TÉMA

Šanov

Z Jihomoravského kraje míří další postele na Ukrajinu. Tamní zdravotnictví je v krizi

Jihomoravský kraj pošle na Ukrajinu, která čelí ruské invazi, třicet polohovatelných postelí. Jednotlivá lůžka vyčlení ze sociálních zařízení napříč regionem, například z domova, který poskytuje sociální péči klientům s chronickým duševním onemocněním, další již nepotřebná lůžka pocházejí z několika domovů pro seniory. Na cestu do ukrajinského Chersonu vyrazí postele v úterý odpoledne. Sloužit mají v tamní nemocnici.
30. 5. 2023|

Přehrada Kryry má zavlažit lounské chmelnice. Stát se chystá na výkupy pozemků

Plán na novou přehradu na Lounsku postoupil do další fáze. Stát uvolnil bezmála čtyři sta milionů korun na výkup pozemků a Povodí Ohře s ním začne příští rok. Regiony Lounska a Rakovnicka patří k nejvyprahlejším oblastem v zemi a vodní nádrž Kryry je má zásobovat vodou v obdobích sucha, vedle toho sloužit i k rekreaci.
2. 2. 2021|

Poslanci projednali novelu trestního zákoníku. Za nacistické symboly by mohly být vyšší tresty

Poslanci v úterý pokračovali ve své řádné červnové schůzi. Jako první projednávali vládní předlohu zákona o urychlení výstavby dopravní a další infrastruktury, ta nyní míří k závěrečnému schvalování. Předložili k ní přes třicet pozměňovacích návrhů. Dále se zabývali vládní novelou trestního zákoníku, opatřeními proti dvojímu zdanění a předlohou, která mění pravidla fungování bank. Díky ní by měli být klienti bank do budoucna lépe informováni.
2. 6. 2020Aktualizováno2. 6. 2020, 19:20|

Ministerstvo představilo 31 nových lokalit pro stavbu přehrad, nejvíc na Vysočině

Ministerstvo zemědělství chce hájit 31 území pro vodní nádrže. Nejvíce, sedm, je jich v Kraji Vysočina, některé ve Zlínském kraji by měly mít i přes 200 hektarů. V pondělí to zástupci ministerstva oznámili na tiskové konferenci. Celkem by nová místa zadržela 273 milionů metrů krychlových vody, což je zhruba třetina vodní nádrže Orlík.
11. 5. 2020Aktualizováno11. 5. 2020, 20:26|
Sucho

Stát se pokusí najít 200 milionů korun na výkup pozemků u Rakovníka. Vzniknout tam mají vodní nádrže

Vláda projedná dodatečné finance na výkup pozemků pro vodní nádrže Senomaty a Šanov. Podle ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD) by mělo jít zhruba o 200 milionů korun. Rakovnicko patří k nejsušším oblastem v Česku. Vodní díla mají podle premiéra Andreje Babiše (ANO) pomoci zemědělcům, zejména chmelařům, a průmyslovým firmám. Vedle toho stát připravuje více než miliardu korun na projekty zaměřené na zadržení vody v krajině.
17. 7. 2019Aktualizováno17. 7. 2019, 15:15|