TÉMA

Česká astronomická společnost

Zemřel český astronom Kohoutek. Byl to objevitel planetárních mlhovin a slavné komety

Česká astronomická společnost v pátek oznámila, že ve věku 88 let zemřel v německém Bergedorfu celosvětově uznávaný český astronom Luboš Kohoutek, objevitel slavné Kohoutkovy komety.
5. 1. 2024|

Matematik a fotograf Druckmüller dostal cenu astronomické společnosti za snímky Slunce

Brněnský matematik a fotograf Miloslav Druckmüller získal Cenu Františka Nušla. Své nejvyšší ocenění mu udělila Česká astronomická společnost za mimořádné výsledky při počítačovém zpracování snímků pořizovaných při zatmění Slunce.
4. 12. 2023|

Polární záře plála nad Českem. Lidé mohli na obloze spatřit růžovou, červenou i zelenou

Na obloze byla v noci z neděle na pondělí už od setmění vidět polární záře. Lepší podmínky k pozorování panovaly podle odborníků na jihu Čech, na Vysočině a na jižní Moravě. Nutný byl také dobrý výhled nad severní obzor a temná obloha. Zatímco polární záře jsou celkem běžné v severských oblastech, v nižších zeměpisných šířkách je jejich výskyt vzácný.
6. 11. 2023Aktualizováno6. 11. 2023, 10:28|

Českou noc osvítila polární záře

V Česku v neděli po setmění byla vidět polární záře. Upozornil na to Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Na části území panovala oblačnost. K pozorování je podle meteorologů kromě malé oblačnosti nutný dobrý výhled nad severní obzor a temná obloha. Zatímco polární záře jsou v polárních oblastech celkem běžné, v nižších zeměpisných šířkách je jejich výskyt vzácný.
5. 11. 2023Aktualizováno5. 11. 2023, 22:22|

Orionidy dosáhnou v noci maxima, oblohou může prolétnout až třicet meteorů za hodinu

V noci ze soboty na neděli nastane maximum meteorického roje Orionidy, za hodinu může oblohou prolétnout dvacet až třicet meteorů. Pozorovat je bude možné nejdříve od 23:00, kdy by se už mohly objevovat dostatečně vysoko nad obzorem, vrchol se očekává před východem slunce. Uvedl to informační server České astronomické společnosti. Aktivita roje je pozvolná, trvá déle než měsíc. Svůj název má roj od toho, že meteory zdánlivě vyletují ze souhvězdí Orion.
21. 10. 2023|

Podmínky pro pozorování Perseid jsou letos téměř ideální, může jich být vidět až osmdesát za hodinu

V noci na neděli vrcholí meteorický roj Perseidy, podmínky na pozorování budou podle odborníků téměř ideální. Meteory jsou vidět už od 17. července a jejich frekvence pomalu stoupá. Mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ráno má být možné mimo města na bezměsíčné obloze pozorovat až osmdesát meteorů za hodinu. Podle odborníků je pro pozorování potřeba vycestovat daleko od měst do oblastí s minimem rušivého světelného znečištění.
12. 8. 2023|

Cenu Vize 97 převzali manželé Hadravovi. Nadace Havlových ocenila jejich práci v dějinách astronomie

Za společnou vědeckou práci v dějinách astronomie a překlady klasických astronomických děl obdrželi Petr Hadrava a Alena Hadravová Cenu Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97. Podle předsedkyně správní rady nadace Dagmar Havlové svým dílem a vizí překročili tradiční rámec vědeckého poznání. Noví laureáti Ceny Vize 97 považují rozhodnutí nadace vyznamenat je za zadostiučinění a důkaz, že jejich práce má co říci i mimo úzký okruh expertů.
7. 9. 2022|

Na českém nebi se už zase objevují noční svítící oblaka

V létě se nad střední Evropou často objevuje pozoruhodný meteorologický jev, a to mraky, které září výrazně stříbřitým jasem. Letos se už objevily první, v červnu jich ještě přibude a budou lépe pozorovatelné.
6. 6. 2022|

Silničáři začali na D3 stavět první odpočívadlo v jihočeském kraji. Řidičům dlouho chybělo

U Chotýčan severně od Českých Budějovic začala stavba prvního dálničního odpočívadla v Jihočeském kraji. U dálnice D3 postaví Ředitelství silnic a dálnic v obou směrech rozsáhlá parkoviště s doplňkovými službami téměř za půl miliardy korun. Po parkovišti u jihočeské dálnice řidiči volají několik let.
21. 2. 2022|

Ve čtvrtek nad Českem vzplál jasný bolid. Astronomové budou zjišťovat, kam těleso dopadlo

Nad Českou republikou přeletěl ve čtvrtek krátce po 18. hodině nápadný bolid neboli velmi jasný meteor. Byl pozorován řadou astronomů, ale i veřejností. Potvrdila ho také hlášení pozorovatelů v databázi Mezinárodní meteorické organizace.
14. 1. 2022|

Kometa Leonard zklamala astronomy. Místo aby zářila, její jasnost klesá

Kometu Leonard asi nebude možné spatřit pouhým okem. „Její jasnost neroste,“ zklamal naděje místopředseda České astronomické společnosti Pavel Suchan. První objevená kometa roku 2021 měla být podle astronomů nejjasnější kometou letošního roku. K Zemi se nejvíce přiblíží 12. prosince a nejlepší podmínky pro pozorování se očekávaly mezi 3. až 10. prosincem.
1. 12. 2021|

Na začátku prosince bude na obloze vidět kometa Leonard, možná i pouhým okem

Pouhým okem možná lidé spatří na prosincové obloze kometu C/2021 A1 Leonard. První objevená kometa roku 2021 má být také letos nejjasnější. Zemi se nejvíce přiblíží sice až 12. prosince, nejlepší podmínky pro pozorování ale zřejmě nastanou už za několik dní.
24. 11. 2021|

Navzdory očekávání polární záři lidé z Česka neuvidí ani v noci na pondělí

Polární záře z území Česka v noci na neděli pozorovatelná nebyla. Ačkoliv odborníci připouštěli, že by mohl úkaz nastat aspoň z neděle na pondělí, Česká astronomická společnost (ČAS) v podvečer na Facebooku uvedla, že ho od nás nakonec lidé nespatří. Experti předpovídali možnost jejího pozorování v důsledku čtvrteční silné erupce na Slunci. Záře jsou důsledkem interakce hustého oblaku nabitých částic se zemskou atmosférou.
31. 10. 2021Aktualizováno31. 10. 2021, 18:52|

Měsíc zastínil Slunce. Podívejte se, jak částečné zatmění viděli lidé v různých koutech světa

Ve čtvrtek v Česku začalo částečné zatmění Slunce. Jde o nejvýše položené sluneční zatmění viditelné z území Česka a Slovenska do roku 2179. Úkaz začal po půl dvanácté našeho času a skončil po půl druhé, v tuzemských podmínkách šlo o prvním částečné zatmění viditelné po šesti letech.
10. 6. 2021|

Oblohu po Novém roce prozáří Kvadrantidy, meteory z už neexistujícího souhvězdí

Nový rok na obloze uvede meteorický roj Kvadrantidy. Vrcholí 3. ledna. Lidé by měli na nebe pohlédnout už po setmění, později bude pozorování rušit Měsíc, doporučuje místopředseda České astronomické společnosti Pavel Suchan.
2. 1. 2021|

Nesvítí se někde zbytečně? Astronomové vyzývají, aby města během zákazu vycházení omezila noční osvětlení

Zhasněme alespoň ta světla, která nepotřebujeme, vyzývají čeští astronomové. Obzvlášť během momentálního nouzového stavu a zákazu vycházení je podle nich zbytečné plýtvat energií a rušit zbytečným svícením odpočívající přírodu. Typicky jde o sochy, kostely, zámky anebo i o reklamy a pouliční lampy. Větší tma by navíc pomohla astronomům k lepšímu pozorování oblohy.
13. 11. 2020|

NASA opět ocenila českou fotografii. Snímek Perseid vznikal dva roky

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) znovu zaujala fotografie Petra Horálka, v pondělí zveřejnila jeho snímek s názvem „Perseidy z Persea“. Jde o noční multiexpozici maxima meteorického roje z louky vedle hvězdárny v Kolonici na východě Slovenska v roce 2018, zpracování snímku trvalo téměř dva roky. Horálkovu tvorbu si NASA vybrala již mnohokrát – naposledy publikovala v polovině července jeho fotografii Dlouhé ohony komety Neowise, která zachycuje oblohu nad Suchým vrchem u Králík na Orlickoústecku.
10. 8. 2020|

NASA znovu zaujal snímek komety Neowise od českého fotografa. Ukázal v ní uzliny ionizovaného plynu

Už podruhé v krátké době vybral americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) jako astronomickou fotografii dne snímek komety Neowise, který pořídil český fotograf a přímo z Česka. Ve čtvrtek NASA zveřejnila fotografii Petra Horálka Dlouhé ohony komety Neowise, která zachycuje oblohu nad Suchým vrchem u Králík na Orlickoústecku. V sobotu NASA zvolila za fotografii dne snímek brněnského fotografa a matematika Miloslava Druckmüllera.
16. 7. 2020|
Počasí

Víkendové bouřky přinesly „rudé skřítky“. Nadoblačné blesky pozorovalo několik fotografů

Bouřky, které zasáhly střední Evropu, nabídly také výjimečné meteorologické jevy. Nad Českou i Slovenskou republikou pozorovatelé zachytily rudé blesky, jimž se říká „rudí skřítkové“.
16. 6. 2020|

Začala sezona nočních svítících oblaků. Stříbřité mraky jsou vidět jen několik týdnů v roce

Meteorologická situace v severních šířkách umožnila poměrně brzký nástup viditelnosti takzvaných nočních svítících oblak. Oblaka hlásil 6. června večer pozorovatel ze Slovenska, kde byla dříve tma. Pozorovat se je podařilo mnoha lidem ze severních Čech. Díky webovým kamerám ČHMÚ se je pak podařilo dohledat i na snímcích z ranních hodin téhož dne z Ostravska, informovala na webu Česká astronomická společnost.
8. 6. 2020|

Český fotograf už podvacáté uspěl v NASA. Jeho snímky vesmíru miluje celý svět

Světového úspěchu dosáhl 26. prosince Petr Horálek, 33letý fotograf, spisovatel a popularizátor astronomie. Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) publikoval už dvacátou jeho fotografii jako prestižní Astronomický snímek dne NASA. Horálek se tak zařadil do úzké skupiny fotografů z celého světa, kterým se takového milníku podařilo dosáhnout. Na jubilejním dvacátém snímku je pohádkově zasněžená krajina slovenské Oravské Lesné s uskupením jasných hvězd takzvaného Zimního šestiúhelníku.
26. 12. 2019|

Hrusický světelný zázrak narazil na normy. „Chytré“ lampy musí z ulic zmizet

Středočeské Hrusice se zbavují takzvaného biodynamického veřejného osvětlení. Podle části odborníků chránilo životní prostředí. Další ho považovali za nesmysl, který ohrožuje řidiče. Na svém místě každopádně nevydrželo ani půl roku. Obec reklamovala chyby, kvůli kterým se obávala o bezpečnost.
22. 7. 2019|

Rudé zatmění Měsíce ponořilo Česko v noci na pondělí do karmínové tmy

V pondělí ráno, přesně v 5:41, se Měsíc ponořil přibližně na hodinu celým svým diskem do zemského stínu. Podmínky pro pozorování jsou ideální jen v některých částech republiky, díky živému přenosu z Hvězdárny a planetária Brno však lze zatmění sledovat odkudkoliv. Jde o poslední úplné zatmění v tomto desetiletí. To další nastane až v roce 2025.
20. 1. 2019Aktualizováno21. 1. 2019, 07:05|

Nebe nad Českem v noci rozzáří roj Kvadrantidů. Podmínky na pozorování by měly být ideální

Prvním významným astronomickým úkazem letošního roku je meteorický roj Kvadrantidy, který vyvrcholí v noci ze čtvrtka na pátek. Podle astronomů nebude při jejich pozorování vůbec rušit Měsíc a zejména v pátečních ranních hodinách by mohlo zazářit až 80 meteorů za hodinu. Letos by měly být nejlepší pozorovací podmínky do roku 2022.
3. 1. 2019|