TÉMA

Josef Mánes

Tomáš, Matěj a Juda Tadeáš opustili pražský orloj. Tři apoštolové míří do péče restaurátora

Odborníci v úterý sejmuli z pražského Staroměstského orloje tři sochy apoštolů, které loni poškodil jeden z návštěvníků města. Sochy svatého Tomáše, Matěje a Judy Tadeáše převezmou restaurátoři. Oprava by měla trvat několik týdnů až měsíc, uvedla Mariana Nesnídalová, jednatelka hodinářské firmy L. Hainz, která se o orloj stará. Orloj bude nadále fungovat, pouze namísto tří apoštolů budou prázdná místa. Dřevěné sochy vznikly po druhé světové válce.
30. 5. 2023|

Praha vymění kritizované kalendárium orloje. Nechá si vyrobit nové

Praha nechá vyrobit novou kopii kalendária Staroměstského orloje a osadí ji namísto kritizované verze, která vznikla při rekonstrukci věže Staroměstské radnice před několika lety. Radní v pondělí schválili dohodu s firmou Subterra, která měla spolu se společností Avers rekonstrukci na starosti. Podle dohody zajistí Subterra na své náklady demontáž stávajícího kalendária a osazení nové kopie, vyrobí také novou podkladovou měděnou desku. Praha pak zaplatí malířskou výzdobu nové desky, kterou vytvoří Akademie výtvarných umění.
15. 5. 2023Aktualizováno15. 5. 2023, 14:09|

Nejen měsíce na orloji. Národní galerie odkrývá vrstvy Josefa Mánesa

Národní galerie Praha otevírá výstavu věnovanou Josefu Mánesovi. Jak naznačuje podtitul „člověk – umělec – legenda“, kurátoři chtějí autora kalendářní desky staroměstského orloje představit třeba i jako autora návrhů praporů a dekorativních předmětů. Zároveň se snaží nahlédnout na stereotypy, které se s Mánesovou tvorbou postupem času spojily. A to doslova do hloubky, díla na výstavě totiž doplňují výsledky restaurátorského výzkumu.
2. 4. 2023|

Národní galerie Praha plánuje na rok 2023 Konec černobílé doby. Vystaví také Květinovou unii, Mánesa či Brandla

Prezentace českého umění je leitmotivem výstavní sezony 2023 v Národní galerii Praha. V letošním roce otevře novou stálou expozici mapující dějiny od vyhlášení protektorátu Čechy a Morava až téměř do současnosti. Samostatné výstavy slibují novátorský pohled na osobnosti, jakými byli Josef Mánes a Petr Brandl. V projektu Květinová unie, dílu Mileny Dopitové a bienále architektury je zastoupeno současné tuzemské umění prezentované v zahraničí. „Přirovnávám to ke kaleidoskopu, který dává statickým věcem zcela novou podobu,“ uvedla k dramaturgickému plánu generální ředitelka NGP Alicja Knast.
17. 1. 2023|

Chybovali autor, město i památkáři. Inspekce řešila rekonstrukci kalendária pražského orloje

Při tvorbě kopie kalendária pražského Staroměstského orloje pochybily podle Památkové inspekce všechny strany – autor, město i památkáři. Stanovisko inspekce, která je kontrolním orgánem ministerstva kultury, zveřejnil server Lidovky.cz. Inspekce uvedla, že autor nové kopie kalendária se odchýlil od originálu a město a památkáři jeho práci dost nekontrolovali. Za chyby ale podle inspekce nehrozí nikomu postih. Nová podoba kalendária si vysloužila kritiku, někteří ji odsoudili jako nevěrohodnou. Vedení Prahy chce nechat vytvořit jinou kopii.
18. 7. 2022Aktualizováno18. 7. 2022, 20:30|

Postavy kalendária pražského orloje vypadají po rekonstrukci jinak. Stížnost bude řešit ministerstvo

Památková inspekce ministerstva kultury se bude zabývat stížností na podobu části Staroměstského orloje po rekonstrukci. Vyžádala si podklady od pražského magistrátu, jemuž orloj patří, a Národního památkového ústavu. Na stížnost, kterou podal minulý týden člen Klubu Za starou Prahu Milan Patka, upozornil Deník N.
1. 6. 2022|

Nové výstavy Národní galerie ukazují, bez čeho se lidé neobejdou: displej a empatii

Národní galerie Praha (NG) otevírá ve Veletržním paláci dvě nové výstavy. Digitální blízkost si všímá propojení intimity a odcizení, které vyplývá z všudypřítomných komunikačních technologií. Cena Empatie přibližuje práce laureátek nově vzniklého ocenění Romany Drdové a Lenky Záhorkové. Sezonní otevírání více výstav je zvykem NG, obě nové instalace může veřejnost zhlédnout od 11. listopadu. Začátkem měsíce také ředitelka galerie Alicja Knastová zveřejnila, čeho by přední tuzemská výtvarná instituce pod jejím vedením měla dosáhnout. Přilákat chce ročně milion lidí.
10. 11. 2021|

Zámek v Čechách pod Kosířem láká návštěvníky na Mánesovu Švadlenku

Lákadlem letošní návštěvnické sezony zámku v Čechách pod Kosířem je jeden z nejslavnějších obrazů Josefa Mánesa Švadlenka. Dílo z poloviny 19. století zapůjčila zámku Národní galerie v Praze, na Moravě se obraz objevil naposledy zhruba před půlstoletím. Malíř na zámku dlouhá léta pobýval, přátelil se se šlechtickým rodem, který objekt vlastnil.
3. 6. 2020|

Vteřina dějepisu: Víte, kdo je Josefina, s níž se nechtěl rozloučit Josef Mánes?

Na den přesně před dvěma sty lety se 12. května do významné české malířské rodiny narodil další malíř – Josef Mánes. Bez něj by Staromětstký orloj, který vyzdobil alegorií všech dvanácti měsíců, ani ženský portrét nebyly, co jsou. Pozornost mezi jeho díly přitahuje opakovaně Josefina z roku 1855. I proto, že je jedním z prvních českých obrazů s jasně viditelnými erotickými signály (a překvapivě jimi nejsou odhalená ňadra). Pro Mánesa to byla důležitá malba, umělcův ateliér neopustila až do jeho smrti. Věděli byste, kdo ona česká Mona Lisa, jak se jí přezdívá, ve skutečnosti byla?
12. 5. 2020|

Dáma v klobouku i surrealismus. Výstava ukazuje 200 let českého portrétu

Tváře lidí dneška a těch, kteří žili před dvěma staletími. Zajímavé portréty napříč styly i rozdílnými epochami ukazuje nová výstava na Pražském hradě. Portrét v Čechách pohledem dvou staletí nabízí průřez tvorbou českých špiček malby. Poslední z obrazů pověsili kurátoři v úterý dopoledne.
18. 12. 2019|

Kupka, Štyrský, Čapek nebo Toyen. Dvě výstavy představují Generace spolku Mánes

Možnost projít se učebnicí dějin českého výtvarného umění nabízí dvě současné výstavy v Praze, které připomínají více než 120 let tvorby Spolku výtvarných umělců Mánes. Dvojvýstava nazvaná Generace představuje osobnosti typu Antonína Slavíčka, Maxe Švabinského, Emila Filly, Otto Gutfreunda, Václava Špály, Jana Zrzavého, Jindřicha Štyrského, Františka Kupky, Josefa Čapka nebo Toyen.
9. 7. 2019|