TÉMA

Bastila

Mezinárodní Festival Krumlov připomene pád Bastily

Mezinárodní Festival Krumlov 14. července zahajovacím koncertem v Letní jízdárně programem s názvem Francouzská noc připomene pád Bastily. Do 5. srpna na 12 místech ve městě a jeho okolí zazní 18 koncertů hlavního programu. Doprovodný program ve Festivalové zóně nabídne více než šest desítek různých aktivit zdarma.
11. 7. 2023|

Demonstrace kvůli důchodům ve Francii pokračují. S reformou nesouhlasí až 75 procent lidí

Ve Francii pokračují stávky kvůli důchodové reformě. Do ulic vyšly stovky tisíc lidí – akce ochromily dopravu a v řadě škol se neučilo. Odbory se demonstracemi snaží tlačit na vládu, aby kontroverzní novelu posunující věkovou hranici odchodu do penze stáhla.
16. 2. 2023|

Francie slaví pád Bastily, v Paříži se konala tradiční vojenská přehlídka

V Paříži se uskutečnila každoroční vojenská přehlídka u příležitosti státního svátku 14. července – dobytí Bastily v roce 1789. Průvodu se od desáté hodiny účastnily tisíce mužů a žen a stovky kusů techniky. Hlavním motivem byla letos východní spolupráce, odkazující na současnou válku na Ukrajině. V průvodu šly i menší jednotky devíti zemí, včetně české jednotky Čestné stráže Armády ČR. Podle prezidenta Emmanuela Macrona musí země dál zvyšovat investice do armády.
14. 7. 2022Aktualizováno14. 7. 2022, 19:46|

Týden obrazem: Kubánská revolta, trikolora na pařížském nebi a filmové hody v Cannes

Kubou otřásají největší protesty za posledních třicet let. Ulice Havany, ale i některých amerických měst, se zaplňují demonstranty s národními barvami – horizontálními modrými pruhy, červeným trojúhelníkem a bílou hvězdou. Stejně barevnou trikoloru má také Francie. Ta si připomněla výročí pádu Bastily. V Paříži se konala tradiční vojenská přehlídka. Cannes zase žije filmovým festivalem. V Británii smutek a výtržnosti kvůli finálové prohře anglické fotbalové reprezentace na Euru vystřídala radost severoirských roajalistů slavících The Twelfth. Vrcholí přípravy olympijských her v Tokiu a JAR se potýká s vlnou rabování.
18. 7. 2021|

Paříž si připomněla výročí dobytí Bastily vojenskou přehlídkou, zúčastnili se i Češi

V Paříží se konala tradiční vojenská přehlídka na oslavu nejvýznamnějšího francouzského státního svátku 14. července. Středem oslav byla tradičně třída Champs-Élysées.  Po boku francouzských jednotek se představilo také jedenáct českých vojáků z mise Takuba. Heslo letošních oslav zní „podmanit si budoucnost“, které evokuje jak boj s covidem-19, tak vojenské mise ve světě, zejména v oblasti Sahelu.
14. 7. 2021|

Před pěti lety zabíjel útočník v Nice nákladním vozem. Radikalizované osoby má ve Francii pomoct odhalovat nový zákon

Před pěti lety najel Francouz tuniského původu nákladním autem do davu lidí oslavujících státní svátek v Nice. Útok si vyžádal 86 obětí. Od té doby se bezpečnostní situace ve Francii částečně zklidnila, po letošním dubnovém útoku na policistku ve městě Rambouillet ale francouzská vláda představila nový protiteroristický zákon, který nyní čeká na schválení Senátu.
14. 7. 2021|

Oslavy dotčené pandemií a přehlídka na počest lékařů. Francie si připomíná den dobytí Bastily

Francie v úterý slaví státní svátek k výročí dobytí Bastily. Prezident Emmanuel Macron dopoledne dorazil na pařížské náměstí Svornosti, kde předsedá slavnostní vojenské přehlídce věnované letos především zdravotníkům bojujícím s koronavirovou pandemií. Kvůli ní je přehlídka letos mnohem skromnější než v jiných letech a koná se bez přítomnosti širší veřejnosti.
14. 7. 2020Aktualizováno14. 7. 2020, 13:52|

Francie si připomněla 230 let od pádu Bastily. Vojenskou přehlídku letos ozvláštnil „létající muž“

Francie oslavila 230. výročí dobytí Bastily, jímž začala Velká francouzská revoluce. Na vojenskou přehlídku přijela i německá kancléřka nebo končící šéf Evropské komise. Tématem letos byla hlavně vojenská spolupráce evropských mocností. Po celé zemi ale doprovázela oslavy mimořádná bezpečnostní opatření. Před třemi lety totiž při oslavách výročí pádu Bastily zabil atentátník v Nice na jihu země přes 80 lidí. Macron také musel strpět pískání svých odpůrců z hnutí žlutých vest, kteří se pak odpoledne v metropoli střetli s policií.
14. 7. 2019Aktualizováno14. 7. 2019, 19:00|