TÉMA

Petřínská rozhledna

Světoví lídři odsoudili útoky na Izrael, zasedne Rada bezpečnosti OSN

Zástupci Evropské unie a jejích zemí odsoudili útoky radikálního palestinského hnutí Hamás proti Izraeli. Zprávy z Izraele EU sleduje s úzkostí, napsal na síti X šéf unijní diplomacie Josep Borrell, později vyzval také k okamžitému propuštění civilistů, kteří jsou drženi jako rukojmí. Útoky podle českého prezidenta Petra Pavla zablokují snahy o mírové řešení konfliktu. Stejně jako evropští lídři, tak i Spojené státy jednoznačně stojí za Izraelci a jejich vládou. Po ukončení násilí volá rovněž Omán, Saúdská Arábie nebo Egypt. Rada bezpečnosti OSN se kvůli útokům sejde v neděli.
7. 10. 2023Aktualizováno7. 10. 2023, 19:33|

Česká televize si připomíná sedmdesát let v éteru

Česká televize slaví sedmdesát let od zahájení vysílání. To bylo spuštěno 1. května 1953, v rámci oslav prvního máje. Úvodní slovo pronesl ředitel Československého rozhlasu, diváky pozdravil taky herec Jaroslav Marvan. Na programu byl třeba přenos inscenace Moliérova Lakomce.
1. 5. 2023Aktualizováno1. 5. 2023, 21:10|

Lidé se na světový den hlásí do registrů dárců kostní dřeně, památky se nasvítily na červeno

Česko se v sobotu zapojilo do Světového dne dárců kostní dřeně. Na několika místech se mohli na náborech registrovat noví dárci, kterých loni kvůli pandemii nemoci covid-19 ubylo. Oceněni byli lidé, kteří už kostní dřeň darovali. Večer se pak u příležitosti světového dne červeně rozsvítila řada významných budov a památek.
18. 9. 2021Aktualizováno18. 9. 2021, 19:58|

Průmyslovému paláci v Praze je 130 let. Opravy vyhořelého křídla se stále nedočkal

Přesně před 130 lety se v Praze slavnostně otevřel Průmyslový palác. Postaven byl pro Jubilejní zemskou výstavu. Dodnes je ústřední dominantou areálu Výstaviště Praha-Holešovice. Budova běžně označovaná za secesní je ve skutečnosti vystavěná spíše ve slohu zvaném historismus a je dílem architektů Bedřicha Münzbergera, mimo jiné autora Palackého mostu a později spoluautora prvního systému památkové péče v Čechách, a Františka Prášila, projektanta Petřínské rozhledny.
15. 3. 2021|

Vzácnou diagnózu si našla sama. Zjistila, že je to dysautonomie

Od základní školy provázely Adélu zdravotní problémy. Žádné vyšetření ale nic neobjevilo, tak začala hledat sama. Na internetu si nakonec svou diagnózu našla. Právě na to často narážejí pacienti s vzácným onemocněním. Stanovení diagnózy a následná péče jsou velké problémy, na které upozorňují odborníci a organizace poslední únorový den, který je věnovaný právě málo častým chorobám. 28. února se proto rozzáří v Praze v barvách Dne vzácných onemocnění Petřínská rozhledna, Tančící dům, ministerstvo zdravotnictví a budova elektrotechnické fakulty ČVUT.
28. 2. 2021|

Vteřina dějepisu: Víte, jak vysoko musel vyšplhat King Kong?

Na prvního máje 1931 prezident Spojených států Herbert Hoover ve své pracovně v Bílém domě ve Washingtonu stiskl tlačítko a ve zhruba 330 kilometrů vzdáleném New Yorku se rozsvítila světla na dlouhou dobu nejvyššího mrakodrapu na světě – Empire State Building. Tušíte, kolik tenhle kolos vlastně měří? Napovíme, že by se dal sestavit z necelých sedmi petřínských rozhleden.
1. 5. 2020|

Charita po „svátku nákupů“. Při Giving Tuesday lidé podpoří přes dvě stě dobročinných výzev

„Svátek nakupování“ Black Friday po pár dnech střídá hromadná charitativní akce Giving Tuesday. Lidé mohou v rámci kampaně podpořit desítky dobročinných projektů. V Česku se dá přispět třeba na minibus pro handicapované nebo na nový dům pro ženy bez domova. Ve Spojených státech letos charitativní organizace přišly s novými způsoby, jak oslovit více dárců. Využívají možnosti sociálních sítí, ale i bezkontaktní platby.
30. 11. 2019|

Start Saturnu V měl sílu exploze jaderné pumy

Před 50 lety vyrazili lidé k Měsíci. V 9:32 východoamerického letního času vystartovalo Apollo 11. Astronauty vynesla na oběžnou dráhu nejsilnější raketa historie – obří Saturn V.
16. 7. 2019|