TÉMA

Gemini

Zemřel Thomas Stafford. Astronaut , který v kosmu nabídl přátelskou ruku Sovětům

Ve věku 93 let po dlouhé nemoci zemřel někdejší astronaut amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Thomas Stafford, který byl zapojený do programů Apollo a Gemini. Rodák z Oklahomy čtyřikrát letěl do vesmíru, z toho jednou na oběžnou dráhu Měsíce, a v roce 1975 se v době vrcholící studené války ve vesmíru na palubách kosmických lodí Sojuz a Apollo setkal se sovětskými kosmonauty. O jeho úmrtí s odvoláním na šéfa NASA informoval veřejnoprávní rozhlas NPR.
19. 3. 2024|

Umělé inteligence o volbách říkají nesmysly. Vědci prověřili, jak moc matou

Špatné výsledky vykázala řada služeb umělé inteligence (AI) v testu, který měl prověřit jejich schopnosti odpovídat na otázky a záležitosti týkající se hlasování a voleb. Studie, o níž informoval server TechCrunch zaměřený na nové technologie, zjistila, že žádnému z modelů AI nelze zcela věřit; některé dokonce poskytovaly častěji mylnou odpověď než správnou.
29. 2. 2024|

Google představil svou novou umělou inteligenci. Umí věci, které ChatGPT nezvládá

Americká internetová společnost Google představila nový model umělé inteligence (AI), který pojmenovala Gemini (Blíženci). Jeho cílem je pomoci Googlu konkurovat firmě OpenAI, která před rokem vyvinula populární chatovací systém ChatGPT a stala se technologickou jedničkou v oboru umělých inteligencí.
7. 12. 2023|

Hackeři narušili slavnou astronomickou observatoř. Zřejmě chtějí výkupné

Kybernetické útoky se nevyhýbají ani špičkovým vědeckým zařízením. Po loňském vyřazení observatoře ALMA letos v létě hackeři narušili chod dalšího důležitého dalekohledu, tentokrát na Havaji.
23. 8. 2023|

Astronomové objevili výjimečnou černou díru. Není malá, ani velká

Astronomové objevili černou díru, která se nepodobá žádné jiné, kterou věda zná. S hmotností asi sto tisíc Sluncí je menší než černé díry, které se našly v centrech galaxií, ale přitom větší než černé díry, které vznikají při explozích hvězd. Je tak jednou z mála potvrzených černých děr střední hmotnosti, tedy záhadných objektů, který astronomové už dlouho hledají.
25. 1. 2022|

Astronomové objevili putující černou díru

Zhruba 230 milionů světelných let od Země se nachází černá díra, která se chová zcela jinak než všechny ostatní, o nichž astronomové vědí. Zatímco normálně se tyto extrémně hmotné objekty nacházejí ve středu galaxie a tam pohlcují hmotu, tato se od své původní galaxie vzdaluje.
17. 3. 2021|

Geniální Neil Armstrong přesvědčil NASA o svém talentu zázračným manévrem

Neil Armstrong se stal astronautem díky obrovskému talentu, který byl poprvé prověřen za Korejské války, kdy sloužil u námořního letectva. Od bojování se pak přesunul k testování nových letadel včetně raketového letounu X-15. A jako určující se pro jeho budoucnost ukázala rozvaha, kterou projevil při pilotování právě tohoto stroje.
18. 7. 2019Aktualizováno18. 7. 2019, 10:42|