TÉMA

Rashida Tlaibová

Sněmovna reprezentantů odmítla zahájit impeachment proti Trumpovi

Americká Sněmovna reprezentantů, kterou ovládají opoziční demokraté, ve středu velkou většinou odmítla zahájit proces ústavní žaloby proti prezidentovi Donaldu Trumpovi. Podle agentury Reuters demokraté tímto téma takzvaného impeachmentu de facto uložili k ledu, stranu nicméně nepřestává štěpit. Trump označil pokus zákonodárců za směšný.
18. 7. 2019Aktualizováno18. 7. 2019, 17:36|
Události komentáře

Radikalizace Demokratické strany je očividná věc, komentuje Fištejn spor mezi Trumpem a kongresmankami

Americký prezident Donald Trump neposlal demokratické kongresmanky do „země původu“ kvůli barvě pleti, ale kvůli jejich radikálním výrokům kritizujícím Spojené státy. V Událostech, komentářích tak hodnotil washingtonskou slovní přestřelku publicista Jefim Fištejn. Podle něj svou radikalizaci nepopírá ani sama Demokratická strana. Novinářka Reflexu Veronika Bednářová si myslí, že Trumpovy výroky jsou součástí ideové kampaně – a političky podle ní mají v některých věcech pravdu.
18. 7. 2019|

Sněmovna reprezentantů odsoudila Trumpovy výpady proti čtyřem kongresmankám

Demokraty ovládaná Sněmovna reprezentantů v úterý schválila rezoluci odsuzující urážlivé výroky prezidenta Donalda Trumpa namířené na čtyři kongresmanky. Drtivá většina republikánů se vyjádřila proti rezoluci. Ta je především symbolická, žádné právní následky pro šéfa Bílého domu nemá. Jeden z poslanců ale po hlasování formálně zahájil proces ústavní žaloby na Trumpa, který ještě tento týden může vyústit v hlasování na sněmovním plénu.
17. 7. 2019Aktualizováno17. 7. 2019, 14:35|

Trump neví, jak vysvětlit Američanům, že nemají zdravotní péči. Tak nás napadá, řekly kongresmanky

Výpady amerického prezidenta Donalda Trumpa proti čtveřici členek Sněmovny reprezentantů mají odvést pozornost od jeho chybné politiky a špatného vedení úřadu. V pondělí to prohlásila jedna z dotčených žen Ayanna Pressleyová. Spolu s ní před novináře předstoupily i ostatní – Alexandria Ocasiová-Cortezová, Ilhana Omarová a Rashida Tlaibová – a vyzvaly Američany, aby na tuto taktiku „nenaletěli“.
16. 7. 2019Aktualizováno16. 7. 2019, 21:28|

Trump na svých výrocích o kongresmankách trvá a čeká od nich omluvu

Americký prezident Donald Trump se nehodlá omlouvat za své urážlivé poznámky adresované o víkendu demokratickým kongresmankám s přistěhovaleckými kořeny nebo tmavou pletí. V neděli na Twitteru napsal, že poslankyně by neměly Američany poučovat o tom, jak vést zemi, když samy pocházejí z „rozvrácených a zločinem zamořených zemí“, do kterých by se raději měly vrátit. V pondělí výzvu k vystěhování zopakoval. Demokratická šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová oznámila, že chce přijmout usnesení, které by Trumpův komentář odsoudilo.
15. 7. 2019Aktualizováno15. 7. 2019, 20:30|