

Konec činnosti sopky na kanárském ostrově La Palma je zatím v nedohlednu, řekl premiér Kanárských ostrovů Ángel Víctor Torres. Sopka chrlí lávu skoro měsíc a jen v neděli na ostrově zaznamenali 42 seizmických otřesů, z nichž největší měl sílu 4,3 stupně. Zrušeno bylo 22 z 38 naplánovaných leteckých spojů.
17. 10. 2021|

Plíseň banánů se šíří do Jižní Ameriky. Zničila už jeden druh tohoto ovoce

Několik zemí Latinské Ameriky vyhlásilo fytosanitární pohotovost v obavě z rozšíření choroby, která ohrožuje banánovníky. Učinily tak poté, co houbovitá plíseň postihla jednu plantáž v Kolumbii u hranic s Venezuelou. Zatím není potvrzeno, že jde o obávanou variantu takzvané panamské nemoci, která v minulosti zlikvidovala ve světě celý jeden druh banánů. Informoval o tom deník El País.
22. 7. 2019|