TÉMA

Západní Virginie

Spojené státy posílily ochranu hranice s Mexikem stovkami vojáků

Americká ministryně vnitra Deb Haalandová odjela na hranici s Mexikem zkontrolovat migrační situaci. Na ochranu hranice administrativa posílá dalších 1500 vojáků. Obává se dalšího nárůstu počtu zadržených migrantů, kterých by brzy mohlo být až třináct tisíc denně.
5. 5. 2023|

Masivní česká investice v USA. V Západní Virginii vyrostla továrna miliardáře Komárka

Guvernér Západní Virginie Jim Justice a vlivní američtí zákonodárci slavnostně zahájili provoz továrny na metanol. Jde o jednu z největších českých investic ve Spojených státech – společnost Karla Komárka za stavbu zaplatila přes čtvrt miliardy dolarů. Američtí senátoři se snaží mírnit obavy místních obyvatel z případných zdravotních rizik.
25. 4. 2023|

Po znásilnění svatba. Řada Američanů netuší, že státy USA dovolí tisíce sňatků dětí

Každá pátá dívka na světě se vdá ještě před svými osmnáctými narozeninami. To je třiadvacet dětských svateb za minutu a skoro jedna za tři vteřiny, upozorňuje organizace Girls Not Brides. Díky osvětě a tlaku na vlády se čísla dařila postupně snižovat, čáru přes rozpočet však udělaly aktivistům důsledky pandemických opatření. Fenomén dětských manželství se přitom netýká jen rozvojových zemí –⁠ ani řada Američanů netuší, že ve Spojených státech, které šíří lidská práva po světě, vstoupily do manželství během dvou dekád statisíce nezletilých. Osm států USA dokonce nezavedlo žádný minimální věk, při splnění určitých podmínek se tak může ocitnout v nuceném svazku i desetileté dítě.
1. 12. 2022|

Záplavy v americkém Kentucky si vyžádaly zatím 26 obětí

Počet obětí záplav, které na východě amerického státu Kentucky rozpoutaly přívalové deště, stoupl na 26. Mezi mrtvými je také šest dětí. Podle guvernéra Andyho Besheara bude bilance obětí pravděpodobně dál narůstat, uvedla v neděli agentura AP.
31. 7. 2022Aktualizováno31. 7. 2022, 21:15|

Demokraté a republikáni se přetahují o volební pravidla v USA

Ve Spojených státech se rozhořela obří politická bitva o volební zákony. Demokraté obviňují republikány, že se snaží omezit možnosti hlasování a tím docílit menšího počtu odevzdaných hlasů od černochů a hispánců, kteří většinou volí demokraty. Republikáni naopak kritizují demokraty za jimi prosazované změny, které volby otevírají například i pro občany cizích států.
15. 1. 2022|

Astronomové hledali život v galaktickém jádru. Prozkoumali 60 milionů hvězd, a nenašli nic

Astrobiologové z projektu Breakthrough Listen zveřejnili předběžné výsledky průzkumu, ve kterém pátrali po rádiových signálech, které by mohly pocházet od vyspělých mimozemských civilizací.
4. 5. 2021|

Výsledky sčítání lidu v USA posílí republikány. Přerozdělí se křesla v Kongresu a překreslí mapy

Američanů za uplynulou dekádu přibylo nejméně od hospodářské krize ve třicátých letech minulého století, v zemi žije 331 milionů lidí. Ukazují to výsledky sčítání lidu, podle nějž se mimo jiné rozdělují křesla ve Sněmovně reprezentantů. Poprvé v historii si pohorší Kalifornie, o jednoho kongresmana přijde New York. Naopak se rozrostou delegace z Floridy nebo Texasu.
27. 4. 2021|

„Volitelé promluvili.“ Bidenovo vítězství už uznal i lídr republikánských senátorů McConnell

Lídr republikánů v Senátu USA Mitch McConnell uznal Trumpovu porážku a poblahopřál Joeu Bidenovi. Jeho vítězství ve volbách uznali i další vlivní republikáni z několika amerických států. Vyjádřili se tak krátce poté, co Biden získal očekávaných 306 hlasů volitelů. Stávající prezident Donald Trump však stále odmítá připustit porážku, k čemuž ho už vyzval i nově zvolený prezident. Trump i nadále mluví o volebních podvodech, desítky žalob jeho právníků však už soudy definitivně zamítly.
15. 12. 2020Aktualizováno15. 12. 2020, 20:07|

Sbor volitelů vybral nového amerického prezidenta. Biden získal očekávaných 306 hlasů

Joe Biden při pondělním hlasování prezidentského sboru volitelů obdržel 270 hlasů potřebných na to, aby se v lednu ujal Bílého domu coby 46. prezident Spojených států. Přes klíčovou hranici jej přenesly hlasy 55 volitelů nejlidnatějšího amerického státu Kalifornie. Po ní jako poslední hlasovala Havaj. Biden podle očekávání získal celkových 306 hlasů, končící prezident Donald Trump jich obdržel 232.
14. 12. 2020Aktualizováno15. 12. 2020, 12:07|

Americký raper Kanye West shání sedm tisíc podpisů pro kandidaturu na prezidenta

Za Kaneyho Westa v jeho přání stát se šéfem Bílého domu se postavil například miliardář Elon Musk, naopak manželka Kim Kardashianová vyzvala média, aby byla shovívavá. Podle ní slavný raper trpí bipolární poruchou. Jedno je jisté: pokud West získá do pondělí v Západní Virginii 7144 podpisů oprávněných voličů, stane se oficiálním kandidátem.
30. 7. 2020|

USA zaznamenaly přes 60 tisíc nových případů covidu-19, v některých státech docházejí lůžka v nemocnicích

Spojené státy ve středu opět zaznamenaly kolem 60 tisíc nových případů nákazy koronavirem a 900 úmrtí připisovaných nemoci covid-19. Čísla z různých zdrojů se mírně rozchází, trend nicméně zůstává nepříznivý a v některých jižních státech už dochází volná místa na jednotkách intenzivní péče. Rekordní denní bilance nákaz ohlásily státy Tennessee, Západní Virginie, Utah, Missouri a Texas, napsal list The New York Times.
9. 7. 2020Aktualizováno9. 7. 2020, 15:43|

Na 40 tisíc skautů z celého světa se potkalo na jamboree. Češi připomínají drsné osudy skautů za války

V americké Západní Virginii probíhá dosud největší celosvětové Jamboree. Na setkání skautů a skautek ze 120 zemí dorazilo na 40 tisíc účastníků. Smyslem je navázání nových přátelství, výměna zkušeností i vzdělávání. Do Spojených států vyrazilo i zhruba 500 zástupců z Česka, kteří pod heslem Unbreakable (Nezlomný) vypráví příběh českého skautingu. Ten se nepodařilo zlomit nacistům ani komunistům a nyní se těší velkému zájmu.
27. 7. 2019|

Čeští skauti míří na jamboree. Na celosvětové akci představí dramatickou historii svého hnutí

Pětistovka českých skautů se chystá na světové setkání jamboree do Spojených států. Jde o největší výpravu v historii. Kromě českého unikátu – podsadových stanů – představí skauti kolegům ze 170 zemí světa dramatickou historii svého hnutí, které bylo během dvacátého století třikrát zakázáno a znovu obnoveno.
20. 7. 2019|