TÉMA

Jízdní kolo

Mrtvých cyklistů je víc než loni. Na silnicích je vidět napětí, řada řidičů mluví o nepřátelství

Smrtelných nehod cyklistů neubývá. I když letos od ledna do října havarovalo méně jízdních kol než loni, zahynulo devětatřicet cyklistů, což bylo o dva více. Neobvyklé množství nehod se stalo již na jaře, což dává policie do souvislosti s mírnou zimou. Jak vyplývá z výzkumu, který letos provedla agentura Kantar, necítí se cyklisté na českých silnicích příliš bezpečně. Zároveň je patrná nevraživost mezi nimi a řidiči, z nichž mnoho – nejvíce těch mladších – tvrdí, že pociťuje k cyklistům nepřátelství. A to přesto, že většina lidí jsou zároveň řidiči aut i cyklisté.
15. 11. 2023|

Někteří bikeři poškozují lesní porosty. Jejich nelegální stezky komplikují práci lesníkům

Lesníci v rokycanských lesích řeší problémy s cyklisty na horských kolech, kteří si na svazích staví nelegální tratě s překážkami. Kvůli tomu někdy i kácí malé stromy. Problémy mají i dřevaři, kteří pak v některých místech nemůžou projet s těžkou technikou a les musejí dávat do pořádku. Škody na malých sazenicích dosahují desítek tisíc korun.
5. 10. 2023|

Sněmovna rozhodla o kandidátech na vyznamenání, hranici poplatku za odpad nezvýšila

Poslanecká sněmovna v pátek zamítla razantnější zvýšení horní hranice poplatku, který mohou obce vybírat od obyvatel za komunální odpad. Poslanci též hlasovali o sněmovních kandidátech na státní vyznamenání a novele drážního zákona. Dolní komora se shodla také na vládním návrhu, který zruší více než deset tisíc zastaralých a nadbytečných právních předpisů. Poslanci projednali i návrh nového zákona o veřejných dražbách. Jeho cílem je sjednocení a zjednodušení pravidel pro jejich konání s ohledem na převažující elektronickou formu. Do sněmovny se vrátila také debata o manželství pro stejnopohlavní páry.
2. 6. 2023Aktualizováno2. 6. 2023, 17:45|

Ostrava a Olomouc chtějí cyklistům usnadnit život. Novinky se ale podle cyklistů ani BESIP nepovedly

Města Ostrava a Olomouc se rozhodla, že vyjdou vstříc cyklistům a zajistí jim bezpečnější jízdu. Například v moravskoslezské metropoli vznikají nové cyklopruhy za tři miliony, vedou například přes Frýdlantské mosty. Cyklisté ale pruhy považují za nebezpečné. V Olomouci zase budí rozruch piktogramy, které se objevily na rekonstruované Masarykově třídě. Samo město přiznává, že takzvaný cyklokoridor je s ohledem na bezpečnost cyklistů legislativně nejslabší, na jiné řešení ale prý není prostor.
14. 6. 2022|

Kopřivnický výrobce přišel o díly, ze kterých by byla kola za čtvrt miliardy. Po uspání řidiče je zloději ukradli z kamionu

Největší český výrobce jízdních kol BIKE FUN International (BFI) z Kopřivnice na Novojičínsku přišel při loupeži o důležité díly pro výrobu kol celkem za 250 milionů korun. Výrazně mu to zkomplikuje výrobu, která se u některých modelů zpozdí až o rok, sdělil marketingový manažer BFI Jan Butala.
7. 2. 2022|

U nádraží v Brandýse se otevřel parkovací dům pro tři sta aut a desítky kol

Brandýs nad Labem otevřel u vlakového nádraží nový parkovací dům pro 316 aut a 76 kol. Ve městě s téměř devatenácti tisíci obyvateli má usnadnit situaci především řidičům, kteří dále cestují vlakem nebo autobusem. Většinu investice za více než 140 milionů korun uhradila evropská dotace z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). S výstavbou v Brandýse začali na podzim 2020. Jde o další ze záchytných parkovišť P+R, která vznikají ve Středočeském kraji, uvedla za město Kateřina Stránská.
1. 2. 2022|

Na Šumpersku hořel autobus s desítkami cestujících, převážně dětí. Nikdo se nezranil

Olomoučtí hasiči v neděli před polednem likvidovali požár autobusu s přívěsem na kola poblíž Mírova na Šumpersku. Požár se výrazně rozšířil i do prostor pro pasažéry. V autobuse bylo jednačtyřicet cestujících, převážně dětí. Nikdo z nich nebyl zraněn, všichni se stihli dostat do bezpečí, uvedl mluvčí hasičů Olomouckého kraje Zdeněk Hošák. Cestující z místa přepravil evakuační hasičský autobus.
29. 8. 2021|

Politici se přou o bezpečné předjíždění cyklistů. Ty kromě bezohledných řidičů někdy ohrožuje i vlastní lehkomyslnost

Po chladném a deštivém jaru se počasí umoudřilo, a tak naplno začala cyklistická sezona. Letos její začátek provázejí diskuse o novele silničního zákona, která by měla řidičům nakázat, aby jízdní kola předjížděli alespoň s metrovým odstupem a kde je povolená rychlost vyšší než 30 kilometrů v hodině nejméně 1,5 metru. Mezi zákonodárci hlavně není shoda na tom, jak přísně by se mělo porušení trestat. I když nové pravidlo zatím není schválené, policie a dopravní experti nabádají k opatrnosti kvůli cyklistům jak řidiče, tak cyklisty samotné. Neohrožují je pouze případné střety s auty, ale i to, že řada lidí dodnes usedá na kolo bez ochranné přilby.
12. 6. 2021|

Kromě růžových i modrá. Olomouc rozšiřuje nabídku sdílených kol

Lidé v Olomouci mohou od pátku využívat tři sta sdílených kol česko-německé společnosti Nextbike. Olomouc tak je po Ostravě, Havířově a Prostějovu čtvrtým městem v zemi, kde firma službu nabízí. Sdílení kol doposud v Olomouci zajišťovala pouze společnost Rekola se svými růžovými bicykly, nově budou na území města službu provozovat obě firmy. Ani jedné ale radnice na provoz nepřispívá.
6. 3. 2020|

Sdílená kola mají v Prostějově úspěch. Služba proto bude pokračovat

V Prostějově skončilo čtyřměsíční testování sdílení jízdních kol a podle vedení města se osvědčilo. Radnice tak s česko-nemeckou firmou nextbike uzavřela smlouvu na další provozování služby, která platí do října příštího roku. Prostějované si mohou kola půjčovat od letošního března, k dispozici mají celkem sto bicyklů.
15. 7. 2019|