TÉMA

Jiří Chvojka

Pronájem městského mobiliáře firmě JCDecaux končí, Praha si jej bude spravovat sama

Pražský magistrát definitivně končí s jedním z nejstarších kontraktů, které vedení města v minulosti uzavřelo. Francouzská firma JCDecaux si pronajímala městský mobiliář, zejména reklamní plochy na zastávkách MHD. Magistrát jí ale smlouvu neprodloužil a do letoška by měla společnost své reklamní plochy a zastávky odstranit.
24. 11. 2023|

Po nálezu Ústavního soudu by klienti od pojišťoven mohli získat zpět více peněz

Někteří klienti možná získají zpět více peněz, které během let poslali pojišťovnám na základě neplatných smluv. Ústavní soud (ÚS) se úterním nálezem vymezil proti dosavadní judikatuře. Ta, zjednodušeně řečeno, vedla k závěru, že klienti měli neplatné smlouvy rozpoznat, a proto je nárok na vydání bezdůvodného obohacení zcela nebo částečně promlčený. Nález je dostupný na webu soudu. Podle advokáta Petra Němce jde o významný judikát se značnými potenciálními dopady, týkajících se až milionu smluv.
24. 5. 2022Aktualizováno24. 5. 2022, 19:24|

Česko čelí mezinárodním arbitrážím za asi 64 miliard korun. Nejnovější řízení proti státu vede JCDecaux

Česko aktuálně čelí mezinárodním arbitrážím za zhruba čtyřiašedesát miliard korun. Většinu tvoří nároky společnosti Diag Human a podnikatele Josefa Šťávy. Nejnovější řízení proti státu pak zahájila francouzská firma JCDecaux za údajně zmařenou investici v pražském dopravním podniku.
31. 10. 2021|

Liberečtí vědci vyvinuli roušku, která se v přírodě rozloží

Roušku, která nezatěžuje životní prostředí, vyvinuli vědci Technické univerzity v Liberci (TUL). Díky použití kyseliny mléčné se rychle rozloží, a je ji tak možné kompostovat. Informoval o tom mluvčí TUL Radek Pirkl. S pandemií jsou použité roušky stále větším problémem, denně se jich produkují miliony a plast, ze kterého jsou vyrobeny, může v přírodě zůstávat i desítky let. Novinka by tak mohla ekologickou zátěž výrazně zmírnit.
7. 6. 2021|

Rošáda v čele Kladna: Jiránek končí jako primátor, nahradil ho Volf

Kladenští zastupitelé odvolali dosavadního primátora Dana Jiránka (ODS) a nahradili ho Milanem Volfem (Volba pro Kladno). Odvolání navrhl opoziční zastupitel Přemysl Mužík (Volba pro Kladno), který svůj návrh nezdůvodnil. Jednání zastupitelstva pokračuje, mimo jiné odvoláním dalších členů vedení města a volbou nových radních. Kladno dosud vedla koalice ODS, Kladeňáci a ANO, ve třiatřicetičlenném zastupitelstvu měla 18 mandátů. Nyní jsou ve vedení zástupci Volby pro Kladno, KSČM a dva bývalí členové ANO.
14. 9. 2020Aktualizováno14. 9. 2020, 18:16|

Spotřebitelská sdružení žalují Českou pojišťovnu a Generali kvůli neoprávněným poplatkům

Spotřebitelské organizace Asociace občanských poraden a Podvedení klienti podávají žalobu na Českou pojišťovnu a pojišťovnu Generali. Podle organizací pojišťovny protiprávně vybírají poplatky v investičním životním pojištění a měly by s tím přestat. Česká pojišťovna však podle dřívějšího vyjádření pochybení odmítala.
22. 10. 2019Aktualizováno22. 10. 2019, 13:19|

Praha se už tři roky snaží soudně zneplatnit smlouvu s Rencarem. ČT zjistila, že to již dávno udělal jiný soud

Současné vedení Dopravního podniku v Praze je přesvědčeno, že prodělává desítky milionů ročně na smlouvě o pronájmu reklamních ploch. Před 22 lety ji minulý management uzavřel s firmou Rencar. Od roku 2016 se dopravní podnik pokouší smlouvu vypovědět a zároveň zpětně napadl její platnost. ČT přitom zjistila, že ji soudy už před deseti lety označily za neplatnou.
21. 7. 2019|