TÉMA

Vít Vojta

Události komentáře

Chtěli jsme narovnat extrémy, řekl Jirsa ke kauze čínského vlivu. Lidská práva nejsou extrém, oponoval novinář

Majitel PR agentury Tomáš Jirsa, který podle serveru Aktuálně.cz za peníze firmy Home Credit zlepšoval v Česku pověst komunistické Číny, odmítl, že by jeho zadáním byla propaganda. Podle svých slov chtěl jen narovnat extrémy. Podle redaktora Lukáše Valáška ale Jirsa za extrémy považuje i debatu o lidských právech v Číně. Jirsa v pořadu Události, komentáře také tvrdil, že za takzvaným interním monitoringem senátora Pavla Fischera se skrývala „práce toho nejjuniornějšího člena agentury“ s veřejnými zdroji.
20. 12. 2019|
90' ČT24

Sinolog: Hongkong je na extradiční zákon zvlášť citlivý, protože má zkušenost s únosy do Číny

Obyvatelé Hongkongu nepřestávají protestovat proti sílícímu vlivu Číny. Mimo jiné žádají úplné stažení extradičního zákona. Právě jeho projednávání, nyní pozastavené, situaci v Hongkongu eskalovalo. Podle sinologa Martina Hály jsou obyvatelé Hongkongu na zákon o vydávání obviněných tolik citliví, protože mají zkušenost s únosy lidí do pevninské Číny.
8. 8. 2019|
Události komentáře

Pasáž o jednotné Číně je ve smlouvě jednostranná, Praha z ní nemá žádný benefit, míní Hřib

„V Praze usilujeme o apolitická partnerství, která budou založená na oboustranně výhodné kulturní výměně,“ uvedl primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti). „Diplomacie je i to, když primátor vytahuje ze smlouvy paragrafy,“ reaguje na jeho slova Vít Vojta, sinolog, právník a tlumočník z institutu Sinoskop. Oba byli ve čtvrtek hosty pořadu Události, komentáře, kde diskutovali o aktuálním vývoji v česko-čínských vztazích.
19. 7. 2019|