TÉMA

Jablko

Jablek se loni v Česku urodilo nejméně za posledních dvanáct let

Sklizeň ovoce v České republice loni meziročně klesla o 26 procent na podprůměrných 121 946 tun. Byla to nejnižší úroda od roku 2017. Výrazný meziroční propad o 27 procent byl u jabloní, jejichž úroda 100 604 tun byla nejnižší za posledních dvanáct let. Velké poklesy byly také u meruněk, broskví, švestek a višní, vyplývá z bilance sklizně, kterou nyní zveřejnil Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ). Vyšší čísla vykázaly hrušně.
16. 1. 2024Aktualizováno16. 1. 2024, 12:21|

Přirážka řetězců u jablek a brambor je až 200 procent, říká Nekula. Chce se zasadit o zlevnění

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) má v plánu vytvořit větší tlak na zlevnění jablek a brambor, kvůli tomu, že u nich činí obchodní přirážka až 200 procent. V rozhovoru pro deník Blesk také zmínil, že u cukru a vajec už je podle něj pokles cen patrný. Během následujícího měsíce čeká ministr výsledky kontrol České obchodní inspekce (ČOI) a potravinářské inspekce k vysokým cenám potravin.
4. 4. 2023|

Noční mráz zřejmě poškodil květy meruněk. Někde teplota klesla i pod minus sedm stupňů

Mrazivá noc, při které na některých místech v moravských a slezských nížinách klesla teplota podle meteorologů i pod minus sedm stupňů, patrně už teď opět zmařila úsilí pěstitelů meruněk. Podle výzkumníků kritická teplota, při které je poškozeno ve fázi plného kvetení devadesát procent květů, činí minus 4,4 stupně.
29. 3. 2023Aktualizováno29. 3. 2023, 20:26|

Ovocnáři zlikvidují asi desetinu jabloňových sadů, na pěstování prodělávají

Zhruba desetinu jabloňových sadů zlikvidují během letošní zimy čeští ovocnáři. Na pěstování jablek totiž prodělávají. Jejich unie vyjmenovává víc negativních vlivů, které za tím stojí – mimo jiné drahé energie a hnojiva, rostoucí cena práce a také přebytek úrody z Polska.
8. 2. 2023|

Hrad kvůli velkému zájmu prodloužil výstavu korunovačních klenotů až do úterý

Pražský hrad kvůli velkému zájmu veřejnosti prodloužil výstavu korunovačních klenotů v katedrále svatého Víta do příštího úterý. Výstava, která byla pro veřejnost otevřena v úterý, měla původně skončit v sobotu. Po dohodě s památkáři budou klenoty k vidění v chrámu i po nedělní mši od 14:30 do 21:00 a v pondělí a úterý od 08:00 do 18:00, uvedl  vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář.
19. 1. 2023Aktualizováno19. 1. 2023, 12:11|

Z české krajiny mizí sady. Zemědělcům se prodej ovoce přestává vyplácet

Z krajiny mizí některé sady. Potíže ovocnářů znásobily drahé energie i hnojiva, a nevyplácí se jim tak o stromy starat. Přitom třeba za jablka dostávají od obchodníků méně peněz než loni. Je to i kvůli zásobám, které polští pěstitelé nemůžou prodat v Rusku, a snaží se je udat jinde. Českým sadařům by mohly pomoci peníze z EU i z národních zdrojů.
7. 5. 2022|

Pálenice na Moravě už jedou naplno. Švestek či jablek se urodilo třikrát více než loni

Pálenice na jihu a východě Moravy jedou v těchto dnech na plný výkon. Letos si na nedostatek ovoce stěžovat nemohou, švestek, jablek i hrušek se totiž urodilo až třikrát více než loni. Pokud ale jde o letní ovoce, tak toho zpracovávají jen minimum, například meruněk se kvůli jarním mrazům urodilo méně. Některé moravské pálenice však stále sezonu nezahájily, chybí jim totiž pracovníci.
15. 10. 2020|

Ceny jablek v srpnu stouply na rekordních téměř padesát korun za kilogram

Ceny jablek, která jsou ovocem s nejvyšší spotřebou v zemi, v srpnu v obchodech vzrostly na nejvyšší úroveň v historii. Kilogram se podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) ve třetím srpnovém týdnu prodával v průměru za 49,59 koruny. Meziročně to představovalo zdražení o 66 procent, protože loni ve stejné době stál kilogram jablek 29,82 koruny. S novou sklizní by ceny měly podle ovocnářů klesnout.
16. 9. 2020Aktualizováno16. 9. 2020, 16:16|

Sklizeň ovoce loni klesla o čtvrtinu. Na vině jsou jarní mrazy

Sklizeň ovoce v České republice loni klesla meziročně o 27 procent na 129 911 tun. Důvodem byly jarní mrazy. S výjimkou meruněk, malin a ostružin zaznamenaly meziroční pokles úrody všechny ovocné druhy. V porovnání s průměrem sklizní posledních pěti let loňský pokles činil 18 procent. Výsledky sklizně spočítal Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ).
14. 1. 2020Aktualizováno14. 1. 2020, 10:44|

Hledá se „Enormní Pippin“. Experti se snaží zachránit odrůdy jablek minulosti pro budoucnost

Jablka dnes mají jinou chuť a vzhled než v minulosti. A mnoho starých odrůd zmizelo úplně. Jen v Severní Americe jich v minulosti existovalo na 17 tisíc, v současnosti jich je o poznání méně. I proto na severozápadě Spojených států existuje organizace Lost Apple Project, která má za cíl hledat ztracené poklady ovocnářství a navrátit je do sadů.
25. 11. 2019|

Jablka jsou v Česku nejlevnější za několik posledních let. Proti loňsku klesla cena o 11 korun za kilo

Kilogram jablek je teď v Česku nejlevnější za poslední čtyři roky. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Jeden kilogram se prodává za necelých 27 korun, zatímco minulý rok to bylo skoro 38 korun. Důvodem je loňská vysoká sklizeň v celé Evropě a také větší dovoz jablek z Polska. Někteří čeští farmáři proto už hlásí ztráty z prodejů.
14. 7. 2019|