TÉMA

Novohradské hory

K obnově přírody mohou pomoci soukromé rezervace. V Česku zatím nejsou rozšířené

Soukromé rezervace mohou být dalším příspěvkem k ochraně biodiverzity. Vedle státem prohlášených oblastí mohou pomoci naplnit unijní Nařízení o obnově přírody. Chystaný předpis počítá kromě jiného s rozšířením chráněných území.
12. 8. 2023|

Vydatný déšť a sněžení zkomplikovaly dopravu. Meteorologové varují před povodněmi

Sníh v pátek zkomplikoval na některých místech dopravu. Třeba u obce Kubova Huť na Prachaticku v obou pruzích uvázly kamiony. Výstraha před sněhem platí na Šumavě a v Novohradských horách. Meteorologové varují také před vydatným deštěm a povodněmi. Nejnižšího povodňového stupně mohou dosáhnout menší přítoky Labe, Sázavy, Lužnice, Dyje nebo Berounky. V pátek večer ale některé toky dosáhly i druhého stupně.
14. 4. 2023Aktualizováno14. 4. 2023, 22:06|

Česko zasáhnou vydatné deště, můžou zvednout hladiny některých toků

Během noci na pátek začne na většině Česka vydatně a trvale pršet. Nejvíc srážek spadne v centrální a jižní části republiky, kde déšť zvedne hladiny některých řek, upozornili meteorologové. Prvního, tedy nejnižšího povodňového stupně, můžou dosáhnout zejména menší přítoky středního Labe, povodí Sázavy, Lužnice, Dyje a Berounky. Jen na Chrudimsku platí přísnější varování – povodňová pohotovost. Předpověd Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) ukazuje, že zbytek týdne proprší, přičemž na horách připadne i sníh.
13. 4. 2023Aktualizováno13. 4. 2023, 12:00|

Když Vltava vystoupila z břehů. Povodně roku 2002 meteorology zaskočily

Meteorologické modely nedokázaly předpovědět včas rozsah výjimečných srážek, které způsobily povodně roku 2002. Množství vody, které během několika dní spadlo, bylo rekordní a řeky je nedokázaly pojmout.
8. 8. 2022|

Meteorologové varují před silnými bouřkami na jihozápadě Čech. Kvůli suchu hrozí na celém území požáry

V Jihočeském a Plzeňském kraji se podle meteorologů ve středu odpoledne, večer a v noci lokálně vyskytnou silné bouřky. Na většině území České republiky kvůli suchu opět stouplo riziko vzniku požárů a na severozápadě Čech bude navíc do pátku opět tropických 30 stupňů.
22. 6. 2022|

Cena dřeva jde strmě nahoru, dopady vnímají stavaři a truhláři

Cena dřeva zaznamenává enormní nárůst. Oproti loňsku je vyšší více než o třetinu. Každý měsíc navíc dál skokově roste. Dopad je zjevný ve stavebnictví, truhlářské výrobě i přepravě zboží. To vše se prodražuje. Například dřevostavba nyní oproti loňsku vyjde o zhruba půl milionu korun dražší.
22. 6. 2021|

Ve středu dorazí silné bouřky, které mohou zvedat hladiny. Vystřídají úterní teplotní rekordy

Na severu a severovýchodě Česka hrozí ve středu odpoledne místy silné bouřky, ojediněle s krupobitím. V kombinaci s tajícím sněhem může déšť výrazně zvednout hladiny menších řek. Vydatný déšť a vzestup hladin hrozí ve středu také v jižních Čechách. Voda může stoupat v řekách na Šumavě a v Novohradských horách, varuje Český hydrometerologický ústav (ČHMÚ).
11. 5. 2021Aktualizováno11. 5. 2021, 20:34|

Zima sílí, ráno bylo nejmrazivější od jejího začátku. Úterý bude v Čechách větrné

Noc na pondělí byla nejmrazivější od začátku zimy. Na stanici Perla poblíž Kvildy na Šumavě naměřili meteorologové až minus 26,4 stupně Celsia. Mrazivé bylo ráno v celém Česku a přes den stoupnou teploty nad nulu jen v části republiky. I noc na úterý bude chladná, v Čechách se ale zatáhne, mírně oteplí a od západu začne foukat. Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu na silné nárazy větru, náledí a pro horské oblasti Čech také na nový sníh a sněhové jazyky.
11. 1. 2021Aktualizováno11. 1. 2021, 14:59|

Ovce před vlky nejde dobře ochránit, stěžují si chovatelé. V šelmě vidí téma pro Unii

Opatření, která zabraňují vlkům v útocích na ovce, jsou podle některých jihočeských chovatelů nedostatečná. Farmáři by proto přivítali systematickou a účinnější ochranu svých chovů. Na jihu Čech v posledních měsících roste počet případů, kdy vlci napadají ovce. Jdepředevším o okolí Šumavy a Novohradských hor, uvedla ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná. Chovatelé by podle ní přivítali, kdyby se problematikou začaly plošně na úrovni více států zabývat orgány Evropské unie.
9. 7. 2019Aktualizováno9. 7. 2019, 18:43|