TÉMA

Zdeněk Vacek

Čapkův památník slaví šedesátiny, na výstavě představuje nové originální dokumenty

Výstava k výročí v Čapkově památníku představuje nové originální dokumenty. K vidění je rukopis, který Čapek psal sekčnímu šéfovi prvorepublikového premiéra Antonína Švehly či autentické materiály nechávající nahlédnout do redakční práce v době první republiky. Dokumenty památník nedávno získal ze soukromé kolekce. Expozice je k vidění nejméně do konce ledna příštího roku, řekl na sobotní oslavě šedesáti let existence Památníku Karla Čapka ve Staré Huti jeho ředitel Zdeněk Vacek.
23. 9. 2023Aktualizováno23. 9. 2023, 19:34|

Páteční Noc vědců ovládnou roboti. Kvůli covidu bude celá on-line

Člověk a robot bude téma Noci vědců, která se uskuteční v pátek 27. listopadu. Akce se kvůli koronaviru koná on-line, program zůstane na webu do konce roku. Lidé si budou moci poslechnout přednášky o využití robotů v zemědělství, medicíně, astronomii a v dalších oborech. Jen v Praze a okolí se do akce zapojí 15 institucí. Letošní téma odkazuje také ke 100. výročí prvního použití slova „robot“.
27. 11. 2020|

Čapkův památník má nového ředitele: Snachu radního střídá Zdeněk Vacek

Památník Karla Čapka ve Staré Huti na Příbramsku nově povede spisovatel a publicista Zdeněk Vacek. O jeho jmenování ředitelem rozhodli středočeští radní. Dosazení předchozí ředitelky Alice Seidlové, která je snachou krajského radního pro školství, pobouřilo kulturní spolky. Seidlová pak po vlně kritiky rezignovala.
10. 10. 2019Aktualizováno10. 10. 2019, 15:27|

Bohyně Zorya nosí v Kutné Hoře i diamanty s psími fousky

Šperkařské duo Zdeněk Vacek a Daniel Pošta se v Kutné Hoře zabývá rituální proměnou. Tou procházejí tři ženy při nošení šperků jejich značky Zorya. Uznávaní designéři, mimo jiné nositelé ceny Czech Grand Design, pro místní galerii GASK připravili multimediální instalaci avantgardního klenotnictví.
15. 7. 2019|