TÉMA

Obchodní válka

Irsko dostane od Bruselu 920 milionů eur jako náplast za pobrexitové obchodní problémy

Irsko bude první zemí v Evropské unii, která dostane z Bruselu peníze na řešení dopadu brexitu. Má jít o částku 920 milionů eur, tedy v přepočtu asi 24 miliard korun. Irsko má se Spojeným královstvím, které loni dokončilo odluku od sedmadvacítky, jako jediný unijní stát pevninskou hranici. Mezi Londýnem a Bruselem nadále pokračují neshody kvůli pobrexitovým kontrolám zboží mezi Británií a Severním Irskem. Riziko, že mezi Británií a Evropskou unií kvůli tomu vypukne obchodní válka, pořád není zažehnané.
11. 12. 2021|

Americká společnost S&P Dow Jones Indices odstraní některé čínské firmy ze svých indexů

Společnost S&P Dow Jones Indices (S&P DJI) odstraní ze svých indexů ty čínské firmy, které se dostaly ve Spojených státech na černou listinu. Činí tak v reakci na nařízení vlády prezidenta Donalda Tumpa, kterým se omezuje nákup akcií čínských firem. Čína rozhodnutí kritizuje a označila je za další příklad toho, že Spojené státy zneužívají svého vlivu k utlačování čínských společností, informovala agentura Reuters.
10. 12. 2020|
Obchodní války

USA o dva týdny odsouvají navýšení cla na čínské zboží, napsal Trump

Spojené státy se rozhodly odložit o dva týdny na 15. říjen plánované navýšení cla na dovoz čínského zboží. Jeho hodnota činí 250 miliard USD (5,9 bilionu korun) ročně. Na Twitteru to oznámil americký prezident Donald Trump, který krok označil za projev dobré vůle. Clo na část čínských výrobků mělo původně ze současných 25 procent narůst na 30 procent už 1. října.
12. 9. 2019|

USA a Čína boxují čtvrté kolo a šance na roztržené obočí začíná okolo šestnáctého, míní Kmoníček

Obchodní válka mezi Spojenými státy a Čínou potrvá zřejmě dlouho, protože Donald Trump musí brát ohled na blížící se prezidentské volby a Peking je v relativně výhodné pozici. V Interview ČT24 to uvedl český velvyslanec ve Washingtonu a bývalý šéf zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček. Čína podle něj vyčkává, až se projeví, že ji Američané také potřebují jako trh.
31. 8. 2019|

Trump chtěl cla pro Čínu ještě vyšší, teď lituje. Bílý dům vysvětluje nejasný výrok ze summitu G7

Šéf Bílého domu by nejraději zvýšil cla na čínské zboží ještě víc a teď svého rozhodnutí lituje. Bílý dům tak vysvětluje Trumpovo neurčité vyjádření na summitu zemí G7, kde mluvil v souvislosti s obchodní válkou o „pochybnostech“. Americký prezident naposledy v pátek ohlásil pětiprocentní navýšení poplatků na dovoz z Číny, čímž reagoval na podobný krok Pekingu.
25. 8. 2019|

WTO se ve sporu o cla z Obamovy éry přiklonila na stranu Číny. Peking by tak mohl uplatnit sankce

Světová obchodní organizace (WTO) otevřela cestu sankcím, které by mohla začít uplatňovat Čína za americká cla z éry prezidenta Baracka Obamy. Spojené státy totiž podle WTO neplnily v plném rozsahu její rozhodnutí. USA by mohly čelit opatřením ze strany Pekingu, pokud Washington nezruší určitá cla, která porušují pravidla organizace.
16. 7. 2019Aktualizováno16. 7. 2019, 20:18|