TÉMA

Libor Grygárek

Rozsáhlý policejní zásah před dekádou svrhl kabinet premiéra Nečase. S trestem ale skončila jen Nagyová

Uplynulo deset let od policejního zásahu na Úřadu vlády, který vedl k pádu kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) a k předčasným volbám. Státní zástupci na základě získaných dokumentů a odposlechů podali obžaloby v pěti kauzách. Odsouzením ale zatím skončil jen případ zneužití Vojenského zpravodajství. Kvůli křivému svědectví v tomto procesu pak dostal podmínku i expremiér Nečas.
12. 6. 2023|

Šlachta chce přeložit spor s Grygárkem do Brna. Návrh měl přijít dříve, míní soudkyně

Bývalý policista Robert Šlachta požádal prostřednictvím advokáta o přeložení sporu s bývalým vrchním státním zástupcem Liborem Grygárkem k Okresnímu soudu Brno-venkov. Grygárek po Šlachtovi žádá omluvu a půlmilionové odškodnění za tvrzení, která o něm někdejší šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) napsal ve své knize. O návrhu na přesun kauzy musí nyní rozhodnout Nejvyšší soud. Obvodní soud pro Prahu 5 proto odročil jednání ve věci na neurčito.
13. 12. 2021|

Grygárek vysoudil dalších 520 tisíc korun za své nezákonné stíhání

Odvolací soud ve středu přiřknul bývalému náměstkovi pražského vrchního státního zastupitelství Liboru Grygárkovi 520 tisíc korun jako odškodnění za dlouholeté nezákonné stíhání. Spolu se 480 tisíci, které mu ministerstvo vyplatilo již dříve, tak právník dostane od úřadu milion a úroky. Verdikt je pravomocný. Nárok na omluvný dopis od ministerstva Grygárkovi přiznal již prvoinstanční soud. Úřad se proti rozhodnutí neodvolával.
13. 10. 2021|

Grygárek vysoudil za své stíhání omluvný dopis, třímilionové odškodné však ne

Bývalý náměstek pražského vrchního státního zastupitelství Libor Grygárek neuspěl s požadavkem na třímilionové odškodné za své nezákonné trestní stíhání. Soud mu přiznal nárok na omluvný dopis od ministerstva spravedlnosti a také na úroky z částky 480 tisíc korun, kterou mu úřad vyplatil už dříve. Verdikt není pravomocný a lze očekávat, že se proti němu Grygárek odvolá.
1. 7. 2021Aktualizováno1. 7. 2021, 14:15|

Exžalobce Grygárek u soudu zkritizoval novináře, vadí mu skandalizace jeho osoby

Bývalý náměstek pražského vrchního státního zastupitelství Libor Grygárek u soudu zkritizoval masivní medializaci svého trestního řízení. Uvedl, že někteří novináři znali obsah jeho obvinění dříve než on. Za nezákonné stíhání žádá po státu odškodné v celkové výši 3,5 milionu korun. Grygárek tvrdí, že zasáhlo do jeho profesní, rodinné i zdravotní sféry. Poukázal také na to, že nemohl 14 měsíců pracovat jako advokát.
21. 5. 2021|

Bývalý náměstek vrchního státního zástupce Grygárek stíhán nebude, Nejvyšší soud odmítl dovolání

Zastavení stíhání Libora Grygárka, bývalého náměstka vrchního státního zástupce v Praze, je definitivní. Nejvyšší soud odmítl dovolání nejvyššího žalobce Pavla Zemana.
10. 9. 2020|

Žalobce se v kauze dopravního podniku domáhá přehrání odposlechů a zrušení rozsudku

Státní zástupce se v případu údajného tunelování pražského dopravního podniku (DPP) domáhá přehrání odposlechů obžalovaných. Odvolací Vrchní soud v Praze by měl podle něj zrušit loňské rozhodnutí, které osvobodilo všech 17 obviněných, a případ by měl vrátit pražskému městskému soudu s pokynem k doplnění dokazování. Obhájci to ale odmítli. Vrchní soud vyhlásí své rozhodnutí v takzvané jízdenkové kauze v úterý ráno.
29. 6. 2020Aktualizováno29. 6. 2020, 20:35|

Státní zástupce podal obžalobu na expremiéra Nečase kvůli křivé výpovědi

Státní zástupce podal obžalobu na bývalého předsedu vlády Petra Nečase (ODS), uvedl server Aktuálně.cz. Někdejší premiér se bude u soudu zpovídat kvůli dvěma výpovědím, které učinil v kauze zneužití Vojenského zpravodajství. Podle vyšetřovatelů křivě svědčil ve prospěch své současné manželky Jany Nečasové (dříve Nagyové).
4. 5. 2020Aktualizováno4. 5. 2020, 12:15|

Nejvyšší soud přezkoumá stopku pro stíhání bývalého žalobce Grygárka

Stíhání pražského žalobce Libora Grygárka nemusí být definitivně zastavené. Do případu zasáhl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který podal v kauze dovolání. České televizi to potvrdil mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý. Bývalý náměstek Vrchního státního zastupitelství v Praze původně čelil obvinění ze zneužití pravomoci – vyšetřovatelé tvrdili, že pomohl svému známému lobbistovi Romanu Janouškovi, když se o peníze na jeho švýcarských účtech začala zajímat policie.
11. 2. 2020Aktualizováno11. 2. 2020, 11:53|

Stíhání Libora Grygárka je definitivně u konce

Zastavení stíhání bývalého náměstka pražského vrchního státního zástupce Libora Grygárka je pravomocné. Rozhodnutí potvrdil po čtvrtečním neveřejném zasedání pražský vrchní soud.
25. 10. 2019|
Reportéři ČT

Janoušek čas na svobodě využil k znovuzískání vlivu a kontroly nad stamilionovým majetkem

Známý lobbista Roman Janoušek, odsouzený na čtyři a půl roku do vězení, je už přes tři roky na svobodě. Přesvědčil soud, že je vážně nemocný, a ten ho poté dočasně propustil. Za tu dobu s ním spojovaná firma Omling získala majetek v hodnotě několika stovek milionů korun. Kauze se věnoval pořad Reportéři ČT. Natáčela Jana Neumannová a Adéla Paclíková.
14. 10. 2019|

Soud zastavil stíhání bývalého státního zástupce Grygárka v kauze lobbisty Janouška

Městský soud v Praze zastavil stíhání bývalého náměstka pražského vrchního státního zástupce Libora Grygárka, který byl obžalován ze zneužití pravomoci v souvislosti s kauzou lobbisty Romana Janouška. Informoval o tom v pondělí server Seznam Zprávy. Rozhodnutí podle něj není pravomocné. Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, které případ dozoruje, proti němu podalo stížnost.
15. 7. 2019|