TÉMA

Dluhopisy

Peněz na dopravní stavby bude dále přibývat, slíbil Kupka. Podle ekonoma by se daly užít biliony na účtech ČNB

Rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury nebude v příštích letech klesat, i když by se to mohlo ze střednědobého rozpočtového výhledu zdát. V Otázkách Václava Moravce o tom ujistil ministr dopravy Martin Kupka (ODS), podle nějž je nutné, aby se politici – nejen ti vládní, ale i opoziční – dohodli na způsobech, kterými stát sežene na dopravní stavby peníze. Podle Kupkova předchůdce, nynějšího opozičního poslance Karla Havlíčka (ANO) ale vláda nevyužívá ani všechny nástroje, které má nyní. Zmínil se o dlouhodobých dluhopisech a penězích z penzijních fondů. Ekonom Tomáš Havránek v Otázkách upozornil, že by stát mohl mimo jiné na financování dopravních staveb nepřímo použít tři biliony korun, které bez užitku leží na účtech centrální banky.
5. 11. 2023|

Státní zastupitelství zastavilo stíhání dvou lidí v kauze libereckých dluhopisů

Okresní státní zastupitelství v Liberci pro nedostatek důkazů zastavilo trestní stíhání dvou lidí v souvislosti s refinancováním dvoumiliardového dluhu Liberce z let 2009 až 2011.  Vyplývá to z vyjádření libereckého žalobce Lukáše Pauldury. Server Náš Liberec už dříve uvedl, že stíhaní byli bývalý primátor města Jiří Kittner (ODS) a bývalý vedoucí ekonomického odboru na libereckém magistrátu Čeněk Svoboda. Kittner už dříve jakékoli protiprávní jednání odmítl.
14. 11. 2022|

Státní dluh za tři čtvrtletí vzrostl na 2,89 bilionu

Státní dluh za letošní tři čtvrtletí vzrostl o 424,7 miliardy korun na 2,89 bilionu korun. Na každého českého občana tak hypoteticky připadá dluh zhruba 275 tisíc korun. Míra zadlužení ke konci září dosáhla 43,8 procenta, od začátku roku se zvýšila o 3,4 procentního bodu. Informovalo o tom ministerstvo financí ve čtvrtletní zprávě o řízení státního dluhu.
21. 10. 2022Aktualizováno21. 10. 2022, 16:50|

Zvýšení úrokových sazeb zdraží úvěry. Lidé mají nyní větší zájem o investice

Česká národní banka ve čtvrtek znovu zvedla úrokové sazby, což se kromě hypoték projeví i v ceně dalších úvěrů, které zdražením reagovaly už na předchozí kroky ČNB. Suma, kterou mají lidi půjčenou, se blíží dvěma bilionům a je větší než jeden státní rozpočet. Lidé také nyní stále častěji řeší spořicí účty a především investice. Podle některých analytiků jde navíc, s ohledem na inflaci, o výhodnější cestu. Menší banky se vyššími úroky na spořicích účtech snaží přilákat nové klienty.
6. 5. 2022|

Moskevská burza částečně obnovila obchodování. Ruský soud zakázal v zemi Facebook a Instagram

Moskevská burza v pondělí postupně začala obnovovat obchodování. Zatím se to týká jen státních dluhopisů, jejichž cena za silného kolísání oslabovala. Obchodování s akciemi v Moskvě zatím obnoveno nebylo. Firmy po celém světě začaly kvůli dopadům ruské invaze na Ukrajině rušit připravené investice. Ceny ropy zahájily týden opět růstem. Ruský soud v označil americkou společnost Meta Platforms za extremistickou a její sociální sítě Facebook a Instagram v zemi zakázal. Ministři zahraničí zemí EU se neshodli na podobě pátého balíku sankcí proti Rusku; jeho rozsah by měli ve čtvrtek vytyčit unijní lídři na summitu v Bruselu.
21. 3. 2022Aktualizováno21. 3. 2022, 19:26|

Rusko zaplatilo úroky z dluhopisů, vyhnulo se platební neschopnosti

Ruská federace řádně zaplatila úroky z dolarových dluhopisů. Vyhnula se tak platební neschopnosti. Ruské ministerstvo financí v pátek oznámilo, že navzdory sankcím, které na zemi uvalily západní státy, peníze v plné výši dorazily do amerického finančního ústavu Citibank. Ten už zajistí distribuci peněz na účty držitelů dluhopisů. Celkem jde o částku zhruba 117 milionů dolarů (asi 2,6 miliardy korun). Ruská centrální banka v pátek podle očekávání ponechala svou základní úrokovou sazbu na dvaceti procentech. Oznámila rovněž, že zahájí nákupy vládních dluhopisů.
18. 3. 2022Aktualizováno18. 3. 2022, 17:40|

Státní dluh loni stoupl na 2,5 bilionu korun

Hospodaření státu loni skončilo s rekordním schodkem 419,7 miliardy korun. V roce 2020 vykázal státní rozpočet deficit 367,4 miliardy korun. Informoval o tom ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Státní dluh loni stoupl na rekordních zhruba 2,466 bilionu korun. Na konci roku 2020 byl státní dluh 2,05 bilionu korun. Na každého Čecha tak hypoteticky připadl dluh zhruba 234 038 korun. Ministerstvo také pozastavilo vydávání státních dluhopisů pro občany, takzvané Dluhopisy Republiky.
6. 1. 2022Aktualizováno6. 1. 2022, 21:54|

Evropská centrální banka ukončí nouzový pandemický program nákupů dluhopisů

Evropská centrální banka (ECB) na konci března ukončí nákupy dluhopisů v rámci svého nouzového pandemického programu PEPP, který má k dispozici 1,85 bilionu eur (46,8 bilionu korun). Banka oznámila, že v prvním čtvrtletí bude podle očekávání nákupy postupně utlumovat, v průběhu roku ale hodlá ekonomiku dál podporovat jinými nástroji. ECB tak potvrdila svůj uvolněný pohled na inflaci, která podle ní postupně odezní.
16. 12. 2021|

Přechod k ekologičtější ekonomice si má do půlky století vyžádat 150 bilionů dolarů, USA vydají dluhopisy

Svět bude do poloviny století potřebovat až 150 bilionů dolarů na přechod k ekologicky šetrnější ekonomice. Na klimatické konferenci v Glasgow to odhadla americká ministryně financí Janet Yellenová. Spojené státy chtějí peníze na ekologické projekty získat vydáváním dluhopisů. Část investic na sebe vezme aliance velkých západních bank a firem, které dohromady spravují čtyřicet procent světového HDP. Středeční program konference se soustředí právě na otázku financování přechodu k bezemisním ekonomikám.
3. 11. 2021Aktualizováno3. 11. 2021, 21:47|

Americká centrální banka začíná omezovat podporu ekonomiky, bude snižovat nákupy dluhopisů

Americká centrální banka (Fed) začíná omezovat svá rozsáhlá opatření na podporu ekonomiky. Oznámila, že hodlá své měsíční nákupy dluhopisů každý měsíc snižovat o 15 miliard dolarů z nynějších 120 miliard dolarů (zhruba 2,6 bilionu korun). Vyhradila si nicméně možnost, že tempo snižování nákupů v budoucnosti upraví, napsala agentura AP.
3. 11. 2021|

O první dluhopisy EU na obnovu po pandemii je velký zájem, píše agentura Reuters

O první dluhopisy, které vydává Evropská unie na obnovu ekonomiky po pandemii, je značný zájem, píše Reuters. Investoři si zatím objednali papíry v objemu více než 107 miliard eur (2,7 bilionu korun), uvedla agentura, která se odvolává na hlavního manažera emise. Jde zároveň o klíčový krok na cestě k ustavení Evropské unie jako hlavního společného dlužníka.
15. 6. 2021|

Evropská komise vydává dluhopisy, letos si chce půjčit 80 miliard eur na fond obnovy

Evropská komise začíná vydávat společné dluhopisy na pokrytí mimořádného fondu obnovy Evropské unie. Unijní exekutiva hodlá letos na trzích prostřednictvím dlouhodobých dluhopisů získat zhruba 80 miliard eur, další desítky miliard chce získat skrze dluhopisy s kratší splatností.
1. 6. 2021|

Ke zrodu pražské burzy pomohl cukr. Teď slaví už 150 let, přežila války i zákaz komunisty

Obilí, líh, řepka, jetelová semena, chmel, ale hlavně cukr. Ten způsobil, že Praha se stala obchodním střediskem pro celé Rakousko-Uhersko a čile se zde obchodovalo se zmíněnými komoditami. A to ještě dříve, než se z nadšení a touhy tehdejších podnikatelů po vlastním trhu cenných papírů a komodit zrodila samotná burza. Byla to pak právě ona, která v druhé polovině 19. století umožnila vzestup českého cukrovarnictví, když se pro své první zájemce 17. dubna 1871 otevřela. A důležitou součástí finančního systému je podle analytiků i dnes, přestože by potřebovala nabízet větší počet titulů, jak zdůrazňují.
17. 4. 2021|

Výnosy státních dluhopisů rostou. Je to známka zotavování ekonomik, ale možná i předzvěst zdražení hypoték

Americké dluhopisové výnosy šly v posledních týdnech prudce vzhůru, což je známka mohutného ekonomického pokoronavirového zotavování a stejnou situaci vyvolávají i jinde po celém světě, včetně Česka, kde je ve srovnání se zeměmi regionu růst ještě rychlejší. Pokud bude toto tempo dále svižně pokračovat, mohlo by to však také vést ke zhoršení dostupnosti hypoték, značně navýšit náklady spojené s obsluhou státního dluhu nebo způsobit problémy s financováním firem.
13. 4. 2021|

Evropská centrální banka zrychlí tištění peněz

Evropská centrální banka (ECB) v příštím čtvrtletí výrazně zrychlí tempo dalšího tištění peněz, než jaké uplatňovala v prvních měsících letošního roku. ECB v tiskové zprávě po zasedání Rady guvernérů uvedla, že za tímto účelem bude rychleji nakupovat dluhopisy. Objem peněz, který má pro tento program k dispozici, však nezměnila.
11. 3. 2021Aktualizováno11. 3. 2021, 17:37|

Evropská centrální banka rozšířila nákup dluhopisů o půl bilionu eur. Program bude platit nejméně do března 2022

Evropská centrální banka (ECB) ve čtvrtek rozšířila program nákupů dluhopisů o půl bilionu na 1,85 bilionu eur (48,7 bilionu korun). Chce tak podpořit ekonomiku, která se potýká s dopady pandemie způsobené šířením nového koronaviru. ECB také uvedla, že hlavní úroková sazba zůstává na nula procentech.
10. 12. 2020Aktualizováno10. 12. 2020, 16:21|

Soud uznal vinnými dvojici manažerů z Key Investments, uložil jim pět a čtyři roky vězení

Soud uznal manažery Daniela Brzkovského a Kláru Fenstererovou vinnými z poškození klientů investiční společnosti Key Investments (KI). Potrestal je pěti a čtyřmi lety vězení. Muži také uložil maximální, tedy desetiletý zákaz působení ve vedení firem, žena dostala zákaz na šest let. Podle nepravomocného rozsudku způsobila dvojice klientům škodu ve výši 849,2 milionu korun. Mezi poškozenými je 45 subjektů včetně Sokolova, Lázní Bohdaneč, Votic a městských částí Praha 6 a 10.
6. 8. 2020Aktualizováno6. 8. 2020, 11:56|

Státní dluh Česka překročil dva biliony korun

Státní dluh České republiky stoupl v pololetí o 516,7 miliardy na 2,16 bilionu korun. Informovalo o tom v pátek ministerstvo financí. Je tak nejvyšší od vzniku České republiky.
17. 7. 2020Aktualizováno17. 7. 2020, 16:03|

30 let zpět: Poprvé od roku 1948 se na peněžním trhu objevují obligace

Komerční banka, státní peněžní ústav založený v lednu 1990, se představuje médiím a veřejnosti. Kvůli velké poptávce po úvěrech vydává dluhopisy s výnosem, o kterém se dnešním investorům může jenom zdát.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
20. 6. 2020|

Začal prodej osmé emise dluhopisů určené pro občany

Stát zahájil prodej osmé emise dluhopisů určených pro občany, která potrvá do 18. září. V předchozí sedmé emisi si lidé objednali státní dluhopisy určené pouze pro fyzické osoby za 2,4 miliardy korun, počet objednávek činil 3497, informovalo  ministerstvo financí. V šesté emisi si pak lidé koupili dluhopisy za 2,1 miliardy korun.
15. 6. 2020Aktualizováno15. 6. 2020, 13:27|

Ministerstvo financí navrhlo vládě zavést spoření na stáří pomocí investic

Ministerstvo financí předložilo vládě návrh zavést na českém finančním trhu takzvaný účet dlouhodobých investic, který by měl být daňově zvýhodněn podobně jako penzijní či životní pojištění a zároveň by měl být jejich alternativou. Vyplývá to z návrhu zákona, který ministerstvo poslalo k připomínkám.
10. 6. 2020|

Na nákup dluhopisů dáme o 600 miliard eur víc, rozhodli evropští bankéři

Evropská centrální banka (ECB) se ve čtvrtek rozhodla rozšířit program nákupu dluhopisů spuštěný kvůli koronavirové krizi o 600 miliard eur na 1,35 bilionu eur (36 bilionů korun). Svou základní úrokovou sazbu ponechala na rekordním minimu nula procent.
4. 6. 2020Aktualizováno4. 6. 2020, 15:21|

Podnikatelská aktivita v USA je na rekordním minimu. Hovoří se už o recesi

Podnikatelská aktivita ve Spojených státech klesla v březnu na rekordní minimum. Ve své předběžné zprávě to v úterý uvedla konzultační společnost IHS Markit. Podobná zpráva přišla i z eurozóny. Ve stejný den česká vláda na mimořádném jednání schválila novelu zákona o České národní bance. ČNB bude do budoucna zřejmě moci podpořit stát při vydávání dluhopisů, protože bude smět obchodovat s cennými papíry s delší splatností a s více institucemi na finančním trhu. Sněmovna zároveň v úterý schválila také dočasné pozastavení EET, dále to, že se odpustí živnostníkům odvody minimálních záloh na zdravotní i sociální pojištění za půl roku a zvýšení schodku letošního rozpočtu na 200 miliard korun.
24. 3. 2020Aktualizováno24. 3. 2020, 22:15|

Ministerstvo financí zahájilo už sedmou emisi státních dluhopisů pro občany

Ministerstvo financí v pondělí zahájilo prodej sedmé emise státních dluhopisů určených pro fyzické osoby, takzvaných Dluhopisů Republiky. Bude je možné koupit do 12. června. Resort zároveň uvedl, že v rámci šesté emise se koupily dluhopisy za více peněz než při páté.
16. 3. 2020|