TÉMA

Slavkovský les

V historickém dole zahynul pracovník stavební firmy, strhla ho voda

Tělo muže, kterého v pátek odpoledne strhla voda při průzkumu v historickém dole ve Slavkovském lese, našli v noci záchranáři. Pracovník, který zahynul, byl spolu s dalším člověkem na průzkumu dolu, když se protrhla stěna a do míst, kde byli, se začala valit voda. Druhému muži se podařilo utéct.
13. 1. 2024Aktualizováno13. 1. 2024, 08:42|

Obec na Karlovarsku odmítá těžbu čediče, firma se snaží místní uklidňovat

Obyvatelé Hlinek u Stanovic na Karlovarsku se bojí, že se za vesnicí v blízkosti jejich domů, navíc v přírodě tamního chráněného krajinného území (CHKO) Slavkovský les, začne těžit čedič. Ministerstvo životního prostředí k rozšíření ložisek stavebního kamene už vydalo souhlas. Těžební firma KMK Granit se místní snaží uklidňovat, že obavy jsou zatím předčasné a že v nejbližší době tam kámen těžit nezačne.
29. 3. 2023|

Kvůli kontroverzním stavbám ruských investorů zní v Karlových Varech i slova o korupci

O korupčním jednání hovoří někteří politici a občanská sdružení na Karlovarsku v souvislosti s povolováním problematických staveb, za nimiž stojí ruští investoři. Tvrdí, že se čeští úředníci podíleli na obchodech za peníze nejasného původu. Přímo v lázeňské zóně vznikly i přes protesty památkářů mnohé luxusní rezidence.
2. 4. 2022|

Knížecí les se proměnil v krajinnou památkovou zónu. Kladská se pyšní alpskou architekturou

Za zrozením Kladské na Chebsku stojí požár parní pily v roce 1875. Právě ten nastartoval novou výstavbu místních alpských domů. Klenotem zdejší přírody jsou pak vrchoviště a rašeliniště. V lesích se navíc potulují jeleni, loví rysi a nad hladinou rybníka létají černí čápi. Nevšední dřevěné domy alpsko-švýcarského typu, které lemují hlavní cestu, dohromady s přírodním bohatstvím Slavkovského lesa stojí od konce roku 2020 za vznikem krajinné památkové zóny.
24. 1. 2021|

ČEZ si udělá průzkum výnosnosti českého lithia a případně většinově ovládne australskou firmu EMH

Polostátní energetická společnost ČEZ získala opci na získání majoritního podílu v australské společnosti European Metals Holdings (EMH), která má přednostní právo na těžbu lithia u Cínovce v Krušných horách. ČEZ poskytne EMH půjčku dva miliony eur (51,2 milionu korun) a udělá si průzkum výnosnosti možné těžby. Do konce letošního roku se pak rozhodne, jestli do EMH kapitálově vstoupí, nebo si nechá půjčku vrátit. Informovali o tom v úterý ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) a předseda představenstva a generální ředitel ČEZu Daniel Beneš.
16. 7. 2019Aktualizováno16. 7. 2019, 20:07|