TÉMA

Notářská komora

Nesporné rozvody manželství s dětmi by mohli řešit notáři. Návrh projednají poslanci

Jednoduché rozvody by podle notářské komory mohli řešit místo soudů notáři. Návrh by ulevil justici i manželům, kteří se sami umí domluvit – tedy dopředu uzavřou dohodu o majetku a výchově dětí. V takových případech by už nemuseli k opatrovnickému soudu, ale rovnou by byli rozvedeni. Návrh nyní projednají poslanci ve sněmovně.
4. 1. 2023|

Malá družstva mají problém. Kvůli povinné změně stanov platí za notáře a právníky desetitisíce

Novela zákona o obchodních korporacích zvyšuje bytovým družstvům náklady o desetitisíce. Musejí totiž upravit své stanovy za přítomnosti notáře na schůzi a často platí také za dodatečné právní služby. Podle Svazu českých a moravských bytových družstev je to finanční problém především u družstev s menším počtem členů. Nová pravidla musí družstva zařadit do stanov do konce roku 2021.
13. 8. 2021|

Přibylo dědických řízení. Podle notářů kopírují šíření nákazy

Dědických řízení v Česku výrazně přibývá, vliv na to má pandemie koronaviru a nárůst počtu úmrtí. Podle notářské komory se kvůli kumulaci práce také zřejmě prodlouží délka, po kterou řízení trvají, a to až o několik měsíců. Problémy jsou zejména v regionech, které nákaza postihla nejvíce.
22. 3. 2021Aktualizováno22. 3. 2021, 11:07|

Notáři do pohraničí nechtějí. Kvůli exekucím a insolvencím jim často nemá kdo zaplatit

Notářská komora upozorňuje, že v Česku klesá zájem o notářské úřady v pohraničních oblastech. Podle vyhlášky se odměna notáři například v dědických řízeních určuje podle výše majetku zemřelého. Jenže třeba v okresech Chomutov, Sokolov nebo Strakonice je tak velké množství exekucí a insolvencí, že když notář odměnu vyúčtuje, často mu ji kvůli dluhům nemá kdo zaplatit. Provoz úřadů je tak obtížné ekonomicky udržet.
14. 7. 2019|