TÉMA

Pitva

Při výbuchu domu v Otinovsi na Prostějovsku zemřel jeho majitel, potvrdila pitva

Obětí čtvrtečního výbuchu rodinného domu v Otinovsi na Prostějovsku je jednačtyřicetiletý majitel domu, potvrdila soudní pitva. Vyšetřování bude trvat několik měsíců, řekla policejní mluvčí Miluše Zajícová. Exploze poškodila i několik domů v okolí. Jednou z vyšetřovacích verzí je, že výbuch mohla způsobit neopatrná manipulace s pyrotechnikou. Policie už dříve uvedla, že majitelem domu byl profesionální hasič. Případ tak má obdobné rysy jako exploze v nedalekých Mostkovicích před pěti lety.
26. 9. 2023|

Policie vyšetřuje výbuch domu na Znojemsku, při kterém zemřel muž

Policisté stále prověřují příčinu nočního výbuchu rodinného domu v Suchohrdlech na Znojemsku. Zemřel při něm mladý muž, nikdo další se nezranil. Budova je úplně zničená, trosky celý den prohledávali vyšetřovatelé. Tlaková vlna poškodila i okolní domy.
20. 4. 2023|

Pražská „mordparta“ vyšetřuje nález tří těl v lese na okraji metropole. Nařídila pitvy zemřelých

Poblíž cyklostezky mezi pražskými Čakovicemi a Letňany v sobotu odpoledne našli v lese tři mrtvé, věcí se zabývají kriminalisté z oddělení vražd. Vyšetřovatelé nařídili soudní pitvy zemřelých, jejich výsledky by mohly být v příštím týdnu, odhadl policejní mluvčí Richard Hrdina.
26. 11. 2022Aktualizováno26. 11. 2022, 20:46|

Smrt muže po zajištění policií v Plzni způsobily zřejmě drogy, ukazují předběžné výsledky pitvy

Smrt sedmadvacetiletého muže, který zemřel minulý týden v Plzni krátce po zadržení policií, nesouvisela s policejním zákrokem, ale zřejmě s předávkováním drogami. Vyplývá to z předběžných výsledků pitvy. V pondělí o tom informovala policejní mluvčí Ivana Jelínková. Případem se kriminalisté dál zabývají.
1. 11. 2021|

Muž v Teplicích zemřel na předávkování drogami, policejní zákrok na to neměl vliv, ukázala pitva

Pitva vyloučila, že by byla souvislost mezi úmrtím muže v Teplicích letos v červnu a předchozím zákrokem policistů, z nichž jeden ho částečně zaklekl, oznámila policejní mluvčí Šárka Poláčková. Pitevní zpráva potvrdila předběžný závěr nemocničního lékaře, že příčinou smrti bylo předávkování drogami. V souvislosti s úmrtím šestačtyřicetiletého muže se konalo několik demonstrací, vyšetření události žádala řada tuzemských i zahraničních organizací.
26. 10. 2021Aktualizováno26. 10. 2021, 17:49|

Způsob, jakým se cholesterol rozkládá, může mít vliv na rozvoj demence, ukázala studie

Změny toho, jak se cholesterol rozkládá na žlučové kyseliny, mohou přispívat k rozvoji demence. Naznačila to nová studie, kterou publikoval časopis PLOS Medicine. Tento efekt našli vědci zejména u mužů a dávají jej do možné souvislosti s užíváním některých léků.
6. 6. 2021|

Koronavirus může způsobit nečekaná úmrtí. Lékaři jej jako příčinu odhalují při pitvách

Onemocnění covid-19 může vést i k náhlým a neočekávaným úmrtím, říkají lékaři z Ústavu soudního lékařství Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. Zkoumali 32 úmrtí bez známé příčiny u lidí v průměrném věku 69 let. V 75 procentech byla bezprostřední příčinou virová pneumonie v důsledku covidu-19.
5. 11. 2020|

V Novém Mexiku padají z oblohy statisíce mrtvých ptáků. Může to souviset s kalifornskými požáry

Vědci v Novém Mexiku se snaží přijít na kloub otázce, proč v posledních týdnech v různých oblastech tohoto státu na jihozápadě USA uhynuly statisíce tažných ptáků.
17. 9. 2020|

Vteřina dějepisu: Kdo se 8. června 1600 přišel přiučit na veřejnou pitvu?

„Celé tělo je nástrojem celé duše,“ poučil lékař Jan Jessenius 8. června 1600 publikum a zvedl skalpel, aby zahájil první veřejnou anatomickou pitvu lidského těla v Praze. Se zvědavostí jeho konání přihlíželo přes tisíc diváků, mezi nimi prý i jeden, který anatomické znalosti při své práci jistě také ocenil. Koneckonců uplatnit je mohl o jednadvacet let později na samotném Jesseniovi, jenž – jak o něm napsal jistý kronikář – jiné čtvrtil a sám byl rozčtvrcen. O kom je řeč?
8. 6. 2020|

V domě na Jesenicku zemřeli dva lidé po otravě plynem, třetího našli v bezvědomí

Na Jesenicku zemřeli po otravě plynem dva starší muži, další ženu našli policisté v bezvědomí. Neštěstí se stalo v rodinném domě v Ondřejovicích.  Podle policie byla těla nalezena ve středu poté, co jednu z osob postrádal rodinný příslušník. Otravu plynem, kterým si obyvatelé vytápěli dům, pak potvrdila pitva.
12. 7. 2019Aktualizováno12. 7. 2019, 11:26|