TÉMA

Žena

Lidé z Malého Hradiska musí kupovat balenou vodu. Ta kohoutková má moc dusičnanů

Malé Hradislo na Prostějovsku řeší problémy s pitnou vodou. Ta, kterou obyvatelé pili doposud, obsahuje zvýšené množství dusičnanů. Takovou nesmí pít malé děti, místní mateřská škola nebo mladé rodiny si proto musejí jezdit pro vodu balenou. Příčina problémů zatím není jasná, vodárna se ale chystá instalovat technologii, která bude tyto látky z vody odbourávat.
11. 4. 2024|

Irové hlasují o další modernizaci konzervativní ústavy. Referenda se týkají postavení žen a nesezdaných párů

V Irsku má v pátek 3,5 milionu registrovaných voličů možnost se vyjádřit ve dvou referendech, která mají vést k modernizaci pohledu na ženy a rodinu v konzervativní katolické ústavě. Pokud vládní návrhy uspějí, z ústavy zmizí formulace o ženách v domácnosti a nesezdané páry budou nově uznávány jako rodiny. Sčítání začne v sobotu ráno a výsledky se očekávají v sobotu večer.
8. 3. 2024|

Evropská směrnice počítá se třetinou žen ve vedení velkých firem. V Česku se to má týkat jen pěti společností

Alespoň se třetinou žen ve vedení velkých společností počítá návrh zákona, který je teď v připomínkovém řízení. Reaguje na loni vydanou evropskou směrnici, zavádí ji ale v minimálním rozsahu. Vztahovat se tak má pouze na pět firem v tuzemsku.
6. 2. 2024|

Lékařská zařízení testují těhotné ženy na žloutenku typu C. Může dojít k přenosu z matky na dítě

Lékaři usilují o aktivnější vyhledávání těhotných žen, které mohou být nakažené hepatitidou C. Tento typ žloutenky je zrádný mimo jiné přenosem z matky na dítě. I proto infektologové doporučili testovat těhotné ženy. Novinka funguje nepovinně od ledna.
2. 2. 2024|

V Lyonu pobodal maskovaný útočník třicetiletou ženu židovského vyznání

Ve francouzském městě Lyon odpoledne pobodal maskovaný útočník třicetiletou ženu židovského vyznání v jejím domově. Rodina napadené na místě nalezla na dveřích nastříkaný hákový kříž. Podle prokuratury mohl být motiv útoku antisemitský. Čin úřady vyšetřují jako pokus o vraždu. Informovala o tom agentura AFP. Zatím nebyl nikdo zatčen.
4. 11. 2023|

Válka nahnala některé Ukrajinky do dolů. Horníci museli odejít bojovat s Rusy

Ukrajina povolala do zbraně velké množství mužů, kteří teď chybí v civilních povoláních. Na jejich místa proto nastupují ženy. Platí to i v tradičně mužských profesích, jako je horník v černouhelném dole. Situaci hornic zmapoval zpravodaj ČT David Miřejovský.
26. 9. 2023|

Vrchní soud potvrdil ženě za vraždu novorozeného syna patnáct let vězení

Za vraždu novorozence z loňského května odvolací Vrchní soud v Praze potvrdil matce patnáct let vězení. Žena se k činu přiznala a uvedla, že ji mrzí. Rozhodnutí je pravomocné. Za vraždu dítěte hrozilo ženě až dvacetileté vězení. Podle soudu však nebyl skutek spáchán nijak výjimečným způsobem, vyšší trest by tak nebyl namístě.
14. 3. 2023|

V Íránu pokračovaly protesty kvůli úmrtí mladé ženy zadržené mravnostní policií

V Íránu pokračovaly protesty kvůli úmrtí mladé ženy, která zemřela po zadržení mravnostní policií. Ta v zemi prosazuje dodržování přísných pravidel pro nošení hidžábu, muslimského šátku, kterým si mají ženy zahalovat vlasy. Jak napsala agentura Reuters, smrt dvaadvacetileté Mahsá Amíníové vyvolala mezi Íránci obrovskou vlnu pobouření.
18. 9. 2022|

Policie obvinila z vraždy matku novorozence nalezeného v Praze 5. Hrozí jí výjimečný trest

Kriminalisté obvinili z vraždy matku novorozence, o jehož nálezu v Praze 5 informovala policie ve středu. Žena se k činu přiznala, policie pro ni navrhne vazbu.
20. 5. 2022|

Senátoři většinou odmítají Zemanova kandidáta na ústavního soudce Poledníka

Senát asi neschválí nominaci bývalého místopředsedy České advokátní komory Petra Poledníka na ústavního soudce. Vedle senátorů STAN ji nepodpoří pravděpodobně ani frakce ODS a TOP 09, uvedl ve středu její předseda Zdeněk Nytra. Jejich kluby mají v Senátu většinu. Poledníka nominoval prezident Miloš Zeman jako nástupce Kateřiny Šimáčkové, která přešla loni k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku.
6. 4. 2022Aktualizováno6. 4. 2022, 11:18|

Ve Světlé se otevřela nová ubytovna pro vězeňkyně. Nastěhují se tam i ženy z opavské věznice

Ve Světlé nad Sázavou se otevřela nová ubytovna pro vězeňkyně, odsouzené ženy v ní budou bydlet od 19. dubna. Z části budou do nových prostor umístěné i ženy z věznice v Opavě, sdělila ředitelka světelské věznice Monika Myšičková. Ubytovna včetně vybavení stála 170 milionů korun, stavba trvala rok a půl. Kapacitu věznice rozšířila o 182 míst na celkových 940.
1. 4. 2022|

Kdo chce úřední změnu pohlaví, musí i nadále podstoupit operaci, rozhodl Ústavní soud

Operace zůstane podmínkou úřední změny pohlaví, vyplývá z nálezu, který zveřejnil Ústavní soud. Zamítl návrh pisatele na zrušení několika pasáží občanského zákoníku a zákonů o specifických zdravotních službách a evidenci obyvatel.
31. 3. 2022Aktualizováno31. 3. 2022, 17:23|

Německé Zelené nově povede Langová a Nouripour

Němečtí Zelení si na digitálním sjezdu vybrali do svého čela poslance a favority volby Ricardu Langovou a Omida Nouripoura. Osmadvacetiletá Langová ve vedení strany, tradičně vedené dvěma lídry, nahradí nynější ministryni zahraničí Annalenu Baerbockovou a 46letý Nouripour vystřídá ve stranické funkci současného ministra hospodářství a ochrany klimatu Roberta Habecka.
29. 1. 2022|

Nový test pomáhá odhalovat více případů nákazy virem HPV, který způsobuje rakovinu děložního hrdla

Lékařům se daří odhalovat víc těžkých přednádorových stadií děložního čípku, vyplývá to ze studie zaměřené na genetické testování, která nyní skončila. Nová metoda doplní tradiční cytologické vyšetření u žen nad třicet let věku. Podle odborné společnosti jde o klíčový pokrok v prevenci před závažnou nemocí, kterou způsobuje virus HPV (human papillomavirus, česky lidský papilomavirus).
16. 1. 2022|

V Rouenu se přou, kdo bude stát před radnicí. Starosta chce Napoleona vyměnit za sochu ženy

Francie mění přístup k historii a pokračuje v odstraňování soch kontroverzních osobností z minulosti. Už dříve demonstranti poškodili sochy filozofa Voltaira či generála Charlese de Gaulla, terčem útoku se kvůli údajné podpoře otroctví stala i socha Napoleona. Z prostoru před radnicí severofrancouzského města Rouen teď může Napoleon zmizet úplně.
23. 10. 2021|

V USA vykonali první federální popravu ženy od roku 1953

V americké Indianě popravili Lisu Montgomeryovou, odsouzenou za vraždu. Je to první federální poprava ženy v USA od roku 1953. Trest smrti si vyslechla roku 2007. O tři roky dříve zaútočila na třiadvacetiletou Bobbie Jo Stinnettovou, která byla v osmém měsíci těhotenství. Uškrtila ji a z břicha jí vyřízla dítě. To přežilo a Montgomeryová jej následně vydávala za vlastní.
13. 1. 2021Aktualizováno13. 1. 2021, 08:55|

Starost otců o potomky je u savců výjimečná. Vědci jsou na stopě, proč to funguje u lidí

Lidé se liší od ostatních primátů velmi výrazně v tom, kolik péče věnují otcové svým potomkům. Doba vzniku ani příčina této jedinečné formy otcovství není známá a dá se jen těžko prokázat - ale nová teorie navrhuje, že vznikla z potřeby partnerství v reakci na měnící se ekologické podmínky.
2. 5. 2020|

Znásilnění a upálení zaživa. Indií hýbou případy brutálního násilí na ženách, místo soudů zasáhla policie

Indii šokovaly nové případy násilí na ženách. Na severu země útočníci ve čtvrtek zapálili dívku, která měla u soudu vypovídat jako oběť znásilnění. Ta nyní bojuje o život. Zřejmě hromadné znásilnění už minulý týden nepřežila mladá veterinářka u města Hajdarábád. Policisté zastřelili čtveřici podezřelých, kteří se je snažili během rekonstrukce na místě činu odzbrojit a utéct. Případy vyvolaly ve společnosti nové protesty.
6. 12. 2019Aktualizováno6. 12. 2019, 06:57|

Nové skafandry pro procházku na Měsíci padnou muži i ženě

Americká agentura NASA představila v Johnsonově kosmickém středisku novou generaci skafandrů. Oba typy jsou určené pro misi Artemis, která by měla znovu dostat člověka na Měsíc. V jejím rámci by se také měla na povrch Měsíce poprvé vypravit žena.
16. 10. 2019|

Šátky na volno, případně žádné. Mladé Íránky vzdorují režimu, úřady posílily morální policii

Část mladých Íránek chodí po Teheránu s velmi volně uvázaným šátkem. Snaží se to udělat tak, aby neporušovaly zákon a nepřitáhly pozornost úřadů. Některé studentky si hidžáby dokonce sundávají, což je v islámské republice trestné. Írán proto rozšířil řady morální policie, aby na rebelující dívky dohlédla.
18. 7. 2019|