TÉMA

Český Malín

Volyň jako místo, co přitahuje blesky. Od vypálení Českého Malína uplynulo osmdesát let

Před osmdesáti lety vyvraždilo nacistické komando obec Český Malín na Volyni. Byl to největší masakr Čechů za druhé světové války na území dnešní Ukrajiny. Šlo pravděpodobně o brutální odplatu za předchozí útok Ukrajinské povstalecké armády (UPA) proti koloně německých vozidel kousek od obce. O volyňských Češích v Událostech, komentářích mluvila spisovatelka Eda Kriseová.
14. 7. 2023|

Havlova návštěva přinesla naději na nový život. První černobylští Češi se vrátili před třiceti lety

Několik let po jaderné havárii v Černobylu – konkrétně 25. dubna 1991 – přivítalo Československo krajany žijící na Ukrajině. Ti se obávali života v zamořeném regionu. Za návrat asi 1800 takzvaných černobylských Čechů se zasadil tehdejší prezident Václav Havel. „Bylo to trošku jako v pohádce,“ vzpomíná Boris Iljuk na situaci, kdy se ho jakožto představitele krajanské organizace Havel rozhodl přijmout.
25. 4. 2021|

Nejen Lidice a Ležáky. Místa ticha připomenou i další obce s podobným osudem

Nacisté za druhé světové války vypálili a ničili desítky českých vesnic, jejichž symbolem se staly obce Lidice a Ležáky. Dokument Markéty Oddfish Nešlehové chce taková Místa ticha připomenout. Předpremiéru měl tento týden v Ležácích za účasti pamětníků a příbuzných někdejších obyvatel. Právě oni jsou protagonisty smutného vyprávění. Diváci České televize snímek uvidí 2. června od 21:00 na Dvojce.
28. 5. 2020|

V Žatci proběhla pieta za vypálený Český Malín. Vojáci tehdy povraždili 400 lidí včetně žen a dětí

Lidé si v Žatci připomínají 76 let od vypálení obce Český Malín na Ukrajině, kterou založili čeští přistěhovalci právě ze Žatecka, Lounska a Rakovnicka. Vojáci tehdy zavraždili na 400 lidí, z toho většinu Čechů. Nešetřili ani ženy, děti nebo staré lidi. Pietního položení květin u památníku malínských obětí se zúčastnili také zástupci Sdružení Čechů z Volyně a pamětníci druhé světové války.
14. 7. 2019|