TÉMA

Maltézský řád

Ukrajinští váleční zajatci v Maďarsku čelili nátlaku a manipulaci, tvrdí The Kyiv Independent

Rusko propustilo jedenáct ukrajinských válečných zajatců do Maďarska, kde čelili nátlaku, aby přijali maďarské občanství, a byli zastrašováni nepravdivými výroky, informovaly o tom deník The Kyiv Independent a Rádio Svobodná Evropa (RSE). Budapešť tvrdí, že transfer byl organizován výhradně mezi ruskou pravoslavnou církví a maďarskou charitou Maltézského řádu. Pět z jedenácti zajatců se již vrátilo na Ukrajinu.
2. 8. 2023|

Ukrajinci odvezli z Maďarska tři své válečné zajatce, které tam bez jejich souhlasu poslalo Rusko

Tři z jedenácti ukrajinských válečných zajatců, které nedávno do Maďarska předalo Rusko, převezli ukrajinští diplomaté zpět do vlasti. Informoval o tom na Facebooku náměstek ukrajinského ministra zahraničí Oleh Nikolenko. Kvůli této skupině zajatců se mezi Kyjevem a Budapeští rozhořel diplomatický spor.
20. 6. 2023|

Ústavní soud zrušil rozhodnutí, které maltézskému řádu znemožňovalo restituci pozemků

Nejvyšší soud musí znovu rozhodnout o požadavku maltézského řádu na navrácení pozemků na Bruntálsku. Nařídil mu to Ústavní soud. Podle předchozích rozhodnutí Nejvyššího soudu na ně řád nemá nárok. Spor se týkal toho, zda byly zkonfiskovány na základě Benešových dekretů, nebo až později komunistickým režimem. V tom případě by se na ně vztahovaly restituce.
4. 1. 2022Aktualizováno4. 1. 2022, 10:52|

Lennonova zeď jenom pro umělce. Místní chtějí atrakci proměnit v galerii

Obyvatelům Kampy vadí stav Lennonovy zdi. Současné malůvky podle nich postrádají původní symboliku, jejich autoři navíc ničí i okolní fasády. Místní proto chtějí sprejování zamezit, třeba větším dohledem kamer a strážníků.
24. 7. 2019|

Odstraňování graffiti z Karlova mostu může trvat až dva týdny

Obrazec, který na pilíř Karlova mostu nasprejovali dva němečtí turisté, začne restaurátor odstraňovat zřejmě nejpozději začátkem příštího týdne. Zvolit musí takovou metodu, která neponičí kámen. Práce by tak podle odhadů mohly trvat až čtrnáct dní. S vandaly se přitom mnohdy potýkají i jiné české oblíbené památky.
19. 7. 2019|